×

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες με τα παιδιά μας

 14/12/2022 2m, 40s

Χο χο χο! Τα Χριστούγεννα φτάνουν, η μαγεία απλώνεται σε όλο τον κόσμο και στην ατμόσφαιρα διαχέονται αισθήματα αγάπης, προσφοράς και καλοσύνης. Όμως, μαζί με τις γιορτές έρχεται και το κλείσιμο των σχολείων, με αποτέλεσμα να αρχίζει το άγχος για το πώς θα καλυφθεί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών. Το παιχνίδι ατέλειωτο, αλλά σύντομα θα αρχίσουν οι γκρίνιες και τα παράπονα όπως «Μαμά, βαριέμαι!», «Τι θα κάνουμε;», «Πω πω πάλι τα ίδια;».

Τι μπορείτε να κάνετε την περίοδο των γιορτών μαζί με το παιδί σας;

  1. Στολίστε μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κλασικό αλλά διαχρονικό. (Ενισχύει τη φαντασία του, τη σκέψη του και την αντίληψή του).
  2. Φτιάξτε γλυκά. Το παιδί μαθαίνει τη συνεργασία και την υπευθυνότητα, να ακολουθεί οδηγίες και βελτιώνονται οι αριθμητικές του δεξιότητες.
  3. Βοηθήστε το παιδί να γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Βελτιώνονται οι δεξιότητες γραφής και γραπτής έκφρασης.
  4. Κατασκευάστε χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους φίλους και τους συγγενείς. Ενισχύεται η φαντασία του και η δημιουργικότητά του, χειρίζεται καλύτερα το ψαλίδι και οργανώνει τη σκέψη του.
  5. Οργανώστε τη λίστα για το γιορτινό τραπέζι. Μαθαίνει την έννοια της οργάνωσης και της κατηγοριοποίησης.
  6. Πηγαίνετε μαζί για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Γνωρίζει καλύτερα και μαθαίνει να διαχειρίζεται τα χρήματα, να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες και να μην παρασύρεται.
  7. Βόλτα σε θεματικό πάρκο. Κοινωνικοποιείται, εκτονώνει την ενεργητικότητά του, ακολουθεί κανόνες, ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί και γίνεται μέτοχος της μαγείας των Χριστουγέννων.
  8. Δωρίστε τα παλιά παιχνίδια και ρούχα. Μαθαίνει την έννοια της προσφοράς, αντιλαμβάνεται το μήνυμα των γιορτών και βιώνει το συναίσθημα του να δίνεις χαρά σε κάποιον που έχει ανάγκη.

 

Ποια βιβλία μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια των γιορτών;

Συνδυάστε τις παραπάνω δραστηριότητες με πλούσιο και χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό υλικό από το my-book.gr:

  • Χριστουγεννιάτικο γλωσσικό παιχνίδι: Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο ο ένας παίκτης κρατά κάρτες με χριστουγεννιάτικες εικόνες. Ο άλλος παίκτης κρατά τις κάρτες με την περιγραφή. Ο παίκτης που κρατά τις κάρτες με την περιγραφή, διαβάζει την περιγραφή στον άλλον παίκτη, ο οποίος θα πρέπει να ανακαλύψει σε ποια από τις κάρτες με τις εικόνες που κρατά, αντιστοιχεί. Αν τα καταφέρει, τότε κρατά την κάρτα. Αν όχι, τότε τη δίνει στον αντίπαλό του. Ο παίκτης με τις περισσότερες κάρτες είναι και ο νικητής.

 

  • Μαθηματικά με νότα Χριστουγέννων: Τα μαθηματικά αποτελούν ένα σύνθετο αντικείμενο για τα παιδιά. Τα Χριστούγεννα αποκτούν εορταστική διάθεση και μέσα από δραστηριότητες αρίθμησης και συμπλήρωσης, τα παιδιά στολίζουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο και μετρούν τα όμορφα στολίδια.

 

  • Χριστουγεννιάτικη Γλώσσα: Η χριστουγεννιάτικη γλώσσα περιλαμβάνει οπτικοποιημένες δραστηριότητες. Το παιδί αντιστοιχεί γράμματα και εικόνες δημιουργώντας μία φανταστική εορταστική ατμόσφαιρα.

 

  • Χριστουγεννιάτικα Μοτίβα: Τα χριστουγεννιάτικα μοτίβα βοηθούν στην ενίσχυση της προσοχής και της παρατηρητικότητας των παιδιών. Τα παιδιά συμπληρώνουν το κατάλληλο μοτίβο και η γιορτινή διάθεση μεγαλώνει.

Τα Χριστούγεννα είναι ιδανική περίοδος για να περάσετε χρόνο με το παιδί σας. Η μαγεία των γιορτών σάς φέρνει πιο κοντά, ενισχύονται οι δεσμοί αγάπης και αναπληρώνεται ο χαμένος χρόνος. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, ‘’ακούστε’’ τις ανάγκες των παιδιών σας, προσφέρετέ τους βιώματα και περάστε όμορφες και δημιουργικές γιορτές μαζί!

 

🎄Καλά Χριστούγεννα!

 

Ευγενία Νίνου, Εκπαιδευτικός Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας

 

Επιμέλεια άρθρου:

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

my-book.gr

Η Μάρθα Ηλιοπούλου είναι ειδική παιδαγωγός. Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα : Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας  ( παιδαγωγική κατεύθυνση). Έχει πραγματοποιήσει  μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Università degli Studi di Torino Dipartimento di Psicologia. Η εργασιακή της προϋπηρεσία αφορά ιδιωτικές και δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ΕΑΕ, καθώς και διαφοροποιημένης μάθησης. Έχει εργαστεί με προγράμματα ΕΣΠΑ σε δημόσια σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη ειδική παιδαγωγός σε κέντρα αποκατάστασης αναπτυξιακών δυσκολιών στην Αθήνα καθώς και ως ειδική παιδαγωγός σε Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης Αναπτυξιακών Διαταραχών. Έχει δουλέψει ως συνοδός ένταξης σε Γενικά Σχολεία. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στα SpecialOlympics εφαρμόζοντας ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε ενήλικες με Ν.Υ και αναπτυξιακές διαταραχές.  Από το 2015 είναι επιστημονικά υπεύθυνη για το δικό της Κέντρο Ειδικών Θεραπειών το «Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «ΕΞΕΛΙΞΗ» στην Σπάρτη και στους Μολάους Λακωνίας.Είναι υπεύθυνη των εκδόσεων my-book.gr και μέλος της ομάδας σχεδιασμού επιστημονικού υλικού του ΙΕΠ.

Προτεινόμενα Άρθρα