×

Αδύναμα Νύχια: Αίτια & Αντιμετώπιση με την Κατάλληλη Διατροφή

 24/04/2023 4m, 55s

Τα νύχια αποτελούν ένα μέρος του σώματος το οποίο παρατηρούμε όλοι πάνω σε έναν άνθρωπο, είτε είναι γυναίκα, είτε άνδρας. Κατά συνέπεια, είναι ένα σημείο του σώματος που επιθυμούμε να είναι περιποιημένο και υγιές. Για τις γυναίκες, βέβαια, έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα νύχια αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι ένδειξης καλλωπισμού.

Παρόλα αυτά, η επιβαρυμένη καθημερινότητα και πολλές πηγές μόλυνσης (π.χ. χημικές ουσίες σε καλλυντικά και καθαριστικά) δημιουργούν προβλήματα στα χέρια αρκετών γυναικών – και όχι μόνο – με αποτέλεσμα τα νύχια να φθείρονται, να σπάνε και να χάνουν τη ζωντάνια τους.

Στο άρθρο που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε καθημερινές αιτίες που ευθύνονται στα αδύναμα νύχια, αλλά και τροφές, οι οποίες μπορούν να αναδομήσουν τα ταλαιπωρημένα νύχια.

 

Αδύναμα Νύχια: Αίτια

Οι παραπάνω αιτίες που ευθύνονται για τα αδύναμα νύχια αποτελούν ένα ενδεικτικό δείγμα από μη παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να τα επιβαρύνουν.

 

Έλλειψη σιδήρου

Αν παρατηρείτε βαθουλώματα στα νύχια, είναι πιθανό να μην έχετε υψηλά ποσοστά σιδήρου στο αίμα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και είναι απαραίτητη για τη μήτρα των νυχιών.

Πληκτρολογείτε ασταμάτητα

Η καθημερινή και συνεχής πληκτρολόγηση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα και σπάσιμο των νυχιών.

Δε χρησιμοποιείτε κρέμα χεριών

Το συνεχές πλύσιμο των χεριών προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα στο δέρμα και τα νύχια. Κατά συνέπεια, γίνονται επιρρεπή στο σπάσιμο και το ράγισμα. Ιδανική λύση μετά το πλύσιμο των χεριών αποτελεί ή χρήση κρέμας ενυδάτωσης χεριών, δίνοντας έμφαση στην περιοχή πάνω από τη μήτρα των νυχιών.

Διαρκώς βαμμένα νύχια

Όλα τα βερνίκια νυχιών περιέχουν συστατικά που αφυδατώνουν και ξεραίνουν τα νύχια, με αποτέλεσμα να τα αποδυναμώνουν. Ακόμη και τα βερνίκια με τους λιγότερους ερεθιστικούς παράγοντες αφυδατώνουν και ξεραίνουν τα νύχια. Μην αφήνετε το βερνίκι για πάνω από πέντε μέρες στα νύχια σας και δώστε μια μικρή παράταση μέχρι το επόμενο βάψιμο στα νύχια σας.

Χρησιμοποιείτε βάση

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βάση για να στρωθεί μετά το βερνίκι έχουν δυνατές χημικές ουσίες που «τρώνε» την επιφάνεια των νυχιών, καθιστώντας τα πιο αδύναμα. Οπότε σκεφτείτε το πολύ καλά πριν κάνετε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Κόβετε τα «πετσάκια»

Τα «πετσάκια», δηλαδή τα κομμάτια δέρματος που εξέχουν στη βάση του νυχιού λειτουργούν ως ασπίδα ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα. Όταν τα κόβετε, επιτρέπετε την είσοδο του νερού και των βακτηρίων στον οργανισμό και εκθέτετε τον οργανισμό σας σε πιθανές μολύνσεις. Αντί να κόβετε τα πετσάκια, μπορείτε να τα σπρώξετε ελαφρά προς τα πίσω.

Δε χρησιμοποιείτε συμπληρώματα

Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, είναι δυναμωτική για τα μαλλιά και τα νύχια. Σχετική επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η λήψη 2,5 mg βιοτίνης σε καθημερινή βάση βελτιώνει την αντοχή των νυχιών και τα κάνει λιγότερο εύθραυστα μετά από έξι έως εννέα μήνες. Οπότε, σκεφτείτε ξανά τα οφέλη των συμπληρωμάτων για την υγεία των άκρων σας! Προτού λάβετε, όμως, ένα συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να μιλήσετε με τον προσωπικό σας ιατρό ή διατροφολόγο, για να σας κατευθύνει σωστά.

 

Διατροφή για Υγιή & Γερά Νύχια

Τροφές για Υγιή & Γερά Νύχια

Αμύγδαλα Όπως είναι γνωστό, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μια βιταμίνη που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών νυχιών. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο που είναι το κλειδί για υγιή και δυνατά νύχια.
Δημητριακά ολικής αλέσεως Μια άλλη εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου είναι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, επομένως ένα φανταστικό σνακ για καθημερινή βάση, κάνοντας καλό και για την υγεία των νυχιών σας.
Αυγά Η πρωτεΐνη είναι τόσο σημαντική για την καλή υγεία των νυχιών. Τα νύχια είναι φτιαγμένα από μια πραγματικά σκληρή πρωτεΐνη που ονομάζεται Κερατίνη που είναι ακριβώς ίδια με τα μαλλιά σου. Όταν έχουμε έλλειψη πρωτεΐνης, τα νύχια μας γίνονται εύθραυστα και αποχρωματίζονται, γι’ αυτό προσπαθήστε να εντάξετε τα αυγά στη διατροφή σας. Τα αυγά αποτελούν μια υψηλή πηγή πρωτεΐνης και έχετε τη δυνατότητα να τα απολαμβάνετε μέσα σε όλες τις φάσεις της ημέρας σας!
Λίπος Ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά όσον αφορά τη διατήρηση της ελαστικότητας των νυχιών σας είναι στην πραγματικότητα το λίπος. Έτσι, ένα συγκεκριμένο είδος βασικού λιπαρού οξέος που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ, θα το λαμβάνετε από πράγματα όπως τα λιπαρά ψάρια, αλλά το λαμβάνετε επίσης από πολλά από τα υγιεινά έλαια που προσπαθούμε να αυξήσουμε στη διατροφή μας – ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, αβοκάντο και φυσικά ξηροί καρποί. Έτσι, για να αποτρέψετε τα νύχια σας από το να γίνουν εύθραυστα και να σπάσουν, αυξήστε την ποσότητα λιπαρών ψαριών στη διατροφή σας ή του αβοκάντο, αν προτιμάτε προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Νερό Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ομορφιάς εκ των έσω. Τόσο για το δέρμα όσο και για τα νύχια σας θα πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, το οποίο περιλαμβάνει φυσικά και το νερό μέσα στο τσάι και τον καφέ σας.
Φράουλες Γνωρίζατε πως μια χούφτα φράουλες εμπεριέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι; Κι όμως! Όπως είναι γνωστό, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθάει για γερά και υγιή νύχια. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και διατηρεί τα νύχια σας δυνατά.
Γλυκοπατάτες Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την υγεία των νυχιών, οπότε επιλέγουμε και τις γλυκοπατάτες για δυνατά νύχια. Μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει το 769% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α δρα ως αντιοξειδωτικό, καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες για να μειώσει τη φλεγμονή και τη βλάβη στα κύτταρα. Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να βοηθήσει τα φυσικά σας νύχια να παραμείνουν λαμπερά.

 

Στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία και προϊόντα για τη φροντίδα των νυχιών σας!

 

Πηγές

Επτά λόγοι που σπάνε τα νύχια σου (onmed.gr)

8 Amazing Foods For Nail Growth And Strength (humnutrition.com)

5 foods that can make your nails stronger and healthier (goodhousekeeping.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα