×

Ιαματικό Νερό: Ποιες είναι οι ιδιότητές του;

 24/11/2023 4m, 54s

Το ιαματικό νερό εντάσσεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου και αυτό γιατί τα οφέλη του ιαματικού νερού είναι ποικίλα. Ένα προϊόν που προέρχεται από τη γαλλική φαρμακευτική περιποίηση της επιδερμίδας και χαρίζει μοναδικά οφέλη στην επιδερμίδα μας. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τα οφέλη από το ιαματικό νερό στο πρόσωπο, εκτός από την αίσθηση δροσιάς, που μας προσφέρει;

Ας δούμε μερικά πράγματα για αυτό το μυστικό ομορφιάς & ευεξίας.

 

Τι είναι το ιαματικό νερό;

Το ιαματικό νερό πηγάζει από θερμές πηγές. Διέρχεται από διάφορα πετρώματα, τα οποία του προσδίδουν τις μοναδικές ιδιότητές του. Στη διαδρομή του, το νερό θερμαίνεται και αποκτά εξαιρετικά ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σώμα μας αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία σε ένα ποσοστό 4% και συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία του οργανισμού και δη της επιδερμίδας μας. Έτσι, δε μας κάνει εντύπωση το πόσο σημαντικά είναι τα μέταλλα για την όψη και τη δύναμη της επιδερμίδας μας. Το ιαματικό νερό, λοιπόν, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αναπληρώσουμε τα μέταλλα, που χάνουμε καθημερινά.

Το ιαματικό νερό περιέχει μεταλλικά στοιχεία & ιχνοστοιχεία. Αυτά είναι το χλώριο, το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο & το μαγνήσιο. Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά ευεργετικά για το δέρμα μας.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες του ιαματικού νερού;

Όπως προαναφέρθηκε το ιαματικό νερό είναι πλούσιο σε ωφέλιμα συστατικά και πολύτιμες ιδιότητες για το δέρμα μας.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

 

  • Ενυδάτωση

Μπορεί να προσπαθείς σκληρά να ενυδατώνεσαι με την ενυδατική σου κρέμα και την απαραίτητη ποσότητα νερού. Όμως, το δέρμα μας έχει την τάση να αποβάλει την υγρασία της, μία διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική απώλεια νερού και οφείλεται στην υγρασία της επιδερμίδας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Το ιαματικό νερό είναι ο πιο άμεσος τρόπος να χαρίσουμε στο δέρμα μας μία άμεση δόση δροσιάς & ενυδάτωσης. Έτσι, με το ιαματικό νερό μπορούμε να προλάβουμε την απώλεια νερού, ενώ νιώθουμε άνεση.

  • Ανακούφιση

Η χρήση του ιαματικού νερού ενδείκνυται σε περιπτώσεις φλεγμονής, καθώς παρέχει άμεση καταπράυνση, αλλά και χάρη στις επουλωτικές & αναπλαστικές του ιδιότητες. Έτσι, είναι ιδανικό σε περιπτώσεις ερεθισμών, ατοπικής δερματίτιδας ή ψωρίασης. Ανακουφίζει άμεσα από το αίσθημα δυσφορίας, από την ερυθρότητα & τον κνησμό.

  • Ενίσχυση επιδερμικού φραγμού

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η χρήση του ιαματικού νερού προσφέρει ισορροπία στο μικροβίωμα της επιδερμίδας. Το μικροβίωμα της επιδερμίδας «υφαίνει» τον προστατευτικό ιστό στο δέρμα μας, ο οποίος μας προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις. Όταν το δέρμα μας αντιδρά σημαίνει ότι η ασπίδα του έχει διαταραχθεί. Το ιαματικό νερό μπορεί να αποκαταστήσει αυτή την ανισορροπία χάρη στα πολύτιμα συστατικά του.

  • Αντιοξειδωτική δράση

Το ιαματικό νερό περιέχει τέτοια συστατικά που του προσδίδουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, προστατεύει την επιδερμίδα από την οξείδωση, τη φθορά και την πρόωρη γήρανση, χάρη στην ικανότητά του να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

 

Bonus tip: Χρησιμοποίησέ το 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο για έξτρα προστασία, η οποία οφείλεται στην ιδιότητα του ιαματικού νερού να ενισχύει ένζυμα που προστατεύουν τα κύτταρά μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Ιαματικό νερό: Χρήση

Ένα ιαματικό νερό σπρέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει:

  • το πρωί για άμεση φρεσκάδα πριν την πρωινή ρουτίνα περιποίησης
  • σαν τονωτική λοσιόν μετά τον καθαρισμό
  • σαν σταθεροποιητή μακιγιάζ
  • σαν μία γρήγορη ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • μετά από δερματολογικές επεμβάσεις ή αποτρίχωση για ανακούφιση και μείωση του ερεθισμού & της ερυθρότητας
  • πριν τον ύπνο για εξισορρόπηση του pH της επιδερμίδας
  • στην περιοχή των ματιών, όταν είναι πρησμένα για άμεσο αποτέλεσμα
  • σε περιπτώσεις ακμής για καταπράυνση της επιδερμίδας.

 

Τα καλύτερα ιαματικά νερά προσώπου

 

Uriage Eau Thermal Water
Uriage Eau Thermal Water

Το Ιαματικό Νερό Uriage είναι ένα νερό περιποίησης για καθημερινή χρήση. Μια πανίσχυρη θεραπεία, πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μεταλλικά στοιχεία. Μια πραγματική πηγή λάμψης για το δέρμα σας.

  • Ενυδατώνει

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία παρόμοια με εκείνα των κυττάρων του δέρματος, εξασφαλίζει ενυδάτωση μακράς διάρκειας.

  • Καταπραΰνει

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα.

  • Προστατεύει

Το πυρίτιο συμβάλλει στην ενίσχυση του υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος. Χάρη στο μοναδικό περιεχόμενό του σε μεταλλικά στοιχεία, η σύνθεση βοηθά επίσης στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού.

 

 

Ιαματικό Νερό Avene
Ιαματικό Νερό Avene

 

Το σπρέι του Ιαματικού Νερού είναι καθαρό & ενεργό κι ενδείκνυται για το ευαίσθητο, υπερευαίσθητο, αλλεργικό ή ερεθισμένο δέρμα. Είναι κατάλληλο ακόμη και για βρέφη & παιδιά.

  • Αντιερεθιστικές ιδιότητες

Το Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène λαμβάνεται απευθείας από την πηγή και διατηρεί άθικτες όλες τις καταπραϋντικές, αντι-ερεθιστικές και απαλυντικές ιδιότητές του. Παράλληλα, καταπραΰνει και ενισχύει όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και τους πιο ευαίσθητους.

 

 

Apivita Greek Mountain Tea Fce Water
Apivita Greek Mountain Tea Fce Water

 

Πρόκεται για ένα τονωτικό νερό προσώπου αναζωογόνησης & αντιοξειδωτικής προστασίας. Περιέχει ελληνικό τσάι του βουνού και είναι ιδανικό για ενυδάτωση και αναζωογόνηση.

  • Ενυδατώνει

Με 97% συστατικά φυσικής προέλευσης, το τονωτικό αυτό νερό προσώπου προσφέρει ενυδάτωση.

  • Προστατεύει την επιδερμίδα

Εκτός από ενυδάτωση, προσφέρει και προστασία από την πρόωρη γήρανση και ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία και ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας από το οξειδωτικό stress που προκαλούν οι εξωτερικές επιδράσεις (UV ακτινοβολία, μόλυνση του περιβάλλοντος).

  • Αναζωογονεί και τονώνει

Το νερό προσώπου με ελληνικό τσάι του βουνού από βιολογικές καλλιέργειες της ΑPIVITA στον Όλυμπο, δημιουργεί ένα πέπλο αναζωογόνησης & προστασίας από το οξειδωτικό stress και διατηρεί την υγεία της επιδερμίδας.

 

 

La Roche Posay Ιαματικό Νερό

Ένα καταπραϋντικό & φυσικό αντιοξειδωτικό ιαματικό νερό από τη La Roche Posay. Αυστηρό διάγραμμα σύνθεσης για ελαχιστοποίηση του κινδύνου δυσανεξίας.
Είναι κατάλληλο για ενήλικές και βρέφη. Τα μικροσταγονίδια εισχωρούν στο δέρμα αμέσως, για έντονη και άμεση καταπράυνση.

  • Καταπραΰνει

Καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα που ερεθίζεται από εξωτερικούς παράγοντες (ήλιος, δερματολογικές αγωγές κ.ά.) και συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης.
Δέρμα ευαίσθητο και/ή ερεθισμένο από εξωτερικούς παράγοντες (ήλιος, δερματολογικές αγωγές κ.ά.)

  • Μαλακώνει

Ο μοναδικός συνδυασμός μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, χαρίζει στο Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay επιστημονικά αποδεδειγμένες καταπραϋντικές, μαλακτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα