×

Προφυλακτικά: Μάθετε τα πάντα για τη χρήση τους

 26/09/2022 4m, 21s

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό, συγκεκριμένα από τα πιο σημαντικά σημεία στη ζωή του ατόμου ανεξαρτήτως φύλου.

Πλέον όσο οι εποχές μεταβάλλονται και εξελίσσονται, με την διάχυση της κάθε είδους πληροφορίας να μεταφέρεται ταχύτατα μέσω του διαδικτύου έχουν συμβάλλει σε συνολικές αλλαγές προτύπων, συμπεριφορών και επίλογων και σε αυτόν τον τομέα.

 

Σεξουαλική ζωή & επιλογές

Πλέον στη σύγχρονη εποχή την οποία ζούμε παρατηρείται μια απελευθέρωση της σεξουαλικής ζωής και των επιλογών που σχετίζονται με αυτή, έτσι οι νέοι πλέον παρατηρείται πως επιλέγουν συχνότερα σε νεαρές ηλικίες, συνήθως εφηβικές ή προ εφηβικές να είναι ενεργοί σεξουαλικά.

Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί μια φυσιολογική και υγιή εξέλιξη του κάθε ανθρώπου, καθώς είναι υγιές και όμορφο να ανακαλύπτεις τη σεξουαλική σου ταυτότητα και να επιλέγεις να είσαι ενεργός σεξουαλικά, φυσικά όμως χρειάζεται να υπάρχει η επαρκής σεξουαλική εκπαίδευση από την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία γενικά.

Ειδικά στην Ελλάδα, η σεξουαλική εκπαίδευση σε πολλά σημεία παραμένει ταμπού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ως μάθημα κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα σχολεία.

Φυσικά αυτό αποτελεί μία νοσηρή τροχοπέδη η οποία πλέον φαίνεται να υπάρχει διάθεση να εξαλειφθεί και αυτό γιατί η σεξουαλική υγειά με την προϋπόθεση μιας υγειούς σεξουαλικής ζωής προέχεται κυρίως από τις επιλογές μας, η οποία στηρίζεται στη σωστή πληροφόρηση και εκπαίδευση για τη χρήση του προφυλακτικού αλλά και του σεβασμού στον εαυτό, στο σώμα μας και φυσικά στον άνθρωπο που επιλέγουμε να συνευρεθούμε ερωτικά.

 

Προστασία από τη χρήση του προφυλακτικού

Η επιλογή του να συνευρεθεί κάποιος σεξουαλικά χωρίς προφυλακτικό έκτος της πιθανότητας εγκυμοσύνης που είναι πολύ μεγάλη, υπάρχει εξίσου ο κίνδυνος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τη μετάδοση μολύνσεων. Τα προφυλακτικά και κυρίως αυτά που είναι κατασκευασμένα από λατέξ προσφέρουν μια πολύ καλή προστασία με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος της μεταφοράς τους.

 

Προφυλακτικά και τι πρέπει να ξέρω για αυτά;

  • Υπάρχουν διαφορετικά είδη προφυλακτικών τα οποία διαχωρίζονται από το υλικό κατασκευής τους.

Πιο συγκεκριμένα ένα προφυλακτικό μπορεί να είναι φτιαγμένο από:

1. Λατέξ, το υλικό το οποίο έχει περάσει αρκετούς ελέγχους και τα περισσότερα προφυλακτικά είναι φτιαγμένα από αυτό.

2. Πολυουρεθάνη, ένα υλικό που συνιστάται περισσότερο εάν υπάρχει αλλεργία στο λάτεξ

  • Διαχωρισμός επίσης των προφυλακτικών γίνεται ανάλογα με το αν έχουν λιπαντικό ή όχι.

Τα προφυλακτικά που διαθέτουν λιπαντικά έχουν ως βάση το νερό και τη σιλικόνη ώστε να αποφεύγονται μικροί τραυματισμοί και να διευκολύνεται η διείσδυση.

Ενώ τα προφυλακτικά που δεν έχουν λιπαντικό χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιπτώσεις αλλεργίας σε αυτό ή για τη χρήση με σκοπό το στοματικό σεξ.

  • Υπάρχουν μεγέθη στο προφυλακτικό, παρόλα αυτά τα περισσότερα είναι μεσαίου μεγέθους το μέγεθος του προφυλακτικού καθορίζεται από την περίμετρο του πέους.

 

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού

Συχνά γίνεται συζήτηση για το αν η χρήση του προφυλακτικού μειώνει την απόλαυση κατά τη διάρκεια και την πράξη του σεξ, ή ότι η διαδικασία χρήσης του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να μειώσει την επιθυμία.

Σαφώς η μη χρήση του προφυλακτικού δεν είναι μια λύση, καθώς δεν υπάρχει προφύλαξη με συνέπεια να μην προάγεται η υγιής σεξουαλική ζωή και να υπάρχει το ενδεχόμενο συνεπειών και για τα δυο άτομα.

Η χρήση του προφυλακτικού αποτελεί μια συνήθεια που προστατεύει τα άτομα που συνευρίσκονται ερωτικά, με αποτέλεσμα την απόλαυση του σεξ με ασφάλεια, παρόλα αυτά πολύ συχνά παρατηρούνται λάθη κατά τη χρήση του.

 

Durex Προφυλακτικά Thin Feel
Durex Προφυλακτικά Thin Feel
Durex Προφυλακτικά Surprise Me Giga Pack
Durex Προφυλακτικά Surprise Me Giga Pack
Durex Classic Condoms
Durex Classic Προφυλακτικά

 

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού

  • Το προφυλακτικό χρησιμοποιείται μόνο μια φορά. Εάν προκύψει το οτιδήποτε ή βγει στη διάρκεια της ερωτικής επαφής χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί καινούργιο.
  • Πριν την αγορά του προφυλακτικού το οποίο συστήνεται να αγοράζεται από φαρμακεία, χρειάζεται να ελέγχεται η ημερομηνία λήξη του.
  • Τα προφυλακτικά πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος για να μην αλλοιωθούν.
  • Πριν την τοποθέτηση του προφυλακτικού χρειάζεται να πιέζεται τον αέρα που υπάρχει μπροστά με τα δάχτυλα, με σκοπό να εφαρμοστεί σωστά.
  • Το προφυλακτικό χρειάζεται να ξετυλίγεται εντελώς έως τη βάση του πέους.
  • Το προφυλακτικό πρέπει να τοποθετείται από την αρχή της ερωτικής πράξης έως το τέλος, καθώς η ανταλλαγή σωματικών υγρών αποτελεί μια διαδικασία που μπορεί να συμβάλει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί η μεγάλη προσοχή που πρέπει να δίνεται στην επιλογή και στη χρήση των προφυλακτικών, αλλά και στο πόσο αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής η οποία στηρίζεται στον σεβασμό, στην απόλαυση και στη μείωση του οποιουδήποτε ενδεχόμενου κίνδυνου.

Αποτελούν την καλύτερη επιλογή, καθώς δεν ενέχουν τους κινδύνους που έχουν άλλες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως για παράδειγμα η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού από τη γυναίκα, το οποίο περιέχει συνδυασμό ορμονών, οιστρογόνων και προγεσταγόνων. Αυτά σε μακροχρόνια χρήση έχουν ανεπιθύμητες κάποιες εκ των οποίων είναι ο αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.

Επίσης, η χρήση προφυλακτικού είναι πολύ πιο ασφαλής σε σχέση με τη διακοπτόμενη συνουσία που απαιτεί πείρα και αυτοέλεγχο, τα οποία μπορεί να μην διαθέτει ο άντρας και είναι αβέβαιη σαν μέθοδος.

Εκτός αυτών, οι δύο τελευταίες μέθοδοι δεν παρέχουν τη προστασία από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα που παρέχουν τα προφυλακτικά, αφού δεν εμποδίζουν την ανταλλαγή υγρών.

Το σεξ με τη χρήση προφυλακτικού είναι επιλογή που συμβάλει στην υγειά με στόχο την πιο ακίνδυνη απόλαυση!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα