×

Πώς αντιμετωπίζεται η ναυτία;

 13/07/2023 5m, 27s

Ναυτία είναι η ενόχληση στο στομάχι η οποία συνοδεύεται από τάση προς έμετο. Μπορεί να εμφανιστεί όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο ή το πλοίο για πολλές ώρες ή αν πιούμε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της ναυτίας;

  • Άγχος

Σε περιόδους έντονου άγχους η αδρεναλίνη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, απελευθερώνεται και προκαλεί τη παύση βασικών διαδικασιών του οργανισμού, μία εκ των οποίων η πέψη. Έτσι, συσσωρεύονται τοξίνες οι οποίες δίνουν μηνύματα τα οποία πυροδοτούν το αίσθημα της ναυτίας και της ενόχλησης.

  • Εγκυμοσύνη

Η ναυτία είναι πολύ συχνό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη, κυρίως στην αρχή της εγκυμοσύνης (1ο τρίμηνο). Αν και δεν έχουν βρεθεί τα ακριβή αίτια της ναυτίας στην εγκυμοσύνη, πιστεύεται πως ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν το πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης. Λίγες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες θα επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής της μέλλουσας μητέρας και η καθημερινότητά της.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη ναυτία της εγκυμοσύνης;

    • Είναι σημαντικό να μην κουράζεστε. Η κούραση επιδεινώνει τη ναυτία. Έτσι, πρέπει να εξασφαλίσει η μέλλουσα μητέρα ότι καλύπτει τις ανάγκες της σε ξεκούραση και ύπνο.
    • Να πίνετε πολύ νερό και να μένετε ενυδατωμένη. Παρ’ όλα αυτά, απότομη λήψη πολύ μεγάλης ποσότητας υγρών και νερού μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
    • Αποφύγετε τροφές και μυρωδιές που σας ανακατεύουν.

 

  • Έντονος πόνος, πονοκέφαλος και ημικρανία

Όταν ο έντονος πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία, τότε συχνά πρόκειται για ημικρανία. Η ημικρανία πολλές φορές εμφανίζεται με μία πληθώρα δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως πολύ έντονο πονοκέφαλο, ο οποίος είναι παλμικός ,ζάλη, ευαισθησία στο φως και στους ήχους , ναυτία, διαταραχές στην όραση και άλλα.

Όταν η ναυτία οφείλεται σε ημικρανία ή γενικά σε έντονο πόνο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο πόνος πρώτα.

Η έλλειψη ύπνου, η αφυδάτωση, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης καθώς και κάποιες τροφές, κυρίως όσες είναι πλούσιες σε τυραμίνη π.χ. τυρί, ιδίως σε συνδυασμό με κρασί (σύνδρομο οίνου και τυριού), η σοκολάτα και τα αλλαντικά που περιέχουν νιτρώδη (π.χ. ζαμπόν) επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο και την ημικρανία.

  • Γαστρεντερίτιδα και άλλες λοιμώξεις

Οι έντονοι εμετοί και η ναυτία είναι από τα κύρια συμπτώματα λοιμώξεων όπως η γαστρεντερίτιδα.

  • Καρδιακές παθήσεις, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου

Πολλές φορές πριν από ένα έμφραγμα εμφανίζονται συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός και η γενικότερη αναστάτωση του γαστρεντερικού. Εάν η ναυτία συνοδεύεται από έντονο πόνο στο στήθος, έντονο πονοκέφαλο, πόνο στον αριστερό ώμο, εφίδρωση ή πόνο στο σαγόνι, τότε αναζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα.

  • Φαρμακευτική αγωγή

Η ναυτία και ο εμετός είναι ανεπιθύμητες ενέργειες πολλών φαρμάκων. Ένα πολύ συχνό παράδειγμα τέτοιων φαρμάκων είναι τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο, τα οποία πλήττουν κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ταχέως. Τέτοια κύτταρα, εκτός από τα καρκινικά είναι και τα κύτταρα του γαστρεντερικού, γι’ αυτό και πλήττονται από τα φάρμακα αυτά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως είναι η ναυτία και ο εμετός.

  • Αφυδάτωση

Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης. Αυτό επιδεινώνει την αφυδάτωση, αφού δυσκολεύει το άτομο να καταναλώσει υγρά και να ενυδατώσει τον οργανισμό του.

Η χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα κατά την οποία εμφανίζεται η ναυτία ή ο εμετός μπορεί να μας “μαρτυρήσει” την αιτία της ναυτίας. Αν για παράδειγμα εμφανιστεί 1 έως 8 ώρες μετά το γεύμα, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε τροφική δηλητηρίαση. Αν συμβεί αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να οφείλεται σε έλκος, γαστρίτιδα ή και βουλιμία. Η σαλμονέλα μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο χρόνο μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματά της.

 

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε φυσικά τη ναυτία;

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία.

  • Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα έχει δράση παρόμοια με πολλά εγκεκριμένα φάρμακα για την ναυτία, χωρίς όμως να προκαλεί τις ανεπιθύμητες που προκαλούν τα φάρμακα. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στο κύριο βιοδραστικό συστατικό του την τζιντζερόλη. Χρησιμοποιείται πολλά χρόνια ως “γιατροσόφι” και έχει δείξει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

  • Μέντα

Μελέτη έχει δείξει πως το άρωμα της μέντας μπορεί να ανακουφίσει από τη ναυτία. Τόσο η αρωματοθεραπεία με μέντα όσο και το τσάι και η μάσηση τσίχλας με μέντα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

  • Κανέλα

Σε μελέτη το 2015 αποδείχθηκε ότι η κανέλα ανακουφίζει από τη ναυτία που αισθάνονται οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση τους. Ακόμα, έχει δράση και στη ταξιδιωτική ναυτία.

  • Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο, κυρίως αν συνδυαστεί με την κανέλα και τη μέντα, σε τσάι για παράδειγμα, αποτελεί πολύ καλό γιατροσόφι κατά της ναυτίας και της αναστάτωσης.

  • Βιταμίνη B6

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προτείνει τη λήψη βιταμίνης Β6 10-25 mg κάθε 8 ώρες, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 πρότεινε ότι η βιταμίνη Β6 πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής στη ναυτία της εγκυμοσύνης. Φυσικά, εάν είστε έγκυος συμβουλευτείτε και ενημερωθείτε από τον γιατρό σας τι είναι καλύτερο για εσάς.

  • Αποβολή του άγχους

Όπως αναφέραμε, το άγχος είναι μία συχνή αιτία της ναυτίας. Ένας τρόπος λοιπόν να ανακουφιστούμε από τη ναυτία είναι με την αποβολή του άγχους. Σε αυτό τον δρόμο μπορούν να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή, η άσκηση, η λήψη αναπνοών, η γιόγκα αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής κατά το άγχους.

 

Αντιμετώπιση ταξιδιωτικής ναυτίας

Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε, υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να σας βοηθήσουν :

  • Αποφύγετε να ταξιδέψετε με άδειο στομάχι. Βοηθάει το να φάτε κάτι ελαφρύ πριν το ταξίδι. Επίσης, μην καταναλώσετε αλκοόλ πριν το ταξίδι καθώς επιδεινώνει τη ναυτία.
  • Πριν ταξιδέψετε, εάν σας πιάνει εύκολα ναυτία και ζαλάδα, μπορείτε να πάρετε κάποιο φάρμακο που καταπολεμά την ναυτία, όπως είναι η δραμαμίνη (διμενυδρινάτη). Βγαίνουν σε μορφή τσίχλας ή σε χάπι, και δρουν αποτελεσματικά όταν τα πάρετε λίγο πριν το ταξίδι, ενώ είναι αρκετά ασφαλή.
  • Ένα άλλο φάρμακο που βοηθάει στη ταξιδιωτική ναυτία είναι η σκοπολαμίνη. Υπάρχουν επιθέματα
  • Βοηθάει επίσης το να κοιτάτε έξω από το παράθυρο τον δρόμο ή τον ορίζοντα, και όχι κάποιο σημείο μέσα στο όχημα με το οποίο μετακινείστε. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν οδηγούμε δεν ζαλιζόμαστε, γιατί τα μάτια βλέπουν την ίδια κίνηση που αντιλαμβάνεται ο λαβύρινθος, το εσωτερικό δηλαδή του αυτιού, το οποίο ευθύνεται για την αίσθηση της ισορροπίας και εμπλέκεται στην ζάλη.
  • Στο ταξίδι με αυτοκίνητο βοηθούν οι μπροστινές θέσεις εάν ζαλίζεστε εύκολα. Στη μετακίνηση με αεροπλάνο, οι θέσεις στο παράθυρο και κοντά στα φτερά του αεροπλάνου βοηθούν στην πρόληψη της ναυτίας, όπως επίσης βοηθά και το να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο τα σύννεφα, τον ορίζοντα και τον ουρανό. Στη μετακίνηση με πλωτά μέσα, το κατάστρωμα είναι το καλύτερο μέρος εάν ζαλίζεστε εύκολα, σε σχέση με τα πιο χαμηλά στρώματα του πλοίου.

 

Συγγραφή Άρθρου: Κέλλυ Πηγαδιώτη, Φαρμακοποιός @ Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα