×

Οδηγός Αγοράς Αντηλιακών 2023: Ποιο αντηλιακό να πάρω;

 27/03/2024 6m, 43s

Το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είτε βρίσκεστε εκτός σπιτιού για μερικές ώρες είτε κάνετε διακοπές σε μια παραλία, η εφαρμογή του σωστού αντηλιακού για την προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες του, είναι απαραίτητη.

Πως όμως θα επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό και ποια τα βασικά κριτήρια επιλογής; Στο άρθρο που ακολουθεί θα γίνει αναφορά για τύπους αντηλιακών που ταιριάζουν σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση και συγκυρία.

 

Πως λειτουργεί το αντηλιακό;

Λόγω της μεγάλης έλλειψης σωστής πληροφόρησης πάνω στο κομμάτι του αντηλιακού, θα είναι καλό να γίνει μια εισαγωγή στις λειτουργίες του αντηλιακού. Το αντηλιακό, έχει ως κύρια λειτουργία το μπλοκάρισμα και την απορρόφηση των ακτινών UV, μέσω διαφόρων φυσικών και χημικών σωματιδίων.

Ενώ τα φυσικά σωματίδια όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου βοηθούν στην αντανάκλαση της υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα (φυσικά φίλτρα), τα χημικά συστατικά του αντηλιακού αντιδρούν με την ακτινοβολία προτού διεισδύσει στο δέρμα (χημικά φίλτρα). Επιπλέον, απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή θερμότητας.

Bioderma Photoderm Nude Touch Mineral Fluid Spf50+ 40ml
Bioderma Photoderm Nude Touch Mineral Fluid Spf50+ 40ml

Αντηλιακή προστασία προσώπου για ευαίσθητο, μεικτό προς λιπαρό δέρμα με 100% φυσικά φίλτρα.

 

Youth Lab Daily Sunscreen Gel Cream Spf50 Oily Skin 50ml
Youth Lab Daily Sunscreen Gel Cream Spf50 Oily Skin 50ml

Έγχρωμη αντηλιακή κρέμα για λιπαρές επιδερμίδες, ενάντια στη φωτογήρανση, με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Οδηγός Αγοράς Αντηλιακού: Πλήρης Λίστα

Αρχικά, προτού κάνετε την αγορά ενός αντηλιακού, θα πρέπει να προσέξετε 2 πολύ σημαντικούς παράγοντες: αλλεργίες σε συστατικά και την τοξικότητα. Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε να μη διαταράσσει το αντηλιακό την ορμονική σας ισορροπία. Παρακάτω, και εφόσον βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τα συστατικά του αντηλιακού που σας καλύπτει, σας παρουσιάζουμε τον οδηγό αντηλιακών για το 2023!

Δείτε τον Δείκτη Προστασίας (SPF)

Κάθε καλοκαίρι ακούμε συνεχώς για τον δείκτη προστασίας στα αντηλιακά ή πιο σύντομα, τον SPF. Ο δείκτης SPF είναι πρωτίστως ένα μέτρο του πόσο φως UVB μπορεί να φιλτράρει το αντηλιακό. Η χρήση αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 15 θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από αυτήν την καθημερινή έκθεση στις ακτίνες UV.

Hei Poa Soins Solaire Monoi Dry Oil Spf15 Tiare Spray 150ml
Hei Poa Soins Solaire Monoi Dry Oil Spf15 Tiare Spray 150ml

Ξηρό λάδι Monoi χαμηλής αντηλιακής προστασίας για πρόσωπο & σώμα

 

Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση SPF τουλάχιστον 30, καθώς μπλοκάρει περίπου το 97% των ακτινών UVB.

Η γνώμη των ειδικών είναι η αγορά ενός αντηλιακού με κάλυψη ευρέος φάσματος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει αντηλιακό με SPF 30 έως 50. Τέτοια αντηλιακά βοηθούν στην καλύτερη προστασία του δέρματός σας από τα ηλιακά εγκαύματα και τις βλάβες του ηλίου και των ακτινών UV.

Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό σε διάφορες εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος κάθε μέρα!

Frezyderm Sun Screen Color Velvet Face Spf30, 50ml
Frezyderm Sun Screen Color Velvet Face Spf30, 50ml

Αντηλιακή προσώπου με χρώμα, υψηλής προστασίας & βελούδινης Υφής

 

Ενεργά Συστατικά

Ελέγξτε τα ενεργά συστατικά του αντηλιακού. Αναζητήστε συνθέσεις που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο ψευδαργύρου και αβοβενζόνη.

Επίσης, φροντίστε να αποφεύγετε τα αντηλιακά με βιταμίνη Α (κοινώς αναφέρεται ως παλμιτικός ρετινυλεστέρας).

 

💡Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν να προστατεύσουν τα χείλη τους. Προστατέψτε τα χείλη σας με ένα lip balm με SPF.

 

Μορφή του Αντηλιακού

Η μορφή ενός αντηλιακού είναι πολύ σημαντική για τον καταναλωτή και επηρεάζει την αίσθηση και την εμφάνισή του στο δέρμα ενός ατόμου. Υπάρχουν 3 γνωστές μορφές σε αντηλιακά σκευάσματα που διατίθενται στην αγορά. Παρόλο που η κάθε μορφή από αυτές τις μορφές έχει τα πλεονεκτήματά της, μπορούν όλες να προσφέρουν αντηλιακή προστασία εάν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Αντηλιακά σπρέι

Είναι ιδανικά για την εφαρμογή αντηλιακού σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος. Είναι μια καλή επιλογή για όποιον έχει πολλές τρίχες στο σώμα. Ωστόσο, φροντίστε να μην εισπνεύσετε το σπρέι κατά την εφαρμογή.

Apivita Bee Sun Safe Hydra Melting Ultra-Light Face & Body Spray Spf30 200ml
Apivita Bee Sun Safe Hydra Melting Ultra-Light Face & Body Spray Spf30 200ml

Ενυδατικό αντηλιακό Spray από την Apivita, ελαφριάς υφής & υψηλής προστασίας για πρόσωπο & σώμα, με θαλάσσια φύκη & πρόπολη.

Αντηλιακές λοσιόν

Οι αντηλιακές λοσιόν είναι από τα πιο κοινά και ενυδατικά αντηλιακά σκευάσματα που βρίσκουμε στην αγορά. Διατίθενται σε πολλές παραλλαγές για να καλύψουν διάφορους τύπους δέρματος.

Uriage Bariesun Silky Lotion Spf50+ 100ml
Uriage Bariesun Silky Lotion Spf50+ 100ml

Αντηλιακή λοσιόν πολύ υψηλής προστασίας, με ελαφριά υφή. Ενδείκνυται για το πρόσωπο & το σώμα

Αντηλιακά στικ

Αυτές είναι από τις πιο φορητές και λιγότερο ακατάστατες επιλογές. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε απλώνοντάς τα στο δέρμα σας και τρίβοντάς τα. Είναι μια βολική επιλογή και είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για ταξίδια. Έχουν ελάχιστες πιθανότητες διαρροής.

Avene Sunsistick KA Spf50+ 20gr
Avene Sunsistick KA Spf50+ 20gr

Το Αντηλιακό Στικ Avène SunsiStick KA SPF 50+ προσφέρει πολύ υψηλή προστασία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ευαίσθητου δέρματος με τάση για ακτινικές υπερκερατώσεις. Εντοπισμένες ζώνες: μέτωπο, μύτη, ζυγωματικά, τριχωτό της κεφαλής, πίσω μέρος των χεριών.

 

💡Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε ξανά αντηλιακό μετά από υπερβολική εφίδρωση, κολύμπι ή πετσέτα.

 

Ευαίσθητο Δέρμα, Δέρμα με Τάση Ακμής & Λιπαρό Δέρμα

Όπως γνωρίζουμε, αρκετά αντηλιακά φράζουν τους πόρους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να επιλέξετε φόρμουλες χωρίς λάδι για το πρόσωπο. Μη φαγεσωρογόνα αντηλιακά αποτελούν μια αξιόπιστη λύση.

Για ξηρό δέρμα, μπορείτε να αγοράσετε ενυδατικές κρέμες με αντηλιακό ή αντηλιακά που περιέχουν ενυδατικά συστατικά.

Bioderma Photoderm Moisturizing Face Creme Spf50+ for Sensitive, Dry Skin 40ml
Bioderma Photoderm Moisturizing Face Creme Spf50+ for Sensitive, Dry Skin 40ml

Λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα προσώπου υψηλής προστασίας & ενυδάτωσης για ευαίσθητες, ξηρές επιδερμίδες

 

Για τα ευαίσθητα δέρματα, χρειάζονται αντηλιακά που προστατεύουν το δέρμα και δεν του προκαλούν ερεθισμούς. Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αποτελούν μια τέτοια λύση, όπου προστατεύουν αποτελεσματικά το δέρμα, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στον δερματικό ιστό.

Avene Very High Protection Cream Mineral Spf50+ 50ml
Avene Very High Protection Cream Mineral Spf50+ 50ml

Αντηλιακή κρέμα προσώπου υψηλής αντηλιακής προστασίας για μη ανεκτικά δέρματα από την Avene

 

Ως προς τα μικτά/λιπαρά δέρματα, συνιστάται η χρήση ενός προϊόντος που είναι ελαφρύ, χωρίς έλαια, μη φαγεσωρογόνο, με βάση το gel. Έτσι, το δέρμα μένει ενυδατωμένο.

La Roche-Posay Anthelios UVMune Spf50+ Oil Control Gel-Cream 50ml
La Roche-Posay Anthelios UVMune Spf50+ Oil Control Gel-Cream 50ml

Αντηλιακή κρέμα-Gel προσώπου υψηλής προστασίας, κατάλληλη για λιπαρές επιδερμίδες

 

Επίπεδο Έκθεσης στον Ήλιο

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας χρήσης αντηλιακού αποτελεί και ο χρόνος που περνάμε κάτω από τον ήλιο και ανάλογα το μέρος και την ώρα που εκτιθέμεθα. Για παράδειγμα, το διάστημα του μεσημεριού, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV) είναι πιο έντονες, οπότε απαιτείται μεγαλύτερη φροντίδα στο δέρμα μας. Μερικές παράμετροι που παίζουν ρόλο στην εφαρμογή αντηλιακού, είναι:

Εξωτερικοί χώροι: Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα (2+ ώρες), χρησιμοποιήστε αντηλιακό με SPF 30+, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας.

Αθλητισμός/κολύμπι: Εάν πρόκειται για σπορ σε εξωτερικούς χώρους ή στο νερό, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα ανθεκτικό στον ιδρώτα ή αδιάβροχο αντηλιακό. Πηγαίνετε για SPF30+, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας, και εφαρμόστε ξανά κάθε 40 έως 60 λεπτά.

 

Αντηλιακά για Μαλλιά

Τα μαλλιά αποτελούν άλλο ένα σημείο που ταλαιπωρούνται το καλοκαίρι από παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία και το θαλασσινό αλάτι. Βασικό σημείο στα μαλλιά το καλοκαίρι είναι η ξηρότητα, η έλλειψη ζωντάνιας και λάμψης.

Klorane Protection Sun Exposed Hair Oil Spray 100ml
Klorane Protection Sun Exposed Hair Oil Spray 100ml

Έλαιο Μαλλιών σε Μορφή Spray για Προστασία από τον Ήλιο, το Αλάτι & το Χλώριο

 

Σήμερα, βρίσκουμε στο φαρμακείο της γειτονίας μας αντιηλιακά μαλλιών, εξειδικευμένα σαμπουάν για επανόρθωση μετά τον ήλιο, μάσκες και conditioners για λαμπερά μαλλιά όλο το χρόνο και προϊόντα μαλλιών για προστασία από το χλώριο της πισίνας, καλύπτοντας κάθε ανάγκη για τα μαλλιά μας.

 

Αντηλιακή Προστασία για Παιδιά

Η αντηλιακή προστασία για τα παιδιά χωρίζεται συνήθως σε βρέφη και παιδιά. Λόγω της ευαισθησίας του βρεφικού δέρματος, απαιτούνται εξειδικευμένα αντηλιακά, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ένα βρέφος δε θα πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο αρκετά, πριν τα 3 του έτη. Τα βρεφικά/παιδικά αντηλιακά χαρακτηρίζονται από την έλλειψη συστατικών που ερεθίζουν το δέρμα.

Frezyderm Πακέτο Προσφοράς Baby Sun Care Lotion Spf25, 2x100ml

Αντηλιακό Γαλάκτωμα Προσώπου, Σώματος με Μεσαία Προστασία, για Βρέφη & Παιδιά

 

Παράλληλα, ένα αντηλιακό για παιδιά, πέρα από τον υψηλό δείκτη προστασίας που θα πρέπει να διαθέτει, θα πρέπει να εφαρμόζεται εύκολα στο δέρμα του παιδιού, καθώς η διαρκής επαφή με τη θάλασσα και την άμμο, επιβάλλει την τακτική επίστρωση του αντηλιακού με επαναλήψεις.

Korres Kids Comfort Sunscreen Spray Face & Body Spf50 Coconut & Almond 2x150ml
Korres Kids Comfort Sunscreen Spray Face & Body Spf50 Coconut & Almond 2x150ml

Απαλό αντηλιακό spray που προσφέρει υψηλή αντηλιακή προστασία και ενυδάτωση, ενώ παράλληλα σέβεται την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα