×

Όλα όσα δε γνωρίζατε για τα κουνούπια και πώς να προστατευτείτε!

 24/03/2023 3m, 13s

Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες του καλοκαιριού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η παρουσία τους δυσάρεστη και πόσο μάλλον ενοχλητική καθώς μπορούν να χαλάσουν την απογευματινή μας βόλτα, τα ήσυχα βράδια, τον ύπνο μας κ.ά.  Μιλάμε προφανώς για αυτά τα μικροσκοπικά δίπτερα έντομα, τα κουνούπια!


Πόσα είδη κουνουπιών υπάρχουν;

Συναντώνται 3,500 είδη κουνουπιών ανά τον κόσμο και 60 από αυτών στην Ελλάδα.

Τι μέγεθος έχει ένα κουνούπι;
Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 0,3mm έως και 1cm ενώ το βάρος τους κατά μέσο όρο είναι 0,0025 γραμμάρια.

Πόσο ζει ένα κουνούπι;
Τα αρσενικά ζουν για περίπου μία εβδομάδα ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο και ανάλογα με ο κλίμα της περιοχής αυτό μπορεί να φτάσει έως και ένα μήνα!

Τι τρώνε τα κουνούπια και γιατί μας πίνουν το αίμα;;;
Όπως όλα τα έντομα έτσι και τα κουνούπια χρειάζονται ενέργεια για τις δραστηριότητες που επιτελούν (όπως πτήση, σύζευξη, κ.α.), την οποία λαμβάνουν από το νέκταρ των λουλουδιών, τις μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων (π.χ. αφίδες) και τα ώριμα φρούτα. Τα θηλυκά κουνούπια, μόνο, χρειάζονται επιπλέον και αίμα, ως πηγή πρωτεϊνών, για την παραγωγή των ωών τους.

Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ομάδα αίματος;
Τα κουνούπια εμφανίζουν σημαντικές διαφορές προτίμησης ανάλογα με την ομάδα αίματος του ατόμου. Έτσι τα κουνούπια του συγκεκριμένου είδους προτίμησαν να «τσιμπήσουν» άτομα των οποίων η ομάδα ήταν τύπου O σε σχέση με άλλα άτομα με άλλες ομάδες αίματος (B, AB, και A).

Τα χρώματα στα ρούχα προσελκύουν τα κουνούπια; 
Τα κουνούπια προσελκύονται και από τα ρούχα που φοράμε και το χρώμα τους. Έτσι το λευκό τα προσελκύει λιγότερο, ενώ αντίθετα τα σκούρα χρώματα (π.χ. μπλε, κόκκινο και μαύρο) περισσότερο.

Τα κουνούπια προτιμούν τους άντρες ή τις γυναίκες;
Αν και υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες προτιμούνται περισσότερο από τα κουνούπια, εντούτοις όταν γίνεται σύγκριση μεταξύ των δύο φύλων τότε δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το εάν υπάρχει κάποια προτίμηση στους άντρες ή τις γυναίκες. Όπως έχει αναφερθεί, παράγοντες όπως η μυρωδιά του σώματος, οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ντυσίματος επηρεάζουν την πιθανότητα να γίνουμε «δωρητές αίματος» σε κάποιο κουνούπι.

Πώς μας εντοπίζουν και μας τσιμπάνε;
Τα κουνούπια μας εντοπίζουν αρχικά μέσω της όρασής τους (παρατηρούν την κίνηση) και στη συνέχεια με τη βοήθεια υπέρυθρης ακτινοβολίας εντοπίζεται η διαφορά θερμοκρασίας που εκπέμπεται από το σώμα μας. Επιπλέον μπορούν να εντοπίσουν διάφορα χημικά σήματα με χαρακτηριστικότερο το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης μπορούν να μας εντοπίσουν κατά τη διάρκεια κάποιας εργασίας μας όπου με την κίνηση των μυών μας παράγεται γαλακτικό οξύ. Είναι ενδεικτικό ότι μπορούν να μας εντοπίσουν από απόσταση 25 έως 35 μέτρων!

Μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά;
Φυσικά μπορούμε! Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι τα εντομοαπωθητικά προϊόντα στο δέρμα που είναι εκτεθειμένο. Η πιο αποτελεσματική δραστική ουσία είναι η (N, N-διαιθυλο-m-τολουαμίδη, επίσης γνωστό ως N, N-διαιθυλο-3-μεθυλμπενζαμίδη, με διεθνή γραφή ως: N,N-diethyl-m-toluamide, also known as N,N-diethyl-3-methylbenzamide), με συγκέντρωση του 10% φαίνεται να είναι τόσο ασφαλή όσο και τα προϊόντα με συγκέντρωση του 30%, εφόσον αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων.Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι η ουσία DEET δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά κάτω των 2 μηνών!

Πιο φυσική λύση αποτελούν και τα φυτά που απωθούν τα έντομα. Μπορείτε έτσι να διακοσμήσετε την βεράντα σας με φυτά όπως η καλέντουλα, ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, το λεμονόχορτο, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η πετούνια και η σιτρονέλα. Προσοχή όμως μην ποτίζετε τα φυτά σας το βράδυ. Φροντίστε να τα ποτίσετε τις πρωινές ώρες ώστε να πάρουν την υγρασία που χρειάζονται με τον ήλιο χωρίς να συγκεντρώσουν κουνούπια γύρω τους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αντικουνουπικά προϊόντα και προϊόντα After Bite.

Γνωρίζατε ότι; Τα κουνούπια όταν ερωτεύονται συγχρονίζουν τα φτερά τους ώστε να πετούν δίπλα δίπλα;!

Πηγή άρθρου: conops.gr
Eπιμέλεια άρθρου: Συνταντική Ομάδα Pharm24.gr

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα