×

Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα: τι οφέλη έχουν;

 07/04/2023 4m, 29s

Η προστασία από τον ήλιο και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του είναι μείζονος σημασίας. Μπορεί να το αμελεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αλλά πρέπει να αντιλαμβανόμαστε καθημερινά πως η αντηλιακή προστασία μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας. Η σπουδαιότητα αυτή του αντηλιακού «αντανακλάται» και στις επιπτώσεις που έχει η μη χρήση του στην υγεία. Χαρακτηριστικό αποτελεί πως στις ΗΠΑ ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τη no.1 μορφή καρκίνου, σύμφωνα με τον CDC.

Κατά συνέπεια, η σωστή και τακτική χρήση αντηλιακού είναι βασικό προαπαιτούμενο για μια υγιή καθημερινότητα. Το κατάλληλο αντηλιακό, όμως, ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Στην αγορά, βρίσκουμε 2 μεγάλες κατηγορίες αντηλιακών: με φυσικά (ορυκτά) φίλτρα και με χημικά φίλτρα. Οι 2 κατηγορίες προσφέρουν τα δικά τους, ξεχωριστά οφέλη στο δέρμα. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά στα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, στα οφέλη που έχουν και που απευθύνονται.

 

Τι είναι τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα;

Το φυσικό αντηλιακό έχει λάβει το όνομά του από τα φυσικά συστατικά του. Παρόλα τα φυσικά του συστατικά, προσφέρει ισχυρή αντηλιακή προστασία, χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον, μεταξύ άλλων. Ένα ορυκτό φίλτρο πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την έκθεση στον ήλιο, αλλά γενικά λειτουργεί λίγο πιο γρήγορα από τα χημικά φίλτρα. Στα αρνητικά της χρήσης του, αποτελεί πως βγάζουν λευκά υπολείμματα.

Ως προς τα συστατικά ενός αντηλιακού με φυσικά φίλτρα, βρίσκουμε μόνο φυσικά ορυκτά, τα οποία είναι:

 1. οξείδιο ψευδαργύρου
 2. διοξείδιο του τιτανίου

Να σημειωθεί πως και οι δύο ενώσεις έχουν κριθεί ασφαλείς για χρήση σε καλλυντικά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

 

Προσφέρουν τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα προστασία από τον ήλιο;

Ένα αντηλιακό με φυσικά φίλτρα δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα στο δέρμα σας και τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV) από τον ήλιο. Κοινώς, «αντανακλά» τις ηλιακές ακτινοβολίες. Βέβαια, μια μικρή απορρόφηση πραγματοποιείται λόγω της ύπαρξης των μετάλλων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ακτινοβολίες αντανακλώνται.

Επιπλέον, τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα έχουν συνήθως SPF γύρω στο 30 ή 40, λόγω της σύνθεσης των μεταλλικών συστατικών τους και του τρόπου παρασκευής τους. Χαμηλότερος δείκτης σε αντηλιακό με φυσικά φίλτρα σημαίνει πρακτικά περισσότερες ανανεώσεις, τίποτα περισσότερο.

 

Τι οφέλη έχουν τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα;

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα προσφέρουν μια πληθώρα από οφέλη πέρα, από τα προαναφερθέντα για την αντηλιακή προστασία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα βασικά πλεονεκτήματα ενός αντηλιακού με φυσικά φίλτρα:

 • Είναι ασφαλή και δεν απορροφώνται από το δέρμα μας
 • Βρίσκονται σε διάφορες μορφές όπως στικ, σπρέι, λοσιόν, κρέμες, foundation ή ενυδατικές κρέμες
 • Φιλικά προς το περιβάλλον συστατικά
 • Ορισμένα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα συνιστώνται για ευαίσθητα δέρματα και δέρματα με ακμή
 • Λιγότερο ερεθιστικά
 • Κατάλληλα ακόμα και για βρεφική επιδερμίδα

 

Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα: πως θα διαλέξω το ιδανικό;

Εάν θέλετε να προβείτε στην αγορά ενός αντηλιακού με φυσικά φίλτρα, καλό θα είναι να σκεφτείτε τις παρακάτω παραμέτρους:

 1. Ευρύ φάσμα: πρακτικά σημαίνει ότι το αντηλιακό θα δίνει προστασία τόσο από την UVB όσο και από την UVA, δύο τύπους ακτίνων UV.
 2. SPF 30 ή υψηλότερο: Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα δεν χρησιμοποιούν υψηλούς αριθμούς SPF συνήθως, αλλά οι δερματολόγοι τονίζουν τη σημασία της χρήσης ενός με SPF τουλάχιστον 30 για να διασφαλιστεί επαρκής προστασία.
 3. Λίστα συστατικών: Ορισμένα αντηλιακά μπορεί να γράφουν «φυσικό» ή «ορυκτό» στην ετικέτα, αλλά περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες από φυσικά μέταλλα, τονίζουν οι επιστήμονες.
 4. Αδιάβροχο: Το αντηλιακό με αντοχή στο νερό διατηρεί την προστασία του ακόμα και όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει και ο FDA, κανένα αντηλιακό δεν είναι πραγματικά αδιάβροχο και όλες οι φόρμουλες τελικά θα ξεπλυθούν.
 5. Μορφή αντηλιακού: Η εύρεση ενός προϊόντος που σας εξυπηρετεί, είναι ζωτικής σημασίας. Βρείτε το αντηλιακό που θα εφαρμόζει άριστα στο δέρμα σας και θα το τοποθετείτε χωρίς προβλήματα όσες φορές χρειαστεί!

 

Τα καλύτερα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια σύντομη λίστα με τα καλύτερα αντηλιακά που έχουν ως συστατικά φυσικά φίλτρα.

Youth Lab City Guard Anti-Pollution Day Cream Spf50 All Skin Types
Youth Lab City Guard Anti-Pollution Day Cream Spf50 All Skin Types

Kαινοτόμα, μη λιπαρή κρέμα ημέρας με Ascorbyl Tetraisopalmitate -σταθεροποιημένη Βιταμίνη C σε ενκαψυλιωμένη μορφή- για επανόρθωση και προστασία από παράγοντες που προκαλούν την καθημερινή φθορά των κυττάρων και οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Το προϊόν περιέχει 100% φυσικά αντηλιακά φίλτρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περιοχή των ματιών. Επίσης, ενδείκνυται για κάθε τύπο δέρματος.

 

Avene Very High Protection Tinted Mineral Fluid Spf50+, 40ml
Avene Very High Protection Tinted Mineral Fluid Spf50+, 40ml

Το αντηλιακό Avene Very High Protection Tinted Mineral Fluid Spf50+ είναι μια λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας. Το προϊόν έχει 100% σύνθεση από ορυκτά, με μακρά διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Επίσης, προσφέρει υψηλή ανοχή και ιδανική προστασία από τις ακτίνες UVB και UVA.

 

La Roche-Posay Anthelios Mineral One Spf50+
La Roche-Posay Anthelios Mineral One Spf50+

Η αντηλιακή κρέμα La Roche-Posay Anthelios Mineral One Spf50+ αποτελεί την τέλεια λύση για υψηλή προστασία και ματ αποτέλεσμα! Το ANTHELIOS MINERAL ONE είναι η πρώτη καθημερινή προστασία για το ευαίσθητο δέρμα και περιέχει μόνο ΕΝΑ φυσικό UV φίλτρο για ευρέως φάσματος προστασία (UVA, UVB, IR-A και ορατό φως). Προσφέρει μια φυσική κάλυψη, ενυδατώνει την επιδερμίδα για 24 ώρες και προστατεύει από την φωτορύπανση.

 

Korres Coconut & Almond Baby Sunscreen Emulsion Spf30
Korres Coconut & Almond Baby Sunscreen Emulsion Spf30

Μινιμαλιστική σύνθεση με ένα μόνο φυσικό φίλτρο, που προσφέρει υψηλή αντηλιακή προστασία και είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του βρεφικού δέρματος. Εμπλουτισμένη με τους εξαιρετικούς φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, έλαια Καρύδας και Αμυγδάλου, σέβεται την ευαίσθητη επιδερμίδα των βρεφών και των νηπίων.

 

Πηγές

What Is Natural Sunscreen? (forbes.com)

Natural sunscreen v.s. chemical UV filters (beautsy.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα