×

Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα προστασίας;

 19/05/2023 1m, 47s

Η χρήση μάσκας είναι ένας από τους βασικούς τρόπους μείωσης της εξάπλωσης του Κοροναϊού, καθώς μειώνει την καμπύλη μετάδοσής του.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να φοράμε μάσκα είναι οι εξής:

 

1. Φορώντας μια μάσκα προστασίας προστατεύετε τους γύρω σας

 

Με τη χρήση μάσκας μειώνεται η εξάπλωση των σωματιδίων μέσω του αέρα που μπορεί να περιέχουν τον ιό. Έτσι, φορώντας μια μάσκα σε συνδυασμό με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, μπορείτε να προστατεύσετε τους υπόλοιπους γύρω σας.

Μην ξεχνατε! Πολλοι άνθρωποι που νόσησαν με Covid-19 δεν είχαν ποτέ συμπτώματα.

 

2. Μειώνει την εξάπλωση αερομεταφερόμενων σταγονιδίων σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω σας

 

Όπως πολλοί ιοί του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων και της γρίπης, έτσι και ο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί με μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται από τη μύτη και το στόμα ενός ατόμου όταν βήχει.

Χρησιμοποιώντας μια μάσκα δεν προστατεύουμε μόνο τους γύρω μας, αλλά και μειώνουμε και την εξάπλωση των σταγονιδίων αυτών τα οποία προσγειώνονται πάνω αντικείμενα και επιφάνειες γύρω μας.

 

3. Η μάσκα μπορεί να σας προφυλάξει από το να αγγίζετε το πρόσωπό σας

 

Οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπο τους διαρκώς. Η χρήση μάσκας, η οποία καλύπτει την περιοχή του προσώπου  που ξεκινάει από τη μύτη και καταλήγει στο σαγόνι, προλαμβάνει το άγγιγμα της μύτη ή του στόματος που είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του Κοροναϊού.

Προσοχή! Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι ή να τα απολυμαίνετε σωστά με κάποιο αντισηπτικό πριν την τοποθέτηση και πριν την αφαίρεση της μάσκας από το πρόσωπό σας.

 

4. Η μάσκα μας “υπενθυμίζει” να κρατάμε τις αποστάσεις

 

Βλέποντας ανθρώπους γύρω σας με χειρουργικές μάσκες προσώπου, είναι ένας εύκολος τρόπος να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Αν και πιστεύεται ότι οι μάσκες βοηθούν σε χώρους, όπου η κράτηση των απαραίτητων αποστάσεων δεν είναι πάντα εφικτή ( κλειστοί χώροι, καταστήματα, Μ.Μ.Μ. κ.ά.), το να βλέπουμε ανθρώπους γύρω μας με μάσκες, μας υπενθυμίζει αμέσως να κρατάμε τις  απαραίτητες αποστάσεις, ακόμα και αν όλοι μας χρησιμοποιούμε μια μάσκα προστασίας.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα