×

Αντιβιοτικά: Ενημερώσου Τώρα!

 13/02/2023 3m, 26s

Τα αντιβιοτικά παρασκευάστηκαν πριν από 50 περίπου χρόνια με σκοπό να καταπολεμήσουν μικροβιακές λοιμώξεις. Μέχρι την ανακάλυψη τους, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες. Σήμερα, μια νέα απειλή εμφανίζεται: πολλές λοιμώξεις που έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς κατά το παρελθόν θα μπορούσαν να ξαναγίνουν θανατηφόρες, διότι τα μικρόβια που τις προκαλούν έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε. 

Αλήθειες για τη χρήση αντιβιοτικών:

Αρνητική πρωτιά! Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών διεθνώς. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε και ενα απο τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων στα οποία τα αντιβιοτικά να μην είναι δραστικά, ενώ υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή νέων αντιβιοτικών δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια τα οποία εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε με την υπερκατανάλωσή τους.

Μια νέα απειλή! Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και επικράτηση μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν και αντικαθιστούν τα ευαίσθητα “καλά” μικρόβια που υπάρχουν στις φυσιολογικές μας χλωρίδες , δηλαδή στο στόμα, το έντερο, τον κόλπο, την ουρήθρα, το δέρμα, δημιουργώντας τραγικές επιπτώσεις για τον οργανισμό. Το πρόβλημα δηλαδή με τα αντιβιοτικά είναι ότι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των παθογόνων μικροβίων που είναι βλαβερά, αλλά επιτίθενται και στα συμβιωτικά μικρόβια που ζουν αρμονικά μέσα μας, τα “σκοτώνουν” όλα! Κατ’αυτόν τον τρόπο τις θέσεις των “καλών” μικροβίων καταλαμβάνουν άλλα παθογόνα μικρόβια πολλά απο τα οποία έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας και έχουν γίνει ανθεκτικά στο αντιβιοτικό που χορηγείται. Αποτέλεσμα; Παιδιά και ενήλικες αποικίζονται με ανθεκτικά μικρόβια τα οποία με την καθημερινή δραστηριότητα (χειραψία, ασπασμός κλπ) διασπείρονται σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκτούν ανθεκτικά μικρόβια στη φυσιολογική τους χλωρίδα κι ας μην έχουν πάρει οι ίδιοι αντιβιοτικά!

Τα αντιβιοτικά δεν ασκούν καμία απολύτως επίδραση στους ιούς! Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα και αναντικατάστατα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις , αυτές που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς!

Κοινό κρυολόγημα (συνάχι, κόπωση, πόνος σε κόκκαλα και μυες, πυρετός): ΟΧΙ στα αντιβιοτικά, τα κρυολογήματα μπορεί καμιά φορά να διαρκέσουν περισσότερο απο 2 εβδομάδες, όπως και να έχει το κοινό κρυολόγημα οφείλεται αποκλειστικά σε ιούς οπότε τα αντιβιοτικά είναι τελείως άχρηστα. Υπομονή και θα περάσει!

Φαρυγγίτιδα, Αμυγδαλίτιδα, Βρογχίτιδα : ΟΧΙ στα αντιβιοτικά, στη πλειοψηφία τους αυτές οι λοιμώξεις είναι ιογενείς. Υπάρχει μια ταχεία διάγνωστική μέθοδος ( strep test) την οποία μπορεί να σας κάνει επι τόπου ο γιατρός σας σε 2 λεπτά και να ανιχνεύσει εάν υπάρχει παθογόνο μικρόβιο. Ζητήστε το! Μόνο ο γιατρός θα κρίνει εάν είναι θετική η απάντηση την χορήγηση αντιβιοτικού.

Διάρροιες: ΟΧΙ στα αντιβιοτικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι διάρροιες είναι ιογενείς οπότε τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση. Οι διάρροιες μικροβιακής αιτιολογίας συχνότατα αυτοθεραπεύονται οπότε επίσης δεν είναι απαραίτητη η χρήση αντιβίωσης.

Ωτίτιδες: Σε πολύ μικρά παιδιά ίσως ο παιδίατρος αποφασίσει την χορήγηση αντιβιοτικού, στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων κάτι τέτοιο ΔΕΝ είναι απαραίτητο.

Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού! Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Δεν επιμένουμε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό μας να μας δώσει αντιβιοτικό. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να καθορίσει το είδος του αντιβιοτικού που μας χρειάζεται, τη δόση , τον τρόπο χορήγησης και για πόσο χρόνο θα πρέπει να το πάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αντιβιοτικά που βρήκαμε στο συρτάρι από παλιά, που μας έδωσε ο φίλος ή ο συνεργάτης μας, και φυσικά ποτέ μα ποτέ δεν σταματάμε να παίρνουμε το αντιβιοτικό μόλις αρχίσουμε να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα, αλλά ολοκληρώνουμε κανονικά τις ημέρες που μας έχει σημειώσει ο γιατρός μας.

Η άμυνα μας είναι επαρκής για την ίαση της πλειοψηφίας των απλών λοιμώξεων που συχνά μας ταλαιπωρούν. Όταν πρόκειται για σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό μας να έχει χρόνο να οργανώσει την φυσική του άμυνα (δηλαδή να παράγει αντισώματα και κύτταρα άμυνας ικανά να καταστρέψουν όλα τα μικρόβια). Τα αντιβιοτικά όμως όπως όλα τα φάρμακα έχουν καμιά φορά και παρενέργειες: γιατί λοιπόν να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με τις παρενέργειες ενός φαρμάκου, στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι απαραίτητο για να γίνουμε καλά;

Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε την πιο πολύτιμη ανακάλυψη του 20ου αιώνα: τα αντιβιοτικά!

Πώς; Μα χρησιμοποιώντας τα λιγότερα συχνά και πιο σωστά!

Πηγές:

ΚΕΕΛΠΝΟ & ΕΟΦ

Προτεινόμενα Άρθρα