×

Ημικρανία: Αίτια & οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της

 22/05/2023 2m, 12s

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι ένα είδος πονοκέφαλου. Εντοπίζεται κυρίως στο μισό μέρος του κεφαλιού. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζεται πάντα στο ήμισυ του κρανίου. Τις περισσότερες φορές, αποτελεί μία χρόνια κατάσταση, η οποία μπορεί να διαρκεί από μερικές ώρες έως και μέρες.

Ο πόνος της ημικρανίας είναι εξαιρετικά έντονος, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και τάση για εμετό και έντονη ενόχληση από ήχους και φως. Πολλές φορές, της ημικρανία προηγείται η αύρα, ένα αισθητικό σύμπτωμα, που μπορεί να είναι λάμψεις ή μουδιάσματα.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της ημικρανίας;

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο μηχανισμός, που οδηγεί στην ημικρανία. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι μία κρίση ημικρανίας συνοδεύεται από μείωση της σεροτονίνης στο αίμα.

Αντίθετα, έχουν βρεθεί πολλοί παράγοντες, που πυροδοτούν μία κρίση ημικρανίας. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Στρες

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης ημικρανίας είναι το stress και η πίεση.

  • Φως, θόρυβος και μυρωδιές

Έντονα ερεθίσματα, όπως το φως, δυνατοί θόρυβοι και έντονες μυρωδιές συσχετίζονται άμεσα με την πυροδότηση των ημικρανιών.

  • Διάφορα τρόφιμα…

Κάποια τρόφιμα όπως είναι η σοκολάτα ή το κόκκινο κρασί και ο καφές φαίνεται ό,τι δεν είναι εύκολα ανεκτά από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να προκαλούν ημικρανία.

  • Αϋπνία ή έντονη κόπωση

Η αϋπνία, οι αλλαγές στον ύπνος αλλά και η έντονη κόπωση συχνά πυροδοτούν κρίσεις ημικρανίας.

  • Ορμόνες και διάφορα φάρμακα

Ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, συνδέονται συχνά με τις ημικρανίας. Δεν είναι τυχαίο, που πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από ημικρανίες κατά τη διάρκεια ή πριν την έναρξη της περιόδου.

 

Ημικρανίες και έλλειψη βιταμινών

Συχνά, οι πάσχοντες από ημικρανίες έχουν έλλειψη από κάποιες βιταμίνες. Έτσι, έχει παρατηρηθεί μία συσχέτιση μεταξύ ημικρανιών και έλλειψης βιταμίνης D, βιταμίνης Β2, φυλλικού οξέος και συνένζυμου Q10.

 

Πως να αντιμετωπίσετε την ημικρανία;

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της ημικρανίας ποικίλει ανάλογα με τη φάση της. Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι “τι να κάνω για να μου περάσει η ημικρανία”, διάβασε παρακάτω:

Αν βρίσκεσαι σε οξεία φάση της ημικρανίας χορηγούνται συνήθως κοινά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Συχνά, χορηγούνται ταυτόχρονα αντιεμετικά ή και αγχολυτικά.

Αν η ημικρανία σου είναι χρόνια, τότε θα πρέπει να εστιάσεις στην πρόληψη εμφάνισης των κρίσεων. Για αυτό το λόγο, πολλές φορές χορηγούνται αντιεπιληπτικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σημαντικό είναι, επίσης, να εντοπίσει κανείς τους εκλιτικούς παράγοντες, ώστε να μπορεί να τους αποφύγει. Τέλος, ο πάσχων θα πρέπει να πράττει πάντα σε συνεργασία με έναν νευρολόγο.

 

Ποια βότανα βοηθούν στην ημικρανία;

  • Μέντα

Δε συναντάμε σπάνια τη χρήση της μέντας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η μέντα χαρίζει χαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται οτι επιδρά θετικά στους πονοκεφάλους.

Το τζίτζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως θεραπεία για την ανακούφιση της ημικρανίας.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα