×

Επιστροφή στο Σχολείο: Η Σημασία της Αυτοφροντίδας & Υγιεινής από το Παιδί

 17/10/2023 3m, 52s

Η παιδική ηλικία αποτελεί τη βάση για την εκπαίδευση και μετάδοση όλων των αρχών, των συνηθειών αλλά και των πληροφοριών που χρειάζεται κάθε παιδί για να διαμορφώσει τις δικές του αντιλήψεις, τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα και για να υιοθετήσει τις βασικές αλλά και πολύ σημαντικές συνήθειες που θα τον ακολουθούν στην πορεία τη ζωής του.

Φυσικά από τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού μέχρι και την εφηβεία, μπορεί να λαμβάνει ερεθίσματα τα οποία του γίνονται βιώματα, μεταλλάσσονται σε συνήθειες και ύστερα μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία της ζωής και των επιλογών του.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που το παιδί μαθαίνει και λαμβάνει την απαραίτητη εκπαίδευση και τα σωστά ερεθίσματα είναι αυτό της σωστής, σχολαστικής και καθημερινής υγιεινής που χρειάζεται να τηρεί.

Σαφώς η πρώτη επαφή με τη διαδικασία της υγιεινής και πως αυτή τηρείται έρχεται αρχικά από τους γονείς και τις δικές τους συνήθειες, που το παιδί βλέπει αντιλαμβάνεται και καταγράφει, σε δεύτερη φάση με την εκπαίδευση – καθοδήγηση που οι γονείς δίνουν στα παιδιά για τη σωστή υιοθέτηση των κανόνων και συνηθειών υγιεινής και ύστερα όλο αυτό ολοκληρώνεται φυσικά και στο περιβάλλον του σχολείου και της κοινωνίας.

Ωστόσο, όταν τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, οι γονείς μπορούν να τα ελέγχουν με μεγαλύτερη ευκολία και να τα καθοδηγήσουν πολύ πιο εύκολα για τις συνήθειες της σωστής υγιεινής, να συμβάλλουν με πρακτικά και θεωρητικά παραδείγματα στην υιοθέτηση των σωστών συνηθειών, αλλά και να παρέμβουν όπου αυτές δεν υπάρχουν ή γίνονται με λάθος τρόπο.

Με το ξεκίνημα των σχολείων, αυτή η δυναμική χάνεται, καθώς τα παιδιά λείπουν μεγάλο μέρος της ημέρας στο σχολείο, οι γονείς εργάζονται και εκεί τίθεται το ερώτημα, πώς τα παιδιά μπορούν να διατηρήσουν τη σωστή υγιεινή στο σχολείο;

 

Αυτοφροντίδα & παιδί: πως επιτυγχάνεται στο σπίτι;

Καθώς η σωστή υγιεινή είναι μια πρόληψη κατά των ασθενειών, προάγει και αναπτύσσει ένα πολιτισμένο άτομο και διαμορφώνει τον μελλοντικό χαρακτήρα και τις επιλογές του κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να έχουν δουλέψει δίνοντας τη βαρύτητα που αρμόζει ώστε τα παιδιά να έχουν κάνει κομμάτι της ρουτίνας τους τις σωστές πρακτικές υγιεινής.

Το πλύσιμο των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας, πριν το φαγητό και ύστερα από τη χρήση της τουαλέτας είναι από τα πιο σημαντικά σημεία που ένα παιδί χρειάζεται να έχει αφομοιώσει την καθημερινότητά του ώστε να μπορεί να το κάνει αυτόματα σχεδόν χωρίς σκέψη και στην καθημερινότητα του αλλά και στο σχολείο.

Οι γονείς χρειάζεται να έχουν προνοήσει, εφοδιάζοντας τα παιδιά– ιδίως της πιο μικρής ηλικίας- με τα απαραίτητα προϊόντα που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιεινής τους, όπως υγρά μαντηλάκια, χαρτομάντηλα, αντισηπτικό χεριών κ.α.

Επιπλέον είναι σημαντικό να γίνεται συζήτηση αλλά και υπενθύμιση – φυσικά πάντα με μέτρο ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο που το παιδί από αντίδραση δε θα ακούσει ή θα αγνοήσει την υπενθύμιση – για το πως ήταν η μέρα στο σχολείο και αν τήρησε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής. Έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται πως είναι κάτι σημαντικό που δε μπορεί να παραλείπει ούτε κατά τη διάρκεια που είναι στο σχολείο.

Η εκπαίδευση της χρήσης της τουαλέτας είναι επίσης μια βασική συνήθεια που τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρά και συνεχίζουν να υιοθετούν και στην πορεία της παιδικής και ενήλικης ζωής, και φυσικά είναι και ένα ευαίσθητο σημείο όπου οι γονείς χρειάζεται να δίνουν ξεκάθαρα και σωστές οδηγίες όπου να μπορεί κάθε παιδί να έχει τη σωστή υγιεινή και να είναι αυτόνομο. Πάντα τηρώντας και τους κανόνες υγιεινής της χρήσης του χώρου της τουαλέτας.

 

Ο ρόλος του σχολείου

Σε όλα τα παραπάνω φυσικά και το σχολείο όπως και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά για να ενθαρρύνουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά για την υγιεινή στο σχολείο αλλά και εκτός αυτού.

Το σχολείο μπορεί να οργανώνει κάποιες ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, ή δραστηριότητες που να εστιάζουν στην υγιεινή, ιδίως στις πιο μικρές ηλικίες.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκπαιδευτικά παιχνίδια, ενημερωτικές παρουσιάσεις ώστε με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ενεργή μάθηση σχετικά με την υγιεινή και την υιοθέτηση των σωστών και σημαντικών συνηθειών και πρακτικών υγιεινής.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιβλέπουν τις πρακτικές υγιεινής στο σχολείο και να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των μαθητών με αυτές. Η υπενθύμιση μέσω χρωματιστών και χαρούμενων σημειωμάτων σε διάφορα σημεία που μπορούν να τα διαβάζουν τα παιδιά είναι επίσης μία ακόμα ιδέα που μπορεί να ενθαρρύνει στην τήρηση των κανόνων υγιεινής των απιδιών στο σχολείο.

Άλλωστε, η υγιεινή αποτελεί έναν αναπόσπαστο παράγοντα της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των παιδιών. Η εκπαίδευση τους σχετικά με τις σωστές πρακτικές υγιεινής αποτελεί επένδυση στην υγεία και το μέλλον τους, και ειδικά οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον, όσο και το σχολείο έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα