×

Έλλειψη σιδήρου & τριχόπτωση: Πως συνδέονται;

 27/03/2024 5m, 0s

Ο σίδηρος & οι λειτουργίες του

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε πιά, ο σίδηρος είναι το σημαντικότερο μέταλλο για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Για την ακρίβεια, είναι το μέταλλο το οποίο:

  • Συμμετέχει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων & αιμοσφαιρίνης
  • Χαρίζει ενέργεια & τονώνει τον οργανισμό
  • Μειώνει την πνευματική & σωματική κούραση
  • Μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα και ολόκληρο το σώμα
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Συμβάλλει στην ομαλή γνωστική λειτουργία
  • Συμμετέχει στις μεταβολικές διεργασίες για την παραγωγή ενέργειας

 

Έλλειψη σιδήρου

Αν αναλογιστεί κανείς τη συνεισφορά του σιδήρου στον οργανισμό, τότε άμεσα καταλαβαίνει ότι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα και είναι μία κατάσταση, την οποία πρέπει κανείς άμεσα να διορθώσει με την καθοδήγηση του ιατρού του. Η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό ονομάζεται αναιμία. Παρά τη σημασία του σιδήρου για το σώμα, η αναιμία είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει τεράστια μερίδα του πληθυσμού ανά τον κόσμο.
Οι λόγοι της έλλειψης σιδήρου και της αναιμίας είναι συνήθως η ανεπαρκής πρόσληψή του από μη υγιεινή διατροφή, η εγκυμοσύνη, η απώλεια αίματος και οι περίοδοι αλμάτων ανάπτυξης κυρίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όπου οι ανάγκες σε σίδηρο είναι κατά πολύ αυξημένες.

 

Έλλειψη σιδήρου: Συμπτώματα

Μία από τις συχνότερες αναζητήσεις στο Internet είναι η «Έλλειψη σιδήρου: Τι προκαλεί» και «’Έλλειψη σιδήρου και τριχόπτωση» Εμείς συγκεντρώσαμε τα συχνότερα συμπτώματα που προκύπτουν από την αναιμία και θα σταθούμε ιδιαίτερα στην τριχόπτωση, που προέρχεται από την έλλειψη σιδήρου.

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Κόπωση & αδυναμία
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή/και δύσπνοια
  • Ωχρό δέρμα
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Τριχόπτωση & εύθραυστα νύχια
  • Εμβοές
  • Σκασμένα χείλη

 

Τριχόπτωση από έλλειψη σιδήρου

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πώς η έλλειψη σιδήρου προκαλεί τριχόπτωση και γενικότερα επηρεάζει την ποιότητα των μαλλιών & των νυχιών μας; Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα, αν όχι το συχνότερο, σύμπτωμα που μας προειδοποιεί ότι πρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας.

Όπως προαναφέραμε, ο σίδηρος συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίων και τη δημιουργία του αίματος. Όταν ο σίδηρος είναι ελλιπής, τότε το σώμα για την αυτοσυντήρησή του μειώνει τη ροή αίματος πρώτα στα σημεία αυτά που δεν έχουν ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Ποια είναι αυτά; Μα φυσικά, οι τρίχες και τα νύχια. Όμως, τα μαλλιά κυρίως αλλά και τα νύχια έχουν αυξημένη ανάγκη για αίμα, οπότε αρχίζουν να γίνονται αδύναμα, αφού δεν τροφοδοτούνται σωστά και στη συνέχεια να πέφτουν ή να σπάνε αντίστοιχα.

 

Έλλειψη σιδήρου: Θεραπεία

Η έλλειψη σιδήρου αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα, μετά τη διάγνωσή του από αιματολογικές εξετάσεις, με την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής. Υπάρχει μία τεράστια γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής σιδήρου, για αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτεί κανείς τον ιατρό του για την επιλογή του καταλληλότερου.

Φυσικά, εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής, είναι εξαιρετικά σημαντικό ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε σίδηρο. Ο σίδηρος απαντάται περισσότερο στο κόκκινο κρέας, το συκώτι, στα όσπρια, στη σοκολάτα και το κακάο και στους ξηρούς καρπούς.

 

Συμπληρώματα διατροφής σιδήρου

 

Solgar Gentle Iron

Συμπλήρωμα διατροφής με δισγλυκινικό σίδηρο, που απορροφάται εύκολα, έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα ή στομαχικές ενοχλήσεις (φουσκώματα) και δεν απαιτεί βιταμίνη C για να απορροφηθεί.Κατάλληλο για vegeterians.

 

 

Lamberts Iron
Lamberts Iron

Σε αυτό το συμπλήρωμα, περιέχεται σίδηρος σε μορφή citrate. Έτσι, επιτυγχάνεται και η ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου και αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της λήψης σιδήρου.

 

 

Nature's Plus Hema-Plex Liquid Iron
Nature’s Plus Hema-Plex Liquid Iron

Το Hema-Plex Liquid Iron της Natures Plus σε υγρή μορφή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Παρέχει το 100% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου με συνεργιστικούς παράγοντες, βασικούς για την καλύτερη απορρόφησή τους.

 

 

Health Aid Iron Bisglycinate
Health Aid Iron Bisglycinate

Το Iron Bisglycinate της HealthAid είναι σε χηλική μορφή μαζί με Βιταμίνη C, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση. Ευεργετικό κυρίως σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της εμμηνόρροιας, που η πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας είναι αυξημένη. Κατάλληλο σε περιπτώσεις χρόνιας γυναικείας τριχόπτωσης και σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα ή στομαχικές διαταραχές.

 

 

Doctor's Formulas Lactofer Iron Formula
Doctor’s Formulas Lactofer Iron Formula

Ο σίδηρος που υπάρχει στην LACTOFER Iron Formula εξασφαλίζει μικρότερο μέγεθος σωματιδίων, βελτιωμένη λειτουργικότητα και βιοδιαθεσιμότητα.
Μέσω μιας μοναδικά αναπτυγμένης διαδικασίας επίστρωσης, τα μεταλλικά άλατα καλύπτονται με ένα στρώμα φυτικού λίπους. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία ενσωμάτωσης, τα μεταλλικά άλατα διατηρούν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Έτσι εξαλείφονται οι δυσάρεστες ενοχλήσεις του σιδήρου, όπως για παράδειγμα η ισχυρή μεταλλική γεύση, ενώ υπάρχει βελτιωμένη ροή, έλεγχος της δοσολογίας και ανοχή στο στομάχι, λόγω της ελεγχόμενης απελευθέρωσης του μετάλλου εντός του πεπτικού συστήματος.

 

 

Quest Synergistic Iron
Quest Synergistic Iron

Το συμπλήρωμα διατροφής Synergistic Iron παρέχει στον οργανισμό σίδηρο και συνεργιστικούς παράγοντες που αυξάνουν την απορρόφησή του, ώστε η σύνθεση να γίνεται πιο δραστική και να μην προκαλούνται στομαχικές και εντερικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα.

 

 

Now Foods Iron Complex Essential Mineral
Now Foods Iron Complex Essential Mineral

Σίδηρος με φολικό οξύ (Β9). Αυξάνει τις αποθήκες σιδήρου και παρέχει μέγιστη απορρόφηση. Το τιτλοδοτημένο συστατικό Ferrochel® συνιστά μία κλινικά αποδεδειγμένη ανώτερη μορφή χηλικού δισγλυκινικού σιδήρου. H εν λόγω φόρμουλα διαθέτει υψηλό ρυθμό βιοδιαθεσιμότητας, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει υψηλότερες ποσότητες σιδήρου. Σε αυτήν τη μορφή, το άτομο του σιδήρου είναι “δεσμευμένο” σε ένα αμινοξύ για να απορροφάται εύκολα μέσω του εντερικού τοιχώματος και να αποφεύγονται οι συνήθεις γαστρεντερικές διαταραχές.

 

 

Sky Premium Life Iron Advanced
Sky Premium Life Iron Advanced

Το συμπλήρωμα διατροφής Iron Advanced της Sky Premium Life αποτελεί έναν ενισχυμένο συνδυασμό σιδήρου και βιταμινών ειδικά σχεδιασμένο για περιπτώσεις χαμηλών επιπέδων σιδήρου στο αίμα.Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο δισγλυκινικής μορφής, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τη βιταμίνη C διασφαλίζουν την εξαιρετική απορρόφηση από τον οργανισμό.

 

 

Vican Chewy Vites Kids Iron
Vican Chewy Vites Kids Iron

Οι Chewy Vites® Kids με Σίδηρο και πολυβιταμίνες είναι μασώμενα ζελεδάκια. Μία νόστιμη και αποτελεσματική λύση για την αντιστάθμιση της ανεπάρκειας σιδήρου στα παιδιά. Ένα ζελεδάκι αρκουδάκι Chewy Vites περιέχει 5mg Σιδήρου. Τα Chewy Vites παρασκευάζονται από φυσικό χυμό και φυσική πηκτίνη φρούτων, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα μαλακά και ζουμερά. Κατάλληλα και για χορτοφάγους. Χωρίς γλουτένη, ζελατίνη, ζωικά συστατικά και τεχνητές γεύσεις.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα