×

Ερυθηματώδης Λύκος: Πρώτα Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

 03/04/2024 3m, 15s

Ο ερυθηματώδης λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων. Η γνωστή ως ασθένεια λύκος μπορεί να παρουσιαστεί ως Δερματικός δισκοειδής λύκος, με τη μορφή διάσπαρτων πολυμορφικών βλαβών δηλαδή ως Υποξής Δερματικός Ερυθηματώδης Λύκος ή με την προσβολή εσωτερικών οργάνων οπότε και μιλάμε για Συστηματικό Ερυθυηματώδη Λύκο.

Πάμε όμως να εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά περί τίνος πρόκειται, ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα λύκου, ποιους προσβάλλει περισσότερο, πως γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπεία.

Χρόνιος δερματικός λύκος: Η συχνότερη μορφή ερυθηματώδη λύκου

Πράγματι, ο χρόνιος δερματικός λύκος αποτελεί τη συχνότερη μορφή ερυθηματώδη λύκου. Προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες και παρατηρείται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής. Η έκθεση στην ακτινοβολία κι οι τραυματισμοί μπορούν να εμφανίσουν νέες βλάβες ή να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες. Σε ποσοστό 1% με 5% ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος μπορεί να εξελιχθεί σε συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Συνήθως προσβάλλεται το πρόσωπο, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί βέβαια να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Παρατηρούνται σαφώς αφοριζόμενες ερυθρο- ιώδεις επηρμένες πλάκες 1- 2 εκατοστά με επιφάνεια επίπεδη και λέπια καλά προσκολλημένα. Η επιδερμίδα είναι ατροφική και το δέρμα φαίνεται λευκοπό και ρυτιδιασμένο. Οι βλάβες επιμένουν για μήνες μπορεί να φύγουν μόνες τους ή να εξελιχθούν σε ουλές με τηλεαγγειεκτασίες και ουλωτική αλωπεκία. Οι θύλακες των τριχών καταστρέφονται και προκαλείται μη αναστρέψιμη ουλωτική αλωπεκία.

 

Υποξής Δερματικός Ερυθυματώδης Λύκος (ΔΕΛ): Εκδηλώνεται κυρίως σε πιο νεαρές γυναίκες

Ο ΔΕΛ αποτελεί μία ενδιάμεση κλινική μορφή του δερματικού ερυθηματώδους λύκου, δηλαδή βρίσκεται μεταξύ του χρόνιου ΔΕΛ και του ερυθήματος του οξέος ΔΕΛ. Εκδηλώνεται συχνότερα σε νεαρές και μέσης ηλικίας γυναίκες λευκής φυλής. Ως πρώτο σύμπτωμα του λύκου παρατηρείται το αιφνίδιο δερματικό εξάνθημα μετά από έκθεση στον ήλιο. Οι βλάβες εντοπίζονται στο ανώτερο τμήμα του κορμού, στους βραχίονες και τη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών.

 

Οξύς Δερματικός Ερυθυματώδης Λύκος: Ένα πολυστηματικό νόσημα

Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο πολύ από τους άντρες από τον οξύ δερματικό ερυθηματώδη λύκο. Εμφανίζεται σε γυναίκες 30 με 40 ετών, η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει τη νόσο. Θεωρείται πολυσυστηματικό νόσημα μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός, αρθρίτιδα προσβολή των νεφρών, της καρδιάς, του αναπνευστικού και του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος.

Πώς εκδηλώνεται;

Παρουσιάζονται πλάκες ερυθηματώδεις ιώδεις διηθημένες, χωρίς κνησμό στις περιοχές του θώρακα, των ώμων και των άνω άκρων. Πολλές φορές εμφανίζονται και πολλά λέπια στην επιφάνεια. Στο 10 με 50 % των ασθενών εμφανίζεται στις παρειές, τη ραχιαία επιφάνεια της ρινός (εμφανίζει εξάνθημα δίκειν πεταλούδας), δεν υπάρχει ατροφία δέρματος και παρατηρείται 10% τοπική αλωπεκία. Απαιτείται βιοψία δέρματος από τις βλάβες και ανοσοφθορισμός. Επίσης, πραγματοποιείται έλεγχος για πυρηνικά αντισώματα, γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος, γενική ούρων και αντισώματα λύκου.

 

Εξέταση για λύκο: Πως μπορεί να γίνει η διάγνωση;

Η διάγνωση του ερυθηματώδη λύκου δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με τα αντίστοιχα άλλων ασθενειών. Η κατάλληλη εξέταση είναι η λήψη δείγματος ιστού από το δέρμα ή το νεφρό, ενέργεια που γίνεται με τη χρήση βελόνης. Η εξέταση αυτού του δείγματος και το αποτέλεσμά της θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν το αυτοάνοσο του λύκου. Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη εξέταση, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη εμπειρία του θεράποντα ιατρού, θα καθορίσουν και το ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Ερυθυματώδης Λύκος: Υπάρχει θεραπεία;

Αρχικά λοιπόν είναι το ζήτημα της διάγνωσης, μετά από την οποία ο δερματολόγος κρίνει τη βαρύτητα της νόσου. Ανάλογα λοιπόν με τη βαρύτητα της νόσου, ο ιατρός επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία. Ποια μπορεί να είναι η θεραπεία;

  • Εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών ενυδατικών κρεμών και αναστολέων καλσινευρίνης
  • Χορήγηση από το στόμα υδροξύ χλωροκίνης, δαψόνης, θαλιδομίδης, πρεδνιζόνης, αζαθιοπρίνης, μεθοτρεξάτης και κυκλοφωσφαμίδης

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς, για την πρόληψη, προστασία και για τη λιγότερη ένταση του αυτοάνοσου λύκου. Βασική συμβουλή των δερματολόγων είναι ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι περιορισμένη, να χρησιμοποιούνται ειδικά ρούχα με αντηλιακή προστασία και αντηλιακές κρέμες ευρέος φάσματος. Συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας κι ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του.

Η Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μάς παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής κι επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών προσώπου και σώματος. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρόβλημα του δέρματός μας, εμπιστευόμαστε μόνο την δερματολόγο μας, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη σύσταση θεραπειών και την αποκατάσταση βλαβών αυτού.

Προτεινόμενα Άρθρα