×

9 τρόποι για να φάει το παιδί σας τα λαχανικά του!

 21/02/2023 4m, 17s

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – οι γονείς, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά τους δεν επιθυμούν να φάνε λαχανικά. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει κάθε γονέα, αφού τα λαχανικά αποτελούν τεράστια πηγή σε βιταμίνες και μέταλλα.

Τα λαχανικά, επί της ουσίας αποτελούν μια διατροφική ασπίδα για τον οργανισμό του ανθρώπου και ακόμα περισσότερο για τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη. Η κατανάλωση της «πρασινάδας» έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των παιδιών, αποτελώντας μέρος της ισορροπημένης διατροφής. Με διατροφή πλούσια σε λαχανικά ο οργανισμός τους ενδυναμώνεται με άφθονα αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες και ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό.

 

9 tips για να φάει τα λαχανικά το παιδί σας!

Ο παραπάνω πρόλογος, αναφορικά με τη διατροφική αξία των λαχανικών, αποτελεί και ένα reminder για τον κάθε άνθρωπο, όχι μόνο γονέα, που θα πρέπει να έχει κατά νου πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τα λαχανικά στο διαιτολόγιο του καθενός.

Παρακάτω, θα αναφερθούν 9 εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια γεύση για τα λαχανικά.

 

Tip 1: Αφήστε το παιδί σας να δοκιμάσει ένα νέο λαχανικό

Όταν βάζετε ένα καινούργιο λαχανικό στη συνταγή σας, ζητήστε από το παιδί σας να το δοκιμάσει απλώς με τη γλώσσα του και στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το να φάει μια μικρή μπουκιά.

Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα του επιτρέψετε να το φτύσει σε μια χαρτοπετσέτα αν δεν του αρέσει. Σε κάθε περίπτωση, επαινέστε το παιδί σας που το δοκίμασε. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, μην τα παρατάτε. Δοκιμάστε να επαναφέρετε το λαχανικό σε μελλοντικά γεύματα, αλλά σε διαφορετικές μορφές: ζεστό έναντι κρύου, κομμένο σε διαφορετικά σχήματα, ψητό αντί στον ατμό, κ.λπ.

 

Tip 2: Προσφέρετε επιλογές φαγητού

Δώστε στο παιδί σας επιλογές λαχανικών σε κάθε γεύμα. Αυτό μπορεί να είναι μερικά baby καρότα, μερικές μπουκιές μπρόκολου ή πολλές φέτες κόκκινες πιπεριές ή αγγούρι. Ρωτώντας, «θα προτιμούσες να έχεις πιπεριές ή αγγούρια;» είναι πιο πιθανό να λάβετε την επιθυμητή απάντηση, παρά να απαιτήσετε να φάνε μόνο ένα λαχανικό. Το παν, είναι ο διάλογος με το παιδί.

 

Tip 3: Πειραματιστείτε με μια διαφορετική υφή

Το παιδί σας μπορεί να μην απολαμβάνει τα μαγειρεμένα πράσινα φασόλια, αλλά μπορεί να τα λατρέψει φρέσκα και τραγανά. Εάν τα φρέσκα καρότα είναι πολύ τραγανά, δοκιμάστε να τα προσφέρετε στον ατμό. Προσπαθήστε να κάνετε παραλλαγές στην υφή των λαχανικών, όπου μπορείτε φυσικά, με σκοπό να δείτε ποια υφή μπορεί να αρέσει περισσότερο στο παιδί σας.

 

Tip 4: Σερβίρετε λαχανικά με ντιπ

Κατά γενική ομολογία, τα παιδιά αγαπούν τα finger food, οπότε τα λαχανικά και το ντιπ αποτελούν ένα καλό συνδυασμό. Δοκιμάστε σάλτσα φρούτων, γουακαμόλε, χούμους, βούτυρο ξηρών καρπών, πέστο, ντρέσινγκ ράντσο και ντιπ με βάση το γιαούρτι. Αλλάξτε τις επιλογές σε διαφορετικά γεύματα και δώστε στο παιδί σας μεγαλύτερη ευελιξία στις διατροφικές του συνήθειες, προσφέροντας δύο ή και παραπάνω επιλογές!

 

Tip 5: Χρησιμοποιήστε λαχανικά στα πιάτα που απολαμβάνει το παιδί σας

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την αποδοχή είναι να συνδυάσετε ένα νέο φαγητό με ένα παλιό αγαπημένο. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέστε λαχανικά σε πιάτα που αρέσουν ήδη στα παιδιά σας, πίτσα, μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές.

 

Tip 6: Τοποθετήστε κρυφά λαχανικά όταν το παιδί σας δεν κοιτάζει

Δεν είναι απαραίτητο να βάζετε σε προφανή σημεία του πιάτου ένα νέο λαχανικό. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ενσωματώσετε λαχανικά σε μια συνταγή είναι να τα κάνετε χυμό και να προσθέσετε τον χυμό σε σούπες, μαγειρευτά και άλλα πιάτα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε πουρέ κουνουπίδι και να το προσθέσετε σε πουρέ πατάτας και να χρησιμοποιήσετε πουρέ από λευκά φασόλια για λίγο βούτυρο σε συνταγές μπισκότων (ή ακόμα και να προσθέσετε μια συσκευασία πολτοποιημένο κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο και στραγγισμένο, μείγμα μπράουνι). Προσθέστε τριμμένα παντζάρια, καρότα ή κολοκυθάκια σε μπιφτέκια και κεφτεδάκια. Τα κομμάτια καρότου και κολοκυθιού μπορούν επίσης να ψηθούν σε ψωμιά και μάφιν.

 

Tip 7: Πηγαίνετε μαζί για ψώνια

Για να εμπνεύσετε πραγματικά τα παιδιά σας, πάρτε τα μαζί όταν θα πάτε να αγοράσετε υλικά για να μαγειρέψετε, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν να διαλέξουν λαχανικά, αν αυτό είναι εφικτό, ή και να πάτε μια επίσκεψη τα παιδιά σε ένα μέρος που καλλιεργούνται τα λαχανικά, για να δουν τη διαδικασία καλλιέργειας και συλλογής. «Η εκμάθηση για το πού προέρχεται το φαγητό συνδέει τα παιδιά με αυτό που τρώνε», σημειώνει χαρακτηριστικά η Arielle Dani Lebovitz, RDN.

 

Tip 8: Αφήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε

Εδώ, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το παιδί σας, πάντα με προσοχή, γιατί ο χώρος της κουζίνας εγκυμονεί κινδύνους. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα αφήστε να ρίξουν νερό σε μια κατσαρόλα για σούπα. Όσο μεγαλώνουν σε επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση, κρίνετε πότε μπορείτε να τα αφήσετε να κόψουν προσεκτικά τα λαχανικά και να εκτιμήσουν τη διαδικασία παρασκευής τους.

 

Tip 9: Last but not least, να τρώτε μόνοι σας λαχανικά!

Δώστε στα παιδιά σας την εικόνα από εσάς τους ίδιους να απολαμβάνετε φρέσκα καρότα, ψητά παντζάρια και σαλάτα αγγουριού – και όχι μόνο – σε τακτική βάση. Δεν μπορείτε να απαιτείτε από τα παιδιά να τρώνε λαχανικά αν δε δίνετε εσείς το σωστό παράδειγμα για τις καλές διατροφικές συνήθειες.

 

Πηγή άρθρου: naturesplus.com

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα