×

Αντιμετωπίστε τη θυλακίτιδα στην ευαίσθητη περιοχή

 12/04/2023 1m, 56s

Θυλακίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του θυλακίου της τρίχας και της δερματικής περιοχής γύρω από αυτό. Δημιουργείται συνήθως όταν η τρίχα γυρίσει προς τα μέσα και εγκλωβιστεί στο δέρμα.

Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος θυλακίτιδας. Οι συνηθέστερες αιτίες της θυλακίτιδας οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις – πχ σταφυλόκοκκο. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό, η αποτρίχωση με ξυραφάκι, τα στενά ρούχα ή η κακή σωματική υγιεινή.

Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχουμε τρίχες – δηλαδή σχεδόν παντού, αλλά είναι πιο συνηθισμένη σε μέρη όπου υπάρχει τριβή, πχ στις μασχάλες, στους μηρούς, ή στην ευαίσθητη περιοχή. Η θυλακίτιδα έχει την όψη ακμής – σπυράκια που μετά μοιάζουν με πληγές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν κύστες και σε περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης, ακόμα και ουλές. Μπορεί να έχει κανείς είτε επιφανειακή, είτε βαθιά θυλακίτιδα. Στη δεύτερη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση θυλακίτιδας είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και τα άτομα νεαρής ηλικίας.

 

Θυλακίτιδα στην ευαίσθητη περιοχή

Όπου κι αν έχει κανείς θυλακίτιδα, η αίσθηση αλλά και η εμφάνιση μπορεί να είναι κάπως δυσάρεστη. Όμως, η θυλακίτιδα στην ευαίσθητη περιοχή (του μπικίνι) μπορεί να είναι λίγο πιο επώδυνη για κάποιες γυναίκες.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι τρόποι πρόληψης για να αποφύγετε την εμφάνιση θυλακίτιδας στην ευαίσθητη περιοχή.

  • Αποφύγετε το ξυραφάκι ή αν το χρησιμοποιείτε, ξυρίστε μόνο προς την κατεύθυνση που μεγαλώνει η τρίχα. (Πολλές φορές ευθύνεται και η αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα).
  • Αποφύγετε τα στενά ρούχα.
  • Χρησιμοποιήστε λοσιόν που δεν φράζουν τους πόρους σας.
  • Μην μοιράζεστε προϊόντα προσωπικής φροντίδας με άλλα άτομα.
  • Κάνετε ντους όταν ιδρώνετε πολύ.

 

Αντιμετώπιση θυλακίτιδας στην ευαίσθητη περιοχή

Όταν τα συμπτώματα βρίσκονται ακόμα στην αρχή, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι με απλούς τρόπους. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Χλιαρές κομπρέσες στο ερεθισμένο σημείο.
  • Τοπικές πλύσεις με ειδικό σαπουνάκι και χλιαρό νερό.
  • Αποφυγή ξυρίσματος, όσο βλέπετε εξανθήματα.

Συχνά, τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μερικές μέρες. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε θυλακίτιδα στην ευαίσθητη περιοχή που επιμένει, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας ή με ένα δερματολόγο. Αν ο γιατρός σας κρίνει πως είναι απαραίτητο, μπορεί να σας χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή, πχ αντιβίωση, ή τοπική θεραπεία για τη θυλακίτιδα στο μπικίνι.

 

Pharm24 Tip: Επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, ένας ακόμη τρόπος για να μην εμφανίσετε θυλακίτιδα από αποτρίχωση, είναι η προτίμηση της μεθόδου λέιζερ.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα