×

Παιδιά με Αναπηρίες: Η Σημασία της Εκπαίδευσης & της Ενσωμάτωσης

 01/12/2023 2m, 23s

Ποιες στερήσεις έχουν τα παιδιά με αναπηρίες;

Τα παιδιά με αναπηρίες, συχνά, αποκλείονται από διάφορες πτυχές της ζωής, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ευπαθή. Ο αποκλεισμός, συχνά, προέρχεται από την αφάνεια. Λίγες μόνο χώρες έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τον αριθμό των πολιτών που είναι παιδιά με αναπηρίες, το είδος της αναπηρίας τους ή τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι αναπηρίες επηρεάζουν τη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι:

 • εκπαίδευση – μόρφωση
 • ελευθερία έκφρασης
 • σεβασμό
 • ισότητα
 • διασκέδαση

Αυτές οι στερήσεις είναι δυνατό να έχουν συνέπειες μεγάλης διάρκειας, όπως για παράδειγμα περιορισμένη πρόσβαση στην έμμισθη εργασία ή περιορισμένη συμμετοχή σε υποθέσεις της πολιτείας αργότερα στη ζωή τους.

Ποια είναι τα είδη της αναπηρίας;

Υπάρχουν τρία είδη αναπηρίας στα παιδιά:

 • σωματική ή κινητική αναπηρία, η οποία επηρεάζει την κινητικότητα του παιδιού,
 • διαταραχές ψυχικής υγείας ή νοητική υστέρηση, οι οποίες δυσχεραίνουν τη σκέψη, την κατανόηση, την έκφραση και την επικοινωνία του παιδιού,
 • αισθητηριακή αναπηρία, όπως η κώφωση και η τύφλωση.

Πότε εορτάζεται η Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Ποιος είναι ο στόχος της ημέρας αυτής;

Η Ημέρα αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την κατ’ επέκταση δράση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ατόμων με αναπηρία.

Ποιες είναι ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς;

 • Η αναγνώριση, η κατανόηση και η αποδοχή είναι οι λέξεις-κλειδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής.
 • Αποδεχθείτε τη διάγνωση και αποφύγετε την άρνηση.
 • Ενημερωθείτε για την αναπηρία του παιδιού σας και μιλήστε με ειδικούς.
 • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.
 • Λάβετε μέρος σε ομάδες συζήτησης και εγγραφείτε σε τοπικούς συλλόγους.
 • Συνεργαστείτε στενά με το κέντρο εκπαίδευσης ή φροντίδας του παιδιού σας.

Τι προσφέρει η ομάδα των εκδόσεων my-book.gr;

Η ομάδα των εκδόσεων my-book.gr είναι δίπλα στα άτομα με αναπηρία μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει, το πρωτότυπο, αυθεντικό εκπαιδευτικό υλικό το οποίο δημιουργεί και τα επιμορφωτικά σεμινάρια που υλοποιεί. Μέσω της ιστοσελίδας των εκδόσεων my-book.gr, μπορείτε να ανακαλύψετε εκπαιδευτικό υλικό για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επιλέξτε την κατηγορία που επιθυμείτε και δείτε όλες τις εναλλακτικές επιλογές σας. Ακόμα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχει η ομάδα μας είτε είστε γονείς είτε είστε εκπαιδευτικοί.

Οι εκδόσεις του my-book.gr έχοντας ως πυρήνα την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την υποστήριξη, παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική και ενημέρωση για το παιδαγωγικό υλικό που έχετε ανάγκη. Ταυτόχρονα, μέσω του my-book free, μπορείτε να αποκτήσετε βιβλία για άτομα με αναπηρία και όχι μόνο ΔΩΡΕΑΝ.

Ας ευαισθητοποιηθούμε.

Ας δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να έχουν όλοι οι άνθρωποι ίσες ευκαιρίες μάθησης.

Η Γωνιά Ειδικής Αγωγής είναι εδώ και σας περιμένει.

 

ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΜΥ-ΒΟΟΚ

 

 

Επιμέλεια άρθρου:

Μάρθα Ι. Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

Η Μάρθα Ηλιοπούλου είναι ειδική παιδαγωγός. Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα : Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας  ( παιδαγωγική κατεύθυνση). Έχει πραγματοποιήσει  μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Università degli Studi di Torino Dipartimento di Psicologia. Η εργασιακή της προϋπηρεσία αφορά ιδιωτικές και δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ΕΑΕ, καθώς και διαφοροποιημένης μάθησης. Έχει εργαστεί με προγράμματα ΕΣΠΑ σε δημόσια σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη ειδική παιδαγωγός σε κέντρα αποκατάστασης αναπτυξιακών δυσκολιών στην Αθήνα καθώς και ως ειδική παιδαγωγός σε Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης Αναπτυξιακών Διαταραχών. Έχει δουλέψει ως συνοδός ένταξης σε Γενικά Σχολεία. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στα SpecialOlympics εφαρμόζοντας ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε ενήλικες με Ν.Υ και αναπτυξιακές διαταραχές.  Από το 2015 είναι επιστημονικά υπεύθυνη για το δικό της Κέντρο Ειδικών Θεραπειών το «Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «ΕΞΕΛΙΞΗ» στην Σπάρτη και στους Μολάους Λακωνίας.Είναι υπεύθυνη των εκδόσεων my-book.gr και μέλος της ομάδας σχεδιασμού επιστημονικού υλικού του ΙΕΠ.

Προτεινόμενα Άρθρα