×

Νέοι γονείς: Ποιες είναι οι βασικές τους ευθύνες;

 20/07/2022 4m, 15s

Η επιλογή της δημιουργίας οικογένειας αποτελεί ίσως την πιο σημαντική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος. Πολλοί μοιάζουν έτοιμοι από πολύ νεαρή ηλικία, άλλοι θεωρούν τη δημιουργία οικογένειας μια απόφαση που προκύπτει ύστερα από ώριμη και συνειδητή σκέψη και άλλοι απλά θωρούν πως η κατάλληλη στιγμή έρχεται και προκύπτει από μόνη της για να αποφασίσει κάποιος να φέρει στον κόσμο μια ή και περισσότερες νέες ζωές.

Η δημιουργία οικογένειας αποτελεί μια μεγάλη ευλογία όπως τη μεταφράζουν οι περισσότεροι άνθρωποι που το έχουν βιώσει, καθώς η απόκτηση τέκνων μεταφέρει και δημιουργεί τόσα πολλά νέα και πρωτόγνωρα συναισθήματα που μπορούν να καταρρίψουν καθετί που φάνταζε μέχρι πριν σημαντικό και ουσιώδες.

Το να είναι κάποιος γονέας ή νέος γονιός σίγουρα αποτελεί για την πλειοψηφία των ατόμων μια ιδιότητα που περικλείει έντονα και αληθινά συναισθήματα, γεννά και υπηρετεί την ανιδιοτελή και ουσιαστική αγάπη, ενώ αποκτά μια σύνδεση και ανάγκη φροντίδας προς όφελος του παιδιού που ο γονέας νιώθει την ανάγκη να δώσει σε όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής τους.

Όλα ξεκινούν από την αγάπη που έχουμε για τον εαυτό μας! Όσο περισσότερο τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας, τόσο πιο συνειδητά θα μπορούμε να παρέχουμε στα παιδιά μας σωστές αξίες, ελευθερίες, αρχές κ.ο.κ.

Γονείς, αδιάκοποι φύλακες, υποστηρικτές και μαχητές για την πιο εύκολη και λειτουργική ζωή των παιδιών τους. Αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν για τα παιδιά τους μια καθημερινότητα όμορφη, ισορροπημένη, με όλα τα αγαθά τα απαραίτητα προς την διαβίωση και όλα τα εφόδια για την καλύτερη και πιο λαμπρή εξέλιξη των παιδιών τους.

Αυτοί που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους και προσπαθούν να καλύψουν κάθε κενό που μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Έτσι για τους περισσότερους με την απόκτηση παιδιών, αλλάζουν οι προτεραιότητες , πρωταρχική και μόνη προτεραιότητα είναι και παραμένει η ανατροφή των παιδιών τους, κάθε εγωιστική και μη αντίληψη και φιλοδοξία μειώνει την ένταση και τη δυναμική της και στη θέση της μπαίνει το μαζί, το εμείς.

 

Ποιες είναι όμως οι ευθύνες των νέων γονέων;

Σίγουρα εκτός από τις χαρές που μπορεί να σου δώσει η απόφαση να αποκτήσεις παιδιά αλλά και τις αγωνίες, αποτελεί μια επιλογή γεμάτη με ευθύνες και υποχρεώσεις τόσο στο σύνολο της οικογένειας όσο και απέναντι στα νέα πλάσματα που έρχονται στη ζωή.

Πολλοί θεωρούν πως οι υποχρεώσεις ενός γονέα ξεκινούν και σταματούν στην ανάγκη να υπάρχουν τα απαραίτητα για τη διαβίωση της οικογένειας, την τροφή και τη στέγη.

Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν από τα πιο σημαντικά και αναγκαία στοιχεία που χρειάζεται ένα παιδί, μια νέα ζωή για να επιβιώσει και να ζήσει, χρειάζεται τροφή, στέγη και φροντίδα, στην αρχή όπως και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του.

Οι ευθύνες ενός νέου γονέα όμως, δεν είναι μόνο αυτές και δεν θα έπρεπε να είναι μόνο αυτές.

Εξίσου σημαντικές, αναγκαίες και απόλυτα σημαντικές είναι οι ευθύνες που έχουν οι νέοι γονείς με την ανατροφή των παιδιών τους.

  • Η ανάγκη να μεταφέρουν όλη την ειλικρινή αγάπη τους, αυτή που βασίζεται στην ελευθερία και στην φροντίδα αποτελεί την πιο θεμελιώδης ευθύνη ενός νέου γονέα. Η αγάπη, η φροντίδα και η αφοσίωση που λαμβάνει ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι η βάση και η ασπίδα του για το μέλλον!
  • Η ουσιαστική παρουσία του στο μεγάλωμα και στην καθημερινότητα του είναι επιπλέον μια πολύ σημαντική ευθύνη ενός νέου γονέα. Ένα παιδί μετρά την παρουσία του γονιού του στην καθημερινότητα του, τη γνώση που έχει ο γονέας του για τα όνειρα, τις ανησυχίες και τις ανασφαλείς του.
  • Η ουσιαστική γνωριμία και γνώση μεταξύ των θέλω και των προτεραιοτήτων του παιδιού από τον γονέα βοηθά στην πιο ουσιαστική σύνδεσή τους και την δυνατότητα να κυριαρχεί η ειλικρινής και ουσιώδης επικοινωνία και από τις δυο πλευρές.
  • Η δυνατότητα να αναπτυχθεί το κάθε παιδί σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο επικρατεί η ειλικρίνεια, η αγάπη και η ελευθέρια των επιλογών και της έκφρασης, χωρίς εντάσεις και οποιαδήποτε μορφή βίας αποτελεί εξίσου μια ευθύνη των νέων γονέων.
  • Η ανάγκη το παιδί να μάθει να έχει αξίες και ιδανικά στη ζωή του επίσης είναι μια ευθύνη που βαραίνει έναν νέο γονέα καθώς αποτελεί τον πρώτο πυλώνα από τον οποίον ένα παιδί διδάσκεται, λαμβάνει ερεθίσματα και αποτυπώνει και μιμείται συμπεριφορές, ιδέες και αναπτύσσει μια γενική εικόνα συμπεριφοράς και προτύπων.
  • Ένα παιδί μαθαίνει την αξία της αυτοκυριαρχίας, της αυτοπεποίθησης, της αυτοαξίας και του αυτοσεβασμού μέσα από τον γονέα και το περιβάλλον που μεγαλώνει. Ένας γονέας που έχει ο ίδιος λύσει και κατακτήσει τις παραπάνω έννοιες, έχοντας γίνει τρόπος ζωής για αυτόν είναι σε θέση να μπορέσει να μεταφέρει αυτές και άλλες σημαντικές αξίες και νοήματα προς το παιδί του. Αξίες και έννοιες που θα τον οδηγήσουν και ενδεχομένως να περιορίσουν ή όχι την πορεία της ζωής του.

Όπως φαίνεται οι ευθύνες ενός νέου γονέα είναι πολλές και πολλές παραπάνω από αυτές που κάποιος μπορεί να σκεφτεί σε μια πρώτη φάση. Άλλωστε η ανατροφή και το μεγάλωμα του παιδιού και η στάση και η παρουσία των γονιών στη ζωή του παιδιού είναι αυτή που σύμφωνα και με τους ειδικούς καθορίζει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία και την εξέλιξη των παιδιών ως ενήλικες.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα