×

Διατροφή Για Πάρκινσον: Ο Σύμμαχος Ενάντια στη Νόσο

 26/10/2023 2m, 32s

Η υγιεινή διατροφή και άσκηση αποτελούν το Α και το Ω για το ευ ζην. Το να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να παραμείνετε υγιείς και δυνατοί είναι ενδεχομένως και το καλύτερο «φάρμακο» για την αντιμετώπισης αρκετών ασθενειών και νόσων.

Με βάση τους επιστήμονες, αυτό ισχύει και για τη νόσο Πάρκινσον! Έρευνες έχουν δείξει ότι η τήρηση ενός προγράμματος διατροφής και άσκησης, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και επιβράδυνση των συμπτωμάτων της νόσου.

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον (11 Απριλίου) και στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε ποιο πρόγραμμα διατροφής ενδείκνυται για ασθενείς με Πάρκινσον.

 

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για Πάρκινσον;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι μελέτες δείχνουν πως η ισορροπημένη διατροφή ενδέχεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον.

Αν και δεν υπάρχει συνταγή για μια δίαιτα ειδική για το Πάρκινσον, μια δίαιτα που περιλαμβάνει μια ποικιλία από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλλει θετικά. Επιπλέον, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια και αυγά, για τα ευεργετικά τους λίπη.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμβουλές των ειδικών αναφορικά με τη διατροφή των ασθενών με Πάρκινσον, είναι:

  1. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες & προϊόντα ολικής άλεσης για μείωση της πρόσληψης λίπους και να ανακουφίσετε πιθανές πεπτικές δυσλειτουργίες
  2. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης
  3. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και νατρίου για να μειώσετε τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης
  4. Ενσωματώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
  5. Επιλέξτε μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ορισμένων τύπων καρκίνου
  6. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος για να μειώσετε τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένους καρκίνους και κοινούς τύπους διαβήτη
  7. Πίνετε αλκοολούχα ποτά με μέτρο, καθώς έχουν ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά συστατικά
  8. Πίνετε αρκετό νερό (6-8 ποτήρια την ημέρα), για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης που προκαλείται από τα φάρμακα
  9. Τρώτε μικρές ποσότητες καρυδιών, κάσιους και άλλων ξηρών καρπών για να προάγετε την υγεία του εγκεφάλου

 

Παράλληλα, θα ήταν ιδανικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για το εάν πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D. Όπως μπορεί να γνωρίζετε, η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών. Υπάρχει σε διάφορες τροφές, όπως γαλακτοκομικά και λιπαρά ψάρια, όπως και σε συμπληρώματα διατροφής Βιταμίνης D.

 

💡Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή μιας «μοντέρνας δίαιτας» για την καταπολέμηση της Νόσου Πάρκινσον

 

Τι οφέλη προσφέρει η ισορροπημένη διατροφή τελικά ενάντια στο Πάρκινσον;

Παρατηρώντας τη δίαιτα ενάντια στο Πάρκινσον, βλέπουμε πως μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στους ασθενείς. Μερικά από τα οφέλη που παρατηρούνται, είναι:

  • Καλύτερος έλεγχος των συμπτωμάτων
  • Αργή εξέλιξη της νόσου
  • Διατήρησης της υγείας σε ικανοποιητικό επίπεδο
  • Αποφυγή δευτερευόντων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, όπως η δυσκοιλιότητα
  • Βελτίωση της κινητικότητας και την ισορροπίας
  • Βελτίωση της συνολικής ποιότητα ζωής του ασθενούς

 

 

Σε κάθε περίπτωση, προτού ένας ασθενής που νοσεί με Πάρκινσον επιθυμεί να εντάξει μια συγκεκριμένη διατροφή για το Πάρκινσον θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα τον προσωπικό του ιατρό.

 

Πηγές

parkinson.org

Fighting Parkinson’s Disease with Exercise and Diet (hopkinsmedicine.org)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα