×

Μέλι: Ιδιότητες & Οφέλη

Συντάχθηκε:  20/05/2024, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  20/05/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 40s

Το μέλι αποτελεί τον φυσικό θησαυρό για τη διατροφή και την υγεία μας. Είναι μία τροφή πολύ σημαντική, γνωστή για τη διατροφική της αξία και τα οφέλη της από την αρχαιότητα όπου το μέλι χρησιμοποιούνταν σε πολλές περιπτώσεις και χρήσεις ακόμα και ως φάρμακο.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η σπουδαιότητα του μελιού στη διατροφή, την υγεία του οργανισμού, του σώματος και συνολικά στην ευεξία του ατόμου είναι σίγουρα αδιαμφισβήτητη.

Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω σπουδαία είναι και η συμβολή των μελισσών, αφού η παραγωγή του διατροφικού θησαυρού δηλαδή του μελιού είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των μελισσών. Οι μέλισσες εξάλλου είναι τόσο σημαντική για το περιβάλλον και το οικοσύστημα γενικά, όπου ο A. Einstein είχε κάνει την εξής σημαντική τοποθέτηση: «όταν χαθούν οι Μέλισσες η φύση θα έχει μόνον λίγες ώρες ζωής».

Το ελληνικό μέλι από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρα από τα πιο ποιοτικά μέλια που μπορεί κάποιος να βρει, πλούσιο σε αρώματα, με τέλεια υφή και ποικιλίες που η γεύση τους είναι απλώς ανεπανάληπτη. Το μέλι είναι ένα συστατικό που μπορεί κάποιος να βρει ως βασικό ή όχι συστατικό σε συνταγές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, σε αφέψημα, σε προϊόντα περιποίησης σώματος, προσώπου και μαλλιών, εκτός φυσικά από προϊόντα διατροφής.

 

Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες που έχει το μέλι;

Όπως έχει επισημανθεί σε πολλές επιστημονικές έρευνες το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Οι ωφέλιμες ιδιότητες του μελιού σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του είναι οι εξής: το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ιδιότητες που έχει το μέλι ισχύουν τα παρακάτω:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας
  • Είναι ένα φυσικό ελιξίριο ομορφιάς
  • Βοηθά στην υγεία της καρδιάς

Τέλος, το μέλι συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας εξαιτίας της αντιβακτηριακής του δράσης, φέρει θετική επίδραση στο γαστρεντερικό αλλά και στο καρδιοαγγειακό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού και θεωρείται καλή πηγή ενέργειας για παιδιά και αθλητές και φυσικά τους ενήλικες.

 

Ποια είναι η διατροφική αξία που έχει το μέλι;

Σε συνέχεια με όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο και λογικό το μέλι να αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό για τον οργανισμό, μία επιλογή που πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικές τη διατροφική αξία του μελιού.

Συνολικά το μέλι περιέχει περισσότερες από 180 θρεπτικές ουσίες για αυτό τον λόγο η διατροφική του αξία είναι πάρα πολύ υψηλή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι περίπου το 95 – 99% του μελιού αποτελείται από σάκχαρα, ενώ το υπόλοιπο 1 – 5% αποτελείται από πολύτιμα μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και μια μεγάλη γκάμα από αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο.

Πιο συγκεκριμένα μία κουταλιά μέλι ισούται με 64 θερμίδες, 17.3 γρ. (σάκχαρα), 0 γρ. λίπος.

 

Πως συμβάλλει το μέλι στην καλή υγεία μας;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα οφέλη από την κατανάλωση μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλαπλά και πολύ σημαντικά. Το μέλι λειτουργεί ως πηγή φυσικής ενέργειας για τον οργανισμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα την υγεία, την ευεξία, ακόμα και την ομορφιά.

Έχοντας ήδη αναλύσει τις σημαντικές ιδιότητες που έχει το μέλι μπορούμε να σταθούμε σε κάποια σημεία αναλύοντας τη σημαντική συμβολή του για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενειών ή προβλημάτων υγείας.

Μέλι & Υγεία

Μέλι & Παλινδρόμηση

Η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η διαχείριση της παλινδρόμησης συνδέεται άμεσα με τη διατροφή, υπάρχουν τροφές που μπορούν να εντείνουν τα συμπτώματα.Τροφές όπως το μέλι, καταπολεμούν φυσικά τα συμπτώματα λόγω των ευεργετικών, των αντιφλεγμονωδών και των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων τους. Πιο συγκεκριμένα, το ακατέργαστο, μη παστεριωμένο μέλι, το οποίο έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να αποτελέσει φυσική «ασπίδα» ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Μέλι & Διάρροια

Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μειώνει τη διάρκεια της διάρροιας στη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που βασίζονται σε έρευνες για το μέλι, αποδείχθηκε πως μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της διάρροιας. Επειδή, όμως, το μέλι περιέχει φρουκτόζη, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και φούσκωμα σε άτομα που δυσκολεύονται να διασπάσουν αυτή την ουσία και τα σάκχαρα που περιέχει το μέλι. Για αυτόν τον λόγο, θα ήταν συνετό να αποφεύγετε το μέλι εάν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο της διάρροιας που αντιμετωπίζετε.

Μέλι & Χασιμότο

Η διατροφή που πρέπει να εστιάζει κάποιος είναι στην αντιφλεγμονώδη επίδραση ορισμένων συστατικών των τροφίμων. Έτσι το μέλι αποτελεί ένα βασικό συστατικό της διατροφής για αθενείς με Χασιμότο. Ωστόσο, προτού συμπεριλάβετε στη διατροφή σας το μέλι ενώ έχετε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό.

Μέλι για Βήχα

Χάρη στις σηπτικές & μαλακτικές του ιδιότητες, το μέλι σε συνδυασμό με το λεμόνι συνήθως, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα, εξουδετερώνοντας τα μικρόβια και «μαλακώνοντας» το λαιμό.

Μέλι & Οστεοπόρωση

Για ακόμα μία φορά το μέλι μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα και συγκεκριμένα στην οστεοπόρωση. Προτείνεται να καταναλώνετε να ποτήρι νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 2 κουταλάκια μηλόξιδο και μια κουταλιά μέλι πρωί ή βράδυ. Το συγκεκριμένο γιατροσόφι φέρεται να βοηθάει αρκετά τις γυναίκες, και περισσότερο τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Μέλι & Διαβήτης

Η κατανάλωση του μελιού ως γλυκαντικό είναι προτιμότερη για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς είναι πιο γλυκό από την κρυσταλλική ζάχαρη και χρειάζεται μικρότερη ποσότητα για τα ίδια αποτελέσματα. Ωστόσο, όπως κι η ζάχαρη, έτσι και το μέλι, αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη που σημαίνει πως μπορεί να ανεβάσει του δείκτες του σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο.

Μέλι & Ιγμορίτιδα

Σύμφωνα με έρευνες το μέλι είναι πλούσιο σε φυσικά αντιβακτηριακά συστατικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις.

Μέλι & Ομορφιά

Το μέλι είναι ένα βασικό συστατικό για μάσκες προσώπου θρέψης και ενυδάτωσης, που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και άμεσα στο σπίτι σου ή να προμηθευτείς από ένα φαρμακείο. Πιο συγκεκριμένα, το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.

 

Έχει παρενέργειες το μέλι;

Σε γενικές γραμμές το μέλι είναι μια ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί όχι για όλους. Κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι οι εξής:

Το μέλι είναι γνωστό ότι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες υπάρχει ο κίνδυνος η αρτηριακή πίεση να πέσει σε χαμηλά επίπεδα και να φτάσει στα όρια της υπότασης.

Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού. Αν και οι αλλεργίες στο μέλι είναι σπάνιες, όμως συμβαίνουν. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών. Επιπλέον, η κατανάλωση μελιού μπορεί να επιδεινώσει και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, καθώς είναι πλούσιο σε φρουκτόζη, που αποτελεί σάκχαρο το οποίο δεν μπορεί να πέψει το έντερο.

Συνολικά, το μέλι είναι μία υπερτροφή πλούσια σε οφέλη με σημαντικές ιδιότητες για τον οργανισμό, την υγεία ακόμα και την ομορφιά και για αυτό η χρήση και η κατανάλωση του είναι σίγουρα σημαντική.

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek