×

Έρπης Ζωστήρας: Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε;

 16/04/2024 2m, 51s

Ο έρπητας Ζωστήρας αποτελεί μια φλεγμονώδη δερματική νόσο, εντοπισμένη και τις περισσότερες φορές επώδυνη (αφού επηρεάζει τα νεύρα της περιοχής του σώματος που προσβάλλει).

Ο ιός του έρπητα Ζωστήρα προκαλεί ανεμοβλογιά την πρώτη φορά λοίμωξης. Στη συνέχεια ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο νευρικό σύστημα του ατόμου το οποίο πρόσβαλε. Αν γνωρίσουμε όμως εις βάθος τον έρπητα ζωστήρα και τον αντιμετωπίσουμε άμεσα κι αποτελεσματικά, μπορούμε να προλάβουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Έρπης Ζωστήρας & αίτια του ιού

Ένα στα 4 άτομα πιθανολογείται να πάθει έρπητα Ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 95% των ενηλίκων έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά και έτσι έχοντας τον ιό στον οργανισμό τους είναι δυνατόν να αναπτύξουν έρπητα Ζωστήρα ιδιαίτερα με το πέρασμα της ηλικίας, λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έτσι μετά την ηλικία των 60 ετών ο κίνδυνος νόσησης από έρπητα Ζωστήρα υπερδιπλασιάζεται. Τα άτομα υψηλού κινδύνου με χρόνια νοσήματα (ΣΔΙ Ι&ΙΙ, ΧΑΠ, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσο, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, κατάθλιψη, καρκίνο κ.ά.) είναι περισσότερο επιρρεπή στη νόσο.

 

Έρπης Ζωστήρας & συμπτώματα που εμφανίζει

Το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα Ζωστήρα μπορεί να είναι καύσος, πόνος κι ερυθρότητα στο σημείο προσβολής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να προσβάλλει το κεφάλι, τον λαιμό, το σώμα, τα άκρα.

Στο σημείο προσβολής υπάρχουν φυσαλίδες, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται κρούστες και επουλώνονται μετά από 2- 3 εβδομάδες. Μερικές φορές ακόμα κι η επαφή με τα ρούχα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ανατριχίλα στην προσβεβλημένη περιοχή.

Πολλές φορές ο πόνος είναι έντονος και χρειάζονται ισχυρά παυσίπονα, για να τον αντιμετωπίσουμε. Συνήθως ο πόνος στην οξεία φάση του έρπητα, διαρκεί 2- 4 εβδομάδες και σταματά με την επούλωση των εξανθημάτων. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής υποφέρει από μεθερπητική νευραλγία, που μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια.

Η μεθερπητική νευραλγία αυξάνεται με το πέρασμα της ηλικίας και μπορεί να έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Πάσχοντες υποστηρίζουν ότι έχει διαταραχθεί ο ύπνος, η κοινωνική ζωή κι η εργασία τους. Δυστυχώς, ο έρπητας Ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει επίσης βλάβη στον προσβεβλημένο οφθαλμό (10- 20% περιστατικών) έως και τύφλωση. Επίσης, αν προσβληθεί η περιοχή του ωτός μπορεί να έχουμε απώλεια ακοής, από την προσβεβλημένη μεριά του σώματος, λοίμωξη του δέρματος, ουλή και σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί περιφερική κινητική νευροπάθεια (δηλ. βλάβη στο νεύρο που ελέγχει την κίνηση).

 

Πώς μεταδίδεται ο έρπης Ζωστήρας;

Μία πολύ καλή ερώτηση για τον έρπητα Ζωστήρα και τη μετάδοσή του, γιατί δε γνωρίζουν όλοι τη σωστή απάντηση. Πρέπει να σημειωθεί και να τονιστεί ότι ο έρπης Ζωστήρας μπορεί να μεταδοθεί και σε άτομα που δεν είχαν περάσει ποτέ ανεμοβλογιά. Όσο οι φυσαλίδες του έρπητα είναι παρούσες, δηλ. όσο είναι ενεργός ο ιός, μπορεί και να μεταδοθεί ανεξάρτητα από το ιστορικό νόσησης ανεμοβλογιάς.

 

Έρπης Ζωστήρας & θεραπεία: Πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Ο έρπης Ζωστήρας αντιμετωπίζεται με χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα γιατρό, με αποτελεσματικότητα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία του έρπητα Ζωστήρα (εντός 72 ωρών), τόσο καλύτερα θα αντιμετωπιστεί το νόσημα. Πρέπει να επισκεφτούμε τον ιατρό, πριν την εμφάνιση των φυσαλίδων.

Τέλος, η πρόληψη για τον έρπητα Ζωστήρα είναι σημαντική. Στις μέρες μας υπάρχει το εμβόλιο για τον Έρπητα Ζωστήρα, το οποίο είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα κι έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε άτομα 60 ετών κι άνω, ανεξάρτητα αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο Έρπητα Ζωστήρα.

Μπορείτε να ενημερωθείτε από το Δερματολόγο σας για τη χορήγηση του εμβολίου.

Η Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μάς παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής κι επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών προσώπου και σώματος. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρόβλημα του δέρματός μας, εμπιστευόμαστε μόνο την δερματολόγο μας, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη σύσταση θεραπειών και την αποκατάσταση βλαβών αυτού.

Προτεινόμενα Άρθρα