×

Αντισύλληψη & η Σημασία της Ανθρώπινης Υγείας

 25/09/2023 2m, 34s

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης (26 Σεπτεμβρίου) τιμάται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ ο βασικός και κυρίαρχος στόχος είναι η επαρκής ενημέρωση, η προώθηση της ευαισθητοποίησης και η ενίσχυση της πληροφόρησης σχετικά με τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ενέργειας από κάθε άτομο.

Η ενημέρωση της αντισύλληψης, καθώς και υιοθέτησή της, αποτελεί μία προσωπική πρωτοβουλία του καθενός καθώς προφυλάσσει, προλαμβάνει και εξασφαλίζει καλύτερα επίπεδα υγείας.

Ας δούμε όμως κάποιες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης, τη σημασία της ενημέρωσης που προκύπτει μέσω της συγκεκριμένης ημέρας, τη σύσταση των πιο γνωστών μεθόδων αντισύλληψης, τα σημεία που πρέπει να λάβει ο καθένας ξεχωριστά υπόψιν αλλά κυρίως το πόσο αναγκαία είναι η ενημέρωση για την αντισύλληψη σε όλες τις ηλικίες.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης εδραιώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και έχει ως στόχο να ενισχύσει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τρόπους που επιτυγχάνεται η αντισύλληψη, αλλά και την αναγκαιότητά της. Αποτελεί μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη θα είναι επιθυμητή.

 

Σημασία της Ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Η ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τόσο των γυναικών, αλλά και όλων των ατόμων και των ζευγαριών σε όλο τον κόσμο. Οι γνώσεις για τις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης, τα πλεονεκτήματά τους, καθώς και τυχόν παρενέργειες, επιτρέπουν στα άτομα κάθε ηλικίας να έχουν την δυνατότητα επιλογής, να υιοθετούν συνήθειες όπως η αντισύλληψη που προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και τον σύντροφό τους.

Επιπλέον, ακόμα μία πολύ σημαντική πτυχή της ενημέρωσης που προάγει η παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης είναι η ενημέρωση, που βοηθά στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών και στην προστασία της σεξουαλικής υγείας, εκτός την αποφυγή κάποιας ενδεχόμενης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

 

Προφυλακτικά: Μάθετε τα πάντα για τη χρήση τους

 

Μέθοδοι Αντισύλληψης

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης που μπορούν να επιλέξουν είτε οι γυναίκες ή τα ζευγάρια γενικά. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματά της και τα πιθανά μειονεκτήματά της. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αντισύλληψης είναι οι εξής:

  • Προφυλακτικά: Τα προφυλακτικά είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης. Προστατεύουν από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (ΣΜΑ) και από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Είναι διαθέσιμα σε πολλές παραλλαγές, και αφήνουν περιθώρια επιλογής από άντρες και γυναίκες.
  • Αντισυλληπτικά Χάπια: Τα χάπια είναι φάρμακα που περιέχουν ορμόνες και λαμβάνονται καθημερινά. Μπορούν να προσφέρουν υψηλό βαθμό προστασίας από την εγκυμοσύνη, αλλά διατίθενται μόνο με συνταγή γιατρού για γυναίκες. Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδέχεται να έχει παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

 

Εν κατακλείδι για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία τη σωστή και εύστοχη ενημέρωση των ατόμων καθώς ενισχύει την ευαισθητοποίηση, είναι ένα θέμα που αφορά τη σεξουαλική υγεία και τα δικαιώματα των ατόμων που είναι ενεργοί σεξουαλικά.

Η ενημέρωση είναι το κλειδί για την προστασία της υγείας, αλλά και την εξασφάλιση του δικαιώματός μας στην επιλογή. Με την κατάλληλη ενημέρωση και την υποστήριξη ιατρών οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να κατευθύνουν και να δώσουν απαντήσεις και λύσεις, μπορούν όλοι να λάβουν τις σωστές και επαρκείς αποφάσεις για τη σεξουαλική υγεία.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα