×

Πασσιφλόρα η Εξωτική: Ιδιότητες & Οφέλη

 26/02/2024 4m, 30s

Τα φυτά και τα βότανα θεωρούνταν από την αρχαιότητα ως θεραπευτικά, αφού οι ιδιότητές τους ήταν πολύ σημαντικές και χρήσιμες για την υγεία του ανθρώπου τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχολογική. Ένα πολύ γνωστό φυτό για τις σημαντικές ιδιότητες που έχει είναι η πασσιφλόρα ή λουλούδι του Πάθους, πρόκειται για ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια αναρριχητικών φυτών με σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες.

Είναι πολυετής, ξυλώδης αναρριχητική πόα με εντυπωσιακά ευωδιαστά άνθη μωβ, λευκού και πορφυρού χρώματος και πλατιά, μεγάλα αρωματικά φύλλα. Στην Ελλάδα πολλοί την αποκαλούν ρολογιά, όνομα που προέκυψε λόγω της μορφολογίας των ανθών της που μοιάζουν με δίσκους ρολογιού. Ας γνωρίσουμε μαζί όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το συγκεκριμένο φυτό, καθώς και όλες τις ιδιότητές του αλλά και την ιστορία του.

 

Ποια είναι η ιστορία της Πασιφλόρας;

Πασσιφλόρα η εξωτική όπως συνηθίζουν να την αναφέρουν ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν την πασσιφλόρα για την αντιμετώπιση πολλών και διαφορετικών καταστάσεων, όπως εξανθήματα, τραύματα, πόνους στα αυτιά και προβλήματα στο ήπαρ.

Επίσης, οι Ισπανοί ιεραπόστολοι έμαθαν από τους γηγενείς Περουβιανούς για το φυτό, με το ιδιαίτερο και ακανόνιστο σχήμα του λουλουδιού του. Μέχρι τον 18ο αιώνα, η πασσιφλόρα έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη, ως θεραπεία για την αϋπνία αλλά και την επιληψία.

 

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της πασισιφλόρας;

Η πασσιφλόρα η εξωτική είναι φυτό που έχει μελετηθεί πολύ για τις ιδιότητές του, πρόκειται για ένα είδος με μωβ άνθη και ιδιαίτερο σχήμα, που μπορεί να βοηθήσει σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει για:

  • Διαταραχές άγχους και αϋπνίας
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Χαλαρώνει και ηρεμεί το σώμα
  • Αποβάλλει την ένταση
  • Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο φυτό, έχει αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιδιαβητικές, αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, οι ηρεμιστικές ιδιότητες του λουλουδιού του πάθους συμβάλουν στην εξισορρόπηση των ορμονικών διακυμάνσεων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και προσφέρουν ανακούφιση από συμπτώματα όπως εξάψεις, εναλλαγές διάθεσης και ευερεθιστότητα.

 

Πασσιφλόρα και καταπολέμηση του άγχους & της αϋπνίας

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η πασιφλόρα η εξωτική, είναι ευρέως γνωστή για τις ιδιότητές της κατά της αϋπνίας και του άγχους. Η κατανάλωση πασιφλόρας, προκαλεί χαλάρωση και ηρεμία στον εγκέφαλο σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Η πασσιφλόρα, διακρίνεται για τις ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει, έτσι η χρήση της προκαλεί χαλάρωση με αποτέλεσμα να βελτιώνει την ένταση που δημιουργεί ο πόνος ή το άγχος στο σώμα και τον νου.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες η πασσιφλόρα αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και ρυθμίζει τη διάθεση, μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης και στη βελτίωση της διάθεσης με αποτέλεσμα να είναι ένας πανίσχυρος βοηθός λόγω των αντικαταθλιπτικών της ιδιοτήτων.

 

Ποιες είναι οι μορφές που μπορεί κάποιος να βρει την πασσιφλόρα;

Η πασιφλόρα η εξωτική είναι διαθέσιμη σε πολλές και διαφορετικές μορφές και μπορεί κάποιος να επιλέξει αυτή τη μορφή που εξυπηρετεί ή που προτιμά κάποιος με τις ανάγκες του.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές στις οποίες μπορεί κάποιος να βρει την πασσιφλόρα είναι:

  • Πασιφλόρα σε αποξηραμένη μορφή: Τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη πασιφλόρας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος. Δηλαδή βράστε το βότανο, σουρώστε και απολαύστε το αφέψημα! Μπορείτε να το συνδυάσετε με άλλα βότανα, όπως βαλεριάνα, μελισσόχορτο και βαλσαμόχορτο για ένα απόλυτα χαλαρωτικό ρόφημα.
  • Πασιφλόρα βάμμα: τα βάμματα είναι συμπυκνωμένες μορφές του βοτάνου που, συνήθως, παρασκευάζονται με εκχύλιση των δραστικών ενώσεων του με χρήση αλκοόλης ή άλλου διαλύτη. Το βάμμα πασιφλόρας μπορεί να το βρει εύκολα κάποιος στο εμπόριο ενώ θεωρειται εξίσου ευεργετικό για κάποιον που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα. Τα βάμματα και συγκεκριμένα το βάμμα πασιφλόρα μπορούν να καταναλωθούν κάποιες λίγες σταγόνες μαζί με νερό ή άλλο ρόφημα.
  • Τέλος, η πασιφλόρα μπορεί επίσης να καταναλωθεί στη μορφή κάψουλας ή δισκίου που περιέχει αποξηραμένο εκχύλισμα ή σκόνη του βοτάνου.

 

Τι γνωρίζουμε σχετικά με τη Βαλεριάνα και την Πασσιφλόρα;

Αρχικά, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φυτά, βότανα με διαφορετικές ιδιότητες!

Πιο συγκεκριμένα η Βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στην έλευση, εξομάλυνση και διατήρηση ενός φυσιολογικού ύπνου. Από την άλλη πλευρά η πασιφλόρα προάγει τη χαλάρωση. Πρόκειται για δηλαδή για φαρμακευτικά βότανα, με πιστοποιημένη φαρμακευτική δράση.

Ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν για τις ευεργετικές ιδιότητές τους, σε όσους είχαν προβλήματα με τη διαχείριση του ύπνου, του άγχους, της νευρικότητας και της υπερέντασης. Φυσικά, χρειάζεται να χορηγούνται πάντα με την καθοδήγηση ενός ειδικού.

 

Πασιφλόρα & παρενέργειες

Όπως όλα τα βότανα, αλλά όπως και οτιδήποτε μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ή να καταναλώσει σε αυτή τη ζωή χρειάζεται φυσικά μέτρο και ισορροπία. Η κατανάλωση των βοτάνων και συγκεκριμένα της πασιφλόρας επίσης συνιστάται να γίνεται ύστερα από παρότρυνση και καθοδήγηση του γιατρού, δηλαδή ενός ειδικού
Φυσικά, χρειάζεται να σημειωθεί πως η κατανάλωση βοτάνων ή συγκεκριμένα πασσιφλόρας σε μη φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να έχει και παρενέργειες.

Η πασιφλόρα θεωρείται γενικά ασφαλής, σπάνια, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσει ορισμένες ήπιες παρενέργειες, όπως:

  • υπνηλία
  • ζάλη
  • ναυτία
  • σύγχυση

Τέλος, η χρήση πασιφλόρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο. Να συμβουλεύεστε πάντα τον γυναικολόγο σας προτού αποφασίσετε να λάβετε ένα βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής.

Καθώς τα βότανα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και παρενέργειες η χρήση και η κατανάλωση από παιδιά χρειάζεται να γίνεται αυστηρά ύστερα από καθοδήγηση ειδικών ή γιατρού. Έτσι η σωστή καθοδήγηση είναι σημαντική, ενώ η κατανάλωση είναι απαραίτητη τηρώντας πάντα στην κατανάλωση μέτρο.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα