×

Χαμομήλι: Ποιες Είναι Οι Σημαντικές Του Ιδιότητες;

 19/12/2023 3m, 16s

Το χαμομήλι αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο φυτό, το οποίο βρίσκουμε πολύ εύκολα στην Ελλάδα. Στις ιδιότητες του χαμομηλιού συναντάμε αντιμικροβιακές και φαρμακευτικές ιδιότητες, που χρονολογούνται εδώ και αρκετούς αιώνες.

Παρόλα αυτά, το χαμομήλι, έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας, όσον αφορά την υγεία την καρδιάς, το γαστρεντερικό σύστημα, ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και μάθετε περισσότερα για τις ιδιότητες, τη δοσολογία αλλά και τις παρενέργειες που έχει το χαμομήλι.

 

Τι είναι το χαμομήλι;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το χαμομήλι είναι ένα φυτό, που προέρχεται από τα λουλούδια τα οποία μοιάζουν με μαργαρίτα της οικογένειας των φυτών Asteraceae. Κατά κύριο λόγο καταναλώνεται στη μορφή τσαγιού, ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις.

Για την παρασκευή τσαγιού χαμομηλιού, τα άνθη αποξηραίνονται και στη συνέχεια εγχέονται σε ζεστό νερό.

Ως προς τις ουσίες που εμπεριέχει το χαμομήλι, δεδομένη είναι η σύστασή του από αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

 

Έχει το χαμομήλι παρενέργειες;

Αρκετοί άνθρωποι, χρησιμοποιούν κατά κόρον το χαμομήλι στην καθημερινότητά τους, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε ορισμένες πληροφορίες για το συγκεκριμένο βότανο.

Ομάδες κινδύνου που δε θα πρέπει να λαμβάνουν χαμομήλι, εκτός αν λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού τους ιατρού, είναι:

  • Ασυνήθιστες από τη λήψη χαμομηλιού παρενέργειες, ενδέχεται να περιλαμβάνουν ναυτία, και ζάλη.
  • Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο χαμομήλι εάν είναι αλλεργικοί σε κοινά φυτά όπως η αμβροσία, τα χρυσάνθεμα ή οι μαργαρίτες.
  • Έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις μεταξύ χαμομηλιού και κυκλοσπορίνης (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης μοσχευμάτων οργάνων) και της βαρφαρίνης (αραιωτικό του αίματος) και υπάρχουν θεωρητικοί λόγοι να υποπτευόμαστε ότι το χαμομήλι μπορεί να αλληλεπιδράσει και με άλλα φάρμακα. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε χαμομήλι εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου.
  • Το τσάι χαμομηλιού μπορεί να περιέχει σπόρια αλλαντίασης. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη από αλλαντίαση, αλλά τα βρέφη μπορεί να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αρκετοί γιατροί συνιστούν για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τα προϊόντα χαμομηλιού.

 

Απαιτεί κάποια συγκεκριμένη δοσολογία η λήψη χαμομηλιού;

Γενικά, δε βρίσκουμε τυπική δόση στη χρήση χαμομηλιού. Οι μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει από 900 χιλιοστόγραμμα έως 1200 χιλιοστόγραμμα ημερησίως σε μορφή κάψουλας. Η πιο κοινή μορφή είναι το τσάι χαμομηλιού και μερικοί άνθρωποι πίνουν ένα έως τέσσερα φλιτζάνια καθημερινά.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ρωτήστε τον προσωπικό σας ιατρό σας για δοσολογίες και περαιτέρω γνώσεις αναφορικά με το χαμομήλι.

 

Χαμομήλι: ιδιότητες & οφέλη για τον οργανισμό

Τα οφέλη του χαμομηλιού στον οργανισμό

Αντιφλεγμονώδης δράση Η φλεγμονή είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Το τσάι με χαμομήλι περιέχει ενώσεις που μπορεί να μειώσουν διάφορους τύπους φλεγμονής.
Ποιότητα ύπνου Το χαμομήλι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να προάγουν την υπνηλία. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.
Πεπτικό σύστημα Το χαμομήλι σε μορφή ροφήματος μπορεί να προστατεύσει από τη διάρροια, το έλκος στομάχου, τη ναυτία και τα αέρια, πιθανώς λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του.
Πρόληψη καρκίνου Το τσάι χαμομηλιού περιέχει το αντιοξειδωτικό συστατικό απιγενίνη. Η απιγενίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου αρκετών τύπων καρκίνου.
Οστεοπόρωση Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στο χαμομήλι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Έλεγχος σακχάρου στο αίμα Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του τσαγιού χαμομηλιού ενδέχεται να συντελέσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ειδικά όταν καταναλώνεται με ένα γεύμα. Η συγκεκριμένη ιδιότητα βοηθάει σε ασθενείς με διαβήτη.
Λειτουργία της καρδιάς Το χαμομήλι είναι μια εξαιρετική πηγή σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Δέρμα Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα τοπικά προϊόντα που περιέχουν χαμομήλι μπορεί να βοηθήσουν για: θεραπεία ακμής, επανόρθωση του ευαίσθητου δέρματος, μείωση της αφυδάτωση του δέρματος.

 

Infographic με τις ιδιότητες και τα οφέλη του χαμομηλιού στον οργανισμό μας..

 

Πηγές

Chamomile (nccih.nih.gov)

What Is Chamomile? (webmd.com)

5 Ways Chamomile Tea Benefits Your Health (healthline.com)

What are the benefits of chamomile tea? (medicalnewstoday.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα