×

Cruelty Free Προϊόντα: Γιατί αξίζει να τα δοκιμάσετε;

 26/06/2023 4m, 18s

Η 24 Απριλίου είναι η ημέρα που επέλεξε ο Ο.Η.Ε. να αφιερώσει σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό – την Κατάργηση των Πειραμάτων σε Ζώα. Με αφορμή λοιπόν, αυτή την σημαντική ημέρα, αφιερώσαμε αυτό το άρθρο σε προϊόντα που δημιουργήθηκαν χωρίς να υποβληθεί κανένα ζώο σε πείραματα. Διαβάστε τι σημαίνει cruelty-free προϊόντα, γιατί είναι καλό να αλλάξουμε συνήθειες και αν πραγματικά αξίζει να τα δοκιμάσετε.

 

Γιατί είναι ανάγκη να αλλάξουμε συνήθειες;

Σήμερα, περίπου 50 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται για πειράματα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, δε χρησιμοποιούνται για πειράματα μόνο ποντίκια, αλλά πουλιά, γάτες, σκύλοι, πίθηκοι, ζώα του αγροκτήματος και πολλά περισσότερα.

Τα πειράματα διεξάγονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια και είναι ιδιαίτερα βάναυσα. Μεταξύ των πειραμάτων συμπεριλαμβάνεται η εισπνοή χημικών συστατικών, η επάλειψη με τοξικές ουσίες και εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικό. Τα ζώα τοποθετούνται σε σκοτεινά κλουβιά τους ώστε να παρατηρηθούν οι παρενέργειες των πειραμάτων και αν δεν πεθάνουν κατά τη διάρκεια του πειράματος, θανατώνονται χωρίς την χρήση αναισθησίας.

Σαφέστατα, η επιστημονική πρόοδος είναι σημαντική ωστόσο στη σύγχρονη εποχή έχουμε εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα και εργαλεία, τα βάναυσα πειράματα σε ζώα δεν είναι πάντα απαραίτητα.

 

Τι σημαίνει cruelty-free;

Cruelty-free είναι όλα τα προϊόντα, κυρίως καλλυντικά, τα οποία δεν προέκυψαν από την άσκηση βίας σε ζώα. Για να πάρει ένα brand την πιστοποίηση cruelty-free, σημαίνει ότι κανένα προϊόν του, ούτε ως τελικό προϊόν, αλλά ούτε και τα συστατικά του, δεν δοκιμάστηκε σε ζώα. Επίσης, το brand δεν πρέπει να έχει να συνάψει συνεργασίες με άλλους φορείς για δοκιμές σε ζώα, για λογαριασμό του. Ουσιαστικά cruelty-free είναι μια βαθιά πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει σε αρμονία με τη φύση, σεβόμενος κάθε μορφής ζωής.

 

Είναι ασφαλή τα cruelty-free προϊόντα;

Υπάρχουν πάνω από ήδη 7,000 συστατικά τα οποία είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και καλύπτουν όλες της παραγωγής καλλυντικών αλλά και απορρυπαντικών. Ανάμεσα στα ασφαλή συστατικά είναι και ζωικά παράγωγα όπως το μέλι και η ζελατίνη, για αυτό και δεν είναι όλα τα cruelty-free προϊόντα vegan.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη μεθόδων για δοκιμές που δεν πραγματοποιούνται σε ζώα με τη συμμετοχή επιστημόνων, ρυθμιστικών αρχών και αρμόδιων για τη χάραξη πολιτική. Έτσι είστε σίγουροι ότι τα cruelty-free προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή.

 

Ποια είναι η διαφορά των cruelty-free & των vegan προϊόντων;

Ο όρος cruelty-free υποδηλώνει την απουσία πειραμάτων σε ζώα, ενώ ο όρος vegan την απουσία συστατικών ζωικής προέλευσης. Φυσικά, ένα προϊόν μπορεί να είναι και cruelty-free και vegan ή μόνο ένα από τα δύο. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση vegan συστατικών δεν κάνει ένα προϊόν περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον.

 

Πώς ξέρουμε ότι ένα προϊόν είναι cruelty-free;

Εάν κάποιος παρατηρήσει τα συστατικά και τα χαρακτηριστικά ενός cruelty-free σαμπουάν ή αντιηλιακού μπορεί εύκολα να διακρίνει τη σχετική πληροφορία. Αναζητήστε την πιστοποίηση Leaping Bunny- ένα διακριτικό λαγό πάνω στις συσκευασίες. Επίσης, μπορείτε με μία γρήγορη αναζήτηση στις ιστοσελίδες PETA και Humansociaty να ανακαλύψετε cruelty-free και μη brands.

 

Αξίζει να δοκιμάσετε cruelty-free προϊόντα;

Φυσικά! Υπάρχουν πολλά νέα αλλά και διάσημα brands με προϊόντα υψηλής ποιότητας, δοκιμασμένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Τα προϊόντα cruelty-free είναι γενικά πιο υγιεινά

Τα περισσότερα προϊόντα όπως cruelty-free σαμπουάν και αντιηλιακά που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, δεν περιέχουν επίσης βλαβερές χημικές ουσίες. Σε αυτές τις βλαβερές χημικές ουσίες συγκαταλέγονται parabens, θειικά άλατα και συνθετικές βαφές.

Τα καθαρότερα προϊόντα περιποίησης είναι καλύτερα για το δέρμα πράγμα που σημαίνει λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών και φλεγμονών. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα παραδοσιακά προϊόντα που δοκιμάζονται σε ζώα, οπότε μπορείτε να έχεις το ίδιο ή ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα cruelty-free προϊόντα είναι ασφαλή

Πράγματι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μείνετε μακριά από προϊόντα με βάση τα χημικά είναι τα προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Η επιλογή να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα σας βοηθάει να επιλέξετε ασφαλέστερα προϊόντα ομορφιάς όπως cruelty-free σαμπουάν και αντιηλιακά χωρίς τοξικά και χημικά.

Τα προϊόντα cruelty-free είναι γενικά πιο οικονομικά

Τα προϊόντα ενάντια στο animal testing είναι συνήθως πιο οικονομικά, καθώς οι εταιρείες θέλουν να προσελκύσουν καταναλωτές για να γνωρίσουν τα προϊόντα τους. Επίσης τα περισσότερα είδη έχουν στη σύστασή τους φυσικά υλικά τα οποία είναι πιο οικονομικά από τα χημικά. Μπορείτε να αγοράσετε ποιοτικά cruelty-free καλλυντικά και όχι μόνο, χωρίς να υπονομεύσουν τον προϋπολογισμό σας.

Τα προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Τα cruelty-free προϊόντα μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Όπως είδαμε, τα προϊόντα αυτά περιέχουν ένα κλάσμα των χημικών ουσιών που μπορείτε κανονικά να βρείτε στα τυπικά καλλυντικά προϊόντα.

Αυτές οι χημικές ουσίες είναι επιβλαβείς για τα ζώα που δοκιμάζονται, αλλά είναι επίσης ρύποι που έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Tα προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα αποτελούν μια επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να στηρίξουν την αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή και διάθεση προϊόντων.

 

Πηγές

Six Reasons To Pick Cruelty Free Cosmetics Today (seriouslyfab.com)

Animal testing and experiments FAQ (humanesociety.org)

Meagre Fall In Number Of Animals Used In EU Tests In 2020 Shows Urgent Need For An Action Plan (crueltyfreeinternational.org)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα