×

Ημικρανίες: Συμβουλές για Άμεση Αντιμετώπιση

 30/08/2023 4m, 34s

Οι ημικρανίες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, οδηγούν σε μειωμένη απόδοση στις καθημερινές μας δραστηριότητες και όταν εμφανίζονται απλώς αναζητάμε ανακούφιση. Τι είναι όμως η ημικρανία; Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσουμε; Σε αυτό το άρθρο απαντάμε σε όλα σας τα ερωτήματα για την ημικρανία και τους τρόπους αντιμετώπισης.

 

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από πονοκέφαλος. Είναι μια νευρολογική διαταραχή που μπορεί να εμφανίσει ποικίλα συμπτώματα. Όταν ξεκινάει η ημικρανία, συνήθως νιώθουμε ίλιγγο και μούδιασμα. Σιγά σιγά ο πόνος εξελίσσεται και εμφανίζεται στο ήμισυ της κεφαλής. Στο στάδιο αυτό, η κεφαλαλγία συνήθως χαρακτηρίζεται από κρίσεις μέτριας ή μεγάλης έντασης που μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως 72 ώρες

Συνήθως ο πόνος εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως φωτοφοβία, ηχοφοβία και ναυτία. Όταν αρχίζει να υποχωρεί η ημικρανία, υποχωρούν μαζί και τα περισσότερα συμπτώματα, ωστόσο ακόμα και η υποχώρηση μπορεί να εμφανίσει έντονη εξάντληση, αδυναμία συγκέντρωσης και έντονες συναισθηματικές μεταβολές.

 

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ημικρανία;

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει ακριβώς τον μηχανισμό που προκαλεί την ημικρανία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι η ημικρανία προκαλείται όταν περιορίζεται η ροή τους αίματος στα αγγεία του εγκεφάλου, τα οποία στη συνέχεια διογκώνονται και αυξάνουν την αιματική ροή. Με την αύξηση αυτή τα νεύρα στέλνουν χημικά σήματα που πυροδοτούν πόνο και φλεγμονή.

Δεν είναι γνωστό γιατί ενεργοποιείται ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ωστόσο έρευνες έχουν συσχετίσει τις ημικρανίες με τους παρακάτω παράγοντες:

  • Άγχος: Μεγάλη πίεση στην καθημερινότητα και καταστάσεις που προκαλούν έντονα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας.
  • Ορμόνες: Στις γυναίκες οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων, πριν ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, της κύησης και της εμμηνόπαυσης αποτελούν αιτία κεφαλαλγίας.
  • Τροφές: Επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινα κρασιά, παλαιωμένα τυριά και καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσουν κεφαλαλγίες.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Έντονοι ήχοι, έντονος φωτισμός και μυρωδιές, κάπνισμα, έλλειψη ύπνου και σωματική κόπωση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.

 

Ημικρανίες & αντιμετώπιση: Τι να κάνω για να μου περάσει η ημικρανία

Αν αναρωτιέστε τι βοηθάει την ημικρανία, αυτό σίγουρα είναι η χαλάρωση. Ένα ποδόλουτρο ή ένα ντους με εναλλασσόμενο κρύο και ζεστό νερό, ξεκούραση σε ένα δωμάτιο χωρίς φως, ασκήσεις ηρεμίας και κομπρέσες μπορούν να γίνουν κομμάτι μιας υποστηρικτικής θεραπείας. Αναλγητικά όπως παρακεταμόλη και ασπιρίνη αν τα πάρουμε έγκαιρα, μπορούν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά από τα συμπτώματα μιας οξείας κρίσης κεφαλαλγίας.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό για την μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη της ημικρανίας είναι η πρόληψη. Αλλαγές στη ρουτίνα, μείωση του άγχους, σωστή διατροφή με πρόληψη βιταμινών, επαρκής ύπνος, άθληση και καταγραφή των επεισοδίων μπορεί να συμβάλλουν δραστικά στη μείωση των κρίσεων.

 

Ποια βιταμίνη βοηθάει στην ημικρανία;

Οι ημικρανίες μπορεί να οφείλονται σε κακή διατροφή και άρα σε έλλειψη βιταμινών. Σύμφωνα με μελέτες άτομα που πάσχουν από ημικρανίες εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6, και μαγνησίου (Mg).

Το μαγνήσιο συγκεκριμένα είναι απαραίτητο για την ομαλή παραγωγή ενέργειας και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος καθώς επιδρά στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, ρυθμίζει την έκκριση νευροδιαβιβαστών και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Κλινικές μελέτες σε ασθενείς με ημικρανίες, έδειξαν ότι η συμπλήρωση μαγνησίου μείωσε τη συχνότητα, την ένταση αλλά και τη διάρκεια των ημικρανιών.

 

Πως βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο στις ημικρανίες;

Τα συμπληρώματα διατροφής για ημικρανίες μπορούν να παρέχουν πραγματική υποστήριξη ενάντια στο πρόβλημα αυτό, στο στάδιο της πρόληψης και συστήνεται λήψη 600mg ημερησίως για 3 με 4 μήνες. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο για τις ημικρανίες γι’ αυτό και σας ετοιμάσαμε μια λίστα με προτάσεις.

Solgar Magnesium + B6 100 tabs

Το Magnesium+B6 της Solgar για ενήλικες δίνει τον οργανισμό με τις απαραίτητες ποσότητες μαγνησίου και βιταμίνης B6 η οποία είναι απαραίτητη αι την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη σύνθεση των RNA, DNA. Ο συνδυασμός μαγνησίου και βιταμίνης Β6 συμβάλλουν στην ομαλή παραγωγή ενέργειας, καταπολεμάει τις ημικρανίες, μειώνει τις κράμπες και συμβάλλει στη μείωση των προεμμηνορυσιακών συμπτωμάτων.

Health Aid Magnesium Bisglycinate

Το Magnesium Bisglycinate της HealthAid, περιέχει μαγνήσιο χηλικά επεξεργασμένο για να προσφέρει μέγιστη απορρόφηση και αφομοίωση από τον οργανισμό. Είναι επίσης εμπλουτισμένο με βιταμίνη Β6, η οποία διευκολύνει την κυτταρική πρόσληψη του μαγνησίου & την αποτελεσματικότητά του καθώς και αυτή συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη μείωση της κούρασης και στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας.

Sky Premium Life Oceanic Magnesium

Το Sky Premium Life Oceanic Magnesium προσφέρει στον οργανισμό περισσότερα από 70 ιχνοστοιχεία, θαλασσινό μαγνήσιο σε συνδυασμό με βιταμίνη B6. Το θαλασσινό μαγνήσιο είναι μια καθαρή φυσική μορφή υδροξειδίου του μαγνησίου με ιαματικές ιδιότητες, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της κούρασης, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών.

Power of Nature Platinum Range Magnesium Direct

Το Magnesium Direct συνδυάζει 2 διαφορετικά είδη μαγνησίου σε υψηλή περιεκτικότητα και βιταμίνη Β6 σε μία νέα πρωτοποριακή μορφή γευστικών κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι μπορεί λαμβάνονται χωρίς τη λήψη νερού και αποδίδουν 350mg μαγνησίου σε μία δόση. Tο συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής βοηθάει σημαντικά στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών για την παραγωγή ενέργειας και στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

Πότε να πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό μου;

Αν πάσχετε από συχνές ημικρανίες, αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες και αν ξεκίνησαν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα νευρολόγο.

Ο νευρολόγος μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα και να σας καθοδηγήσει με ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για την καλύτερη και κατάλληλη αντιμετώπιση.

 

 

Πηγές

The efficacy of different oral magnesium supplements for migraine prevention: A literature review (researchgate.net)

5 Vitamins and Supplements for Migraine Headaches (healthline.com)

Migraine (mayoclinic.org)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα