×

Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας;

 30/03/2022 4m, 3s

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός είναι μία «ομπρέλα» που εμπερικλείει όλες εκείνες τις χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σώμα μας. Αυτές οι διεργασίες αφορούν επιγραμματικά:

  • τη χώνεψη & πέψη των τροφών
  • την επιδιόρθωση των κυττάρων
  • την παροχή ενέργειας & θρεπτικών συστατικών στα ζωτικά μας όργανα.

Οι παραπάνω λειτουργίες για να τελεστούν χρειάζονται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή τη λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Το φαγητό για το σώμα μας, λοιπόν, είναι ό ,τι είναι η βενζίνη για ένα όχημα. Τα τρόφιμα, λοιπόν, μετατρέπονται σε ενέργεια, η οποία υπολογίζεται σε θερμίδες. Έτσι, γίνεται αντιληπτό, ότι η ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε είναι εξέχουσας σημασίας για το μεταβολισμό μας, όπως είναι η ποιοτική βενζίνη για το αυτοκίνητό μας.

 

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός;

Ο βασικός μεταβολισμός ή βασικός μεταβολισμός ηρεμίας ή BMR είναι το ποσό των θερμίδων που απαιτούν μόνο οι λειτουργίες του σώματός μας για να καλυφθούν. Ακόμη κι όταν είμαστε σε πλήρη ηρεμία ή ξαπλωμένοι, ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια για να επιτευχθούν οι λειτουργίες της αναπνοής, της όρασης, της μεταφοράς του αίματος, της λειτουργίας του εγκεφάλου και της διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος κλπ. Ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας, λοιπόν, είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουμε αν είμαστε ξαπλωμένοι όλη την ημέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε ή να κρυώνουμε.

 

Μέτρηση μεταβολισμού

Η μέτρηση του μεταβολισμού μας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυτή μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε ημερησίως, για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Ο έλεγχος μεταβολισμού γίνεται πολύ εύκολα με τη χρήση ενός τεστ μεταβολισμού. Ο υπολογισμός βασικού μεταβολισμού γίνεται με τα εξής στοιχεία:

  • ύψος
  • βάρος
  • ηλικία
  • φύλο

Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο, ο ρυθμός μεταβολής για έναν άνδρα είναι περίπου 1800 θερμίδες, ενώ για μία γυναίκα είναι περίπου 1500 θερμίδες. Ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε σε ηρεμία καθορίζει και το αν ο μεταβολισμός μας είναι υψηλός ή χαμηλός. Αν έχουμε χαμηλό μεταβολισμό, τότε δεν καίμε πολλές θερμίδες και η προσπάθεια απώλειας κιλών γίνεται δυσκολότερη.

 

Ενεργοποίηση μεταβολισμού

Η ενεργοποίηση μεταβολισμού & καύση λίπους είναι δύο φλέγοντα ζητήματα, που μας απασχολούν κατά καιρούς όλους. Αν κάνεις διατροφή ή δίαιτα και νιώθεις ότι χάνεις κιλά με αργό ρυθμό ή και καθόλου τότε είναι πιθανό να χρειάζεσαι ενίσχυση μεταβολισμού.

 

Πώς να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου

Όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας μειώνεται με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε ευκολότερα βάρος, το οποίο δυσκολευόμαστε να χάσουμε. Για την αύξηση μεταβολισμού είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε μία δίαιτα μεταβολισμού. Η δίαιτα μεταβολισμού είναι μία διατροφή η οποία βασίζεται σε τρόφιμα αρνητικής θερμιδικής αξίας, όπως είναι το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το πεπόνι, το μήλο κ.α.

Βήματα για ενεργοποίηση μεταβολισμού

  • Καταναλώστε ένα πλούσιο πρωινό

Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται όταν του δίνουμε καύσιμα. Έτσι, το πρώτο γεύμα μετά την πολύωρη αποχή από το φαγητό κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ένα καλό πρωινό βοηθά το μεταβολισμό να καίει περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε για το πρωινό σας γεύμα φρέσκα φρούτα με ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

  • Καταναλώστε μικρά & συχνά σνακ

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι το σημαντικότερο μυστικό για έναν «γρήγορο» μεταβολισμό. Γιατί άραγε; Γιατί όσο τρώμε μικρά αλλά συχνά γεύματα προκαλούμε τη διεργασία της πέψης, η οποία χρειάζεται ενέργεια για να τελεσθεί, άρα καίει και θερμίδες. Κατανάλωσε φρούτα, σταφίδες, ένα βραστό αυγό, γιαούρτι, σαλάτα ή ακόμη και φέτες γαλοπούλας για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου.

 

  • Καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού

8 ποτήρια νερό μέσα στην ημέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού εκτός από αποτοξινωτικές ιδιότητες έχει επίσης την ιδιότητα να αυξάνει το μεταβολισμό. Ειδικά το κρύο νερό ενισχύει την αύξηση του μεταβολισμού, καθώς ο οργανισμός μας δαπανά ενέργεια για να επαναφέρει τη θερμοκρασία μας στα επιθυμητά επίπεδα.

 

  • Αποφύγετε junk food & τροφές με κενές θερμίδες

Πρόκειται για τροφές που όχι μόνο δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά αλλά μας παρέχουν μεγάλες ποσότητες θερμίδων και λιπαρών.

 

  • Καταναλώστε μικρά γεύματα τις απογευματινές & βραδινές ώρες

Είναι σημαντικό να αντισταθείς στις απογευματινές & βραδινές λιγούρες, καθώς ο μεταβολισμός μας μειώνεται όσο περνάει η μέρα. Είναι σημαντικό τα απογευματινά & ιδίως τα βραδινά γεύματα να είναι μικρά & συνετά.

 

  • Πιείτε σκέτο καφέ

Η καφεΐνη προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού, ενώ συμβάλλει στην καύση λίπους.

 

  • Αποφύγετε το «καθισιό» όταν μπορείτε

Έρευνες έδειξαν ότι όταν είμαστε όρθιοι και ασχολούμαστε με ελαφριές δουλειές του σπιτιού μπορούμε να κάψουμε επιπλέον 170 θερμίδες περίπου. Αν επίσης η δουλειά σας απαιτεί να είστε καθιστοί, είναι σημαντικό να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

  • Εντάξτε στην καθημερινότητά σας κάποια μορφή άσκησης

Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος αύξησης του μεταβολισμού. Με μία τακτική προπόνηση που σας ταιριάζει θα δείτε άμεσα το σώμα σας να αλλάζει και το μεταβολισμό σας να σας ανταμείβει.

 

Διαταραχές μεταβολισμού

Σε κάθε περίπτωση έχουν πλέον προσδιοριστεί διάφορες διαταραχές μεταβολισμού, οι οποίες πρέπει να διαγνωσθούν από το θεράποντα ιατρό ή διατροφολόγο.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα