×

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα άμεσα!

 12/04/2023 4m, 26s

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την έλλειψη άσκησης, τη καθιστική ζωή, την ανθυγιεινή διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, την ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και τα περίεργα ωράρια εργασίας επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου και τη συχνότητα με την οποία πηγαίνουμε στην τουαλέτα.

 

Πότε έχουμε δυσκοιλιότητα;

Δυσκοιλιότητα έχουμε όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα, ή όταν η αφόδευση γίνεται μετά από πολλή προσπάθεια. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο ή ακόμα και αιμορροΐδες, πρωκτική ραγάδα και αιμορραγία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα άμεσα, χωρίς να καταφύγουμε σε φαρμακευτική αγωγή ή σε πιο επεμβατικές μεθόδους, αλλάζοντας τις διατροφικές και καθημερινές μας συνήθειες.

Μερικοί τρόποι να το πετύχουμε αυτό είναι οι παρακάτω :

  • Να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών. Μία κύρια αιτία της δυσκοιλιότητας είναι η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή. Τροφές που βοηθούν είναι τα λαχανικά , όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς και κάποια φρούτα όπως το ακτινίδιο, τη φράουλα, το σύκο και το μήλο, όταν τρώγεται με τη φλούδα. Επίσης, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Τα όσπρια επίσης μπορούν να βοηθήσουν όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Από φρούτα, αποφύγετε τις μπανάνες καθώς, όχι μόνο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

  • Να ενυδατωνόμαστε. Το νερό και οι χυμοί βοηθούν στην λίπανση του εντέρου με αποτέλεσμα τα κόπρανα να βγαίνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης, ο καφές μπορεί να βοηθήσει το πρωί. Αποφύγετε όμως τους πολλούς καφέδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς έχουν διουρητική δράση και προκαλούν αφυδάτωση, επιδεινώνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.

Από τα υγρά, όμως, αποφύγετε το γάλα το οποίο λόγω των λιπαρών επιβραδύνει τη πέψη και λόγω της β-καζεΐνης και της λακτόζης, επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα.

  • Να αυξήσουμε τη κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι προσλαμβάνονται με τη τροφή και ενισχύουν το μικροβίωμα, τους μικροοργανισμούς δηλαδή που ζουν φυσιολογικά στο έντερο, και προάγουν την υγεία του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι τροφή των μικροοργανισμών αυτών και μαζί εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζουν τόσο από τη δυσκοιλιότητα όσο και από άλλες διαταραχές του εντέρου.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το κεφίρ, το γιαούρτι, το ξινόγαλα και το τουρσί. Πρεβιοτικά υπάρχουν σε φρούτα όπως τη μπανάνα και το μήλο, στα σπαράγγια, το μέλι, τις αγκινάρες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κρεμμύδι, το σκόρδο και άλλα. Συνδυάζοντας τα επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα γρηγορότερη δράση όμως έχουν τα προβιοτικά που λαμβάνονται σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, αφού εγκαθίστανται κατευθείαν στον γαστρεντερικό σωλήνα.

  • Τακτική άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση βοηθάει στην ενεργοποίηση και αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας την υγεία του εντέρου.

Το μέλι είναι γνωστό για τη καθαρκτική του δράση. Καταναλώνοντας τρεις φορές την ημέρα από μία κουταλιά της σούπας μέλι, μόνο του, μέσα σε ένα ζεστό τσάι, ή με λίγο ζεστό νερό με λεμόνι μέσα, μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

  • Μαζί με τα παραπάνω, πρέπει να αποφύγουμε κάποιες τροφές. Ποιες είναι αυτές οι τροφές που απαγορεύονται; Αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι το τυρί, το γάλα όπως είπαμε και πιο πάνω, και τα τηγανητά, γιατί λόγω των λιπαρών επιβραδύνουν τη πέψη και προκαλούν δυσκοιλιότητα. Επίσης, τροφές πλούσιες σε άμυλο, π.χ. μπανάνα, ψωμί και ρύζι, επιδεινώνουν τη κατάσταση δυσκοιλιότητα και θα πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχει πρόβλημα.

 

 width=

 

Εάν τελικά με τα παραπάνω δεν υπάρχει αποτέλεσμα, μπορούμε να καταφύγουμε στη χρήση καθαρκτικών, αφού συμβουλευτούμε τους ειδικούς πρώτα.

Τα φύλλα σέννας ή αλλιώς φύλλα Αλεξάνδρειας είναι βότανα γνωστά για την καθαρκτική τους δράση και χρησιμοποιούνται ευρέως για τη δυσκοιλιότητα. Η υπακτική τους δράση αποδίδεται στα γλυκοσίδια ανθρακινόνης και τις σεννοσσίδες, τα οποία βοηθούν την πέψη και τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Είναι συστατικά που αυξάνουν την περισταλτική κίνηση του εντέρου, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι κράμπες του στομάχου και η διάρροια, οι οποίες όμως είναι ήπιες και αναστρέψιμες.

Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο βότανο δεν ενδείκνυται σε όλους. Σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, π.χ. ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn και στη περίοδο της κύησης, δεν πρέπει να λαμβάνεται. Επίσης, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε σε κάθε περίπτωση κάποιον που γνωρίζει το ιστορικό σας.

Το συγκεκριμένο βότανο υπάρχει, εκτός από τη μορφή φύλλων τα οποία λαμβάνονται ως αφέψημα, και σε σκευάσματα. Πολλές φορές συνδυάζεται με τη κανέλλα, το μελισσόχορτο και το τζίντζερ, τα οποία συμβάλλουν στην εντερική υγεία επίσης.

Το γάλα Μαγνησίας είναι ένα καθαρτικό το οποίο δρα αντλώντας νερό στο έντερο, με αποτέλεσμα να βοηθά στην πρόκληση κίνησης του εντέρου. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ως ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλά οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα με το καθαρκτικό αυτό. Δεν πρέπει να λαμβάνουν γάλα Μαγνησίας όσοι έχουν νεφρική νόσο και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Επίσης, αντενδείκνυται μαζί με κάποια φάρμακα και γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν το πάρετε. Ακόμα, παρά την ασφάλεια του, αν εμφανίσετε συμπτώματα αφυδάτωσης ή άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία, σύγχυση και αίμα στα κόπρανα, όπως και αλλεργική αντίδραση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως και διακόψτε τη χρήση του.

 

Ανακαλύψτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο συμπληρώματα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Κέλλυ Πηγαδιώτη, Φαρμακοποιός @ Pharm24

Η Κέλλυ Πηγαδιώτη φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Φαρμακευτικής, από όπου έλαβε το 2021 το πτυχίο της και τον Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master). Κατά το διάστημα 2021-24 εργάστηκε στο Pharm24 ως φαρμακοποιός. Συνεχίζει και ενημερώνεται συνεχώς για τα επιστημονικά νέα και παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, της ανάπτυξης εμβολίων και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Προτεινόμενα Άρθρα