×

Αποσμητικό & Αντιιδρωτικό: Τι Διαφορές Έχουν;

 11/07/2023 2m, 54s

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά προϊόντα είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με την εξουδετέρωση της δυσάρεστης μυρωδιάς του σώματος και τον έλεγχο της εφίδρωσης.

Παρόλο που μερικές φορές οι όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν και τους δύο τύπους προϊόντων, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Στο άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τις διαφορές μεταξύ αποσμητικών και αντιιδρωτικών προϊόντων.

 

Τι είναι το αποσμητικό μασχάλης;

Οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – γνωρίζουμε τα αποσμητικά μασχάλης. Τα αποσμητικά προϊόντα σχεδιάστηκαν για να ελέγχουν τη μυρωδιά που προκαλείται από την αναπνοή των βακτηρίων στην επιδερμίδα μας.

Η δράση των αποσμητικών βασίζεται στην αναστολή της ανάπτυξης των βακτηρίων ή την αποκλεισμό της πρόσβασής τους στην επιδερμίδα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αντιβακτηριδιακών συστατικών όπως το αλουμίνιο. Αυτές οι ενώσεις δημιουργούν ένα αλκαλικό περιβάλλον στην επιδερμίδα που είναι ανεπιθύμητο για την ανάπτυξη των βακτηρίων, επομένως μειώνουν τη μυρωδιά.

Τι γνωρίζουμε για τα αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο;

Το αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο είναι ένα προϊόν που σχεδιάστηκε για να προσφέρει προστασία από τη μυρωδιά χωρίς να περιέχει την τυπική χρήση αλάτων του αλουμινίου. Τα άλατα του αλουμινίου είναι τα συνήθη συστατικά των αποσμητικών προϊόντων λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους και της ικανότητάς τους να μειώνουν την εφίδρωση.

Ωστόσο, έχει αυξηθεί η ζήτηση για αποσμητικά προϊόντα χωρίς αλουμίνιο, καθώς ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν ευαισθησία ή ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του αλουμινίου στην επιδερμίδα τους. Επίσης, προϊόντα που διαφημίζονται ως “αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο” συχνά χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστατικά που προσφέρουν φυσική αποσμητική δράση.

 

🤔 Μάθε εδώ πως θα διαλέξεις εύκολα & γρήγορα το κατάλληλο αποσμητικό για εσένα!

 

Τι είναι τα αντιιδρωτικά μασχάλης;

Όπως προδίδει και το όνομα των αντιιδρωτικών, μιλάμε για προϊόντα που συντελούν στη μείωση του ιδρώτα. Τα αντιιδρωτικά προϊόντα σχεδιάστηκαν για να ελέγχουν την εφίδρωση, δηλαδή την έκκριση υγρασίας από τους εφιδρωτικούς αδένες του σώματος.

Το κύριο συστατικό των αντιιδρωτικών προϊόντων είναι κι εδώ τα άλατα αλουμινίου, τα οποία δημιουργεί ένα φραγμό στους εφιδρωτικούς αδένες. Αυτό εμποδίζει την έκκριση του ιδρώτα στο δέρμα και μειώνει την υγρασία. Καθώς ο ιδρώτας είναι η βασική αιτία για τη δημιουργία της μυρωδιάς, η μείωση της εφίδρωσης βοηθάει στον έλεγχο της μυρωδιάς του σώματος.

Τι αντιιδρωτικά προϊόντα υπάρχουν στην αγορά;

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αντιιδρωτικά προϊόντα, όχι μόνο αντιιδρωτικά μασχάλης. Στην αγορά υπάρχουν αντιιδρωτικά ρούχα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής εφίδρωσης και να προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και φρεσκάδα.

Αυτά τα ρούχα χρησιμοποιούν κατάλληλα υλικά και τεχνολογίες για να απορροφούν τον ιδρώτα, να διατηρούν το δέρμα στεγνό και να αποκρίνονται στην υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν υλικά που έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, υλικά απορρόφησης του ιδρώτα και υλικά που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αέρα.

Αντιιδρωτικά ρούχα είναι διαθέσιμα σε διάφορα είδη, όπως αντιιδρωτικές μπλούζες, αντιιδρωτικά μπλουζάκια και αντιιδρωτικά μπλουζάκια για παιδιά.

 

Ποια είναι τελικά η διαφορά μεταξύ αποσμητικού & αντιιδρωτικού μασχάλης;

Εν κατακλείδι, η βασική διαφορά μεταξύ αποσμητικού και αντιιδρωτικού μασχάλης, είναι ο τρόπος με τον οποίο δρουν.

Δηλαδή, τα αποσμητικά μασχάλης ελέγχουν τη μυρωδιά, περιορίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων, ενώ τα αντιιδρωτικά ελέγχουν την εφίδρωση περιορίζοντας την έκκριση ιδρώτα. Ωστόσο, πολλά προϊόντα συνδυάζουν και τις δύο λειτουργίες, προσφέροντας τόσο προστασία από τη μυρωδιά όσο και από την υπερβολική εφίδρωση.

Μην ξεχνάμε, όμως, πως καθένα από αυτά τα προϊόντα έχει διάφορες συνθέσεις και μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τις ατομικές ανάγκες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε διάφορα προϊόντα για να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα