×

Διαβητικό Πόδι: Πώς να το περιποιηθείτε σωστά;

 26/03/2024 3m, 24s

 

Τι είναι το διαβητικό πόδι;

To διαβητικό πόδι, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι μία κατάσταση που οφείλεται στο διαβήτη. Ο διαβήτης συχνά επηρεάζει την αρτηριακή αιμάτωση των ποδιών, με αποτέλεσμα διάφορες επιπλοκές και παθήσεις. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πόδια των διαβητικών μπορούν να παρουσιάσουν επιπλοκές, όπως είναι τα έλκη, οι λοιμώξεις των ιστών ή διάφορες νευροπάθειες, οφειλόμενες στο διαβήτη.

 

Διαβητικό πόδι: Πώς προκαλείται;

Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται με την αύξηση της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας. Η πλάκα αυτή σταδιακά προκαλεί στένωση στης αρτηρίες, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος στο σημείο. Όσο ο διαβήτης παραμένει σε ανισορροπία, τότε αυτή η στένωση μπορεί να εξελιχθεί με ολοκληρωτική θρόμβωση, που σημαίνει και τη μηδενική ροή αίματος. Το κάπνισμα είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβητικού ποδιού.

 

Διαβητικό πόδι: Συμπτώματα

Υπάρχει μία σειρά από συμπτώματα του διαβήτη στα πόδια, τα οποία πιθανώς να σημαίνουν την αρχή του διαβητικού ποδιού. Έτσι, ο πάσχων πρέπει να είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει για την έγκαιρη αντιμετώπισή του.

  • Το πρήξιμο και ο ερεθισμός του ποδιού, που είναι παράλληλα λείο και κόκκινο είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα του διαβητικού ποδιού.
  • Από την άλλη μεριά, ακόμη και η ξηροδερμία και το μελανό ή το αποχρωματισμένο πόδι, είναι ένα σύμπτωμα, που πρέπει να σας κινητοποιήσει.
  • Τέλος, τα έλκη και οι πληγές, αλλά και η πτώση των τριχών μπορεί να αποτελούν εκδηλώσεις του διαβητικού ποδιού.

 

Διαβητικό ποδι: Διάγνωση

Με την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ειδικό για τη διάγνωση του διαβητικού ποδιού. Συνήθως, πραγματοποιείται μία αγγειοχειρουργική αξιολόγηση, για να εκτιμηθεί η αιμάτωση των κάτω άκρων.

 

Διαβητικό πόδι: Πρόληψη

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα για το διαβητικό πόδι. Η πρόληψη προϋποθέτει αρχικά τον προσδιορισμό του σταδίου του διαβητικού ποδιού και του κινδύνου του ασθενούς. Παράλληλα, είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος και η εξέταση του ποδιού. Ταυτόχρονα, ο ασθενής δεν πρέπει να αμελεί τη χρήση κατάλληλων υποδημάτων αλλά και την έγκαιρη θεραπεία τυχόν αλλοιώσεων του ποδιού. Να θυμάστε ότι η έγκαιρη παρέμβαση προτού εμφανιστούν έλκη διαβητικού ποδιού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Για την πρόληψη του διαβητικού ποδιού καλό είναι κανείς να ακολουθήσει τις εξής πρακτικές.

  • Ελέγξτε καθημερινά τα πόδια σας. Μην αμελείτε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Ο καθαρισμός του διαβητικού ποδιού πρέπει να γίνεται προσεκτικά και το νερό να μην ξεπερνά τους 37οC. Μην αμελείς το προσεκτικό στέγνωμα των ποδιών, ώστε να μην μένουν νωπά.
  • Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι ή να φοράτε στενές κάλτσες ή κάλτσες μέχρι το γόνατο.
  • Τα παπούτσια δεν πρέπει να είναι στενά, σκληρά και πρέπει πάντα να φοράτε κάλτσες μέσα από τα παπούτσια.
  • Οι κάλοι και τα νύχια πρέπει να τα φροντίζονται τακτικά και με συγκεκριμένο τρόπο. Καλό θα ήταν μάλιστα να κόβονται από ένα εκπαιδευμένο άτομο στην παθολογία του ποδιού. Παράλληλα, αποφύγετε τα έμπλαστρα ή τις χημικές ουσίες για την μάλαξη των κάλων.

 

Διαβητικό πόδι: Αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία διαβητικού ποδιού είναι σαφώς η ρύθμιση του σακχάρου. Η ρύθμιση του σακχάρου θα αναχαιτίσει την επικάθιση αρτηριοσκληρωτικής πλάκας και την επικείμενη θρόμβωση. Από εκεί και πέρα οι αρτηριακές βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργικές ή ενδοαγγειακές τεχνικές. Ο σκοπός είναι η επαναιμάτωση της περιοχής, για την αντιμετώπιση και την επούλωση πληγών.

 

Διαβητικό πόδι: Περιποίηση

 

Η φροντίδα διαβητικού ποδιού πρέπει να είναι επιμελής και συχνή, ενώ τα προϊόντα πρέπει να είναι κατάλληλα για το διαβητικό πόδι.

Βρες παρακάτω μερικά προϊόντα για το διαβητικό πόδι.

 

Podia Diabetic's Foot Protection & Care Cream
Podia Diabetic’s Foot Protection & Care Cream

Πρόκειται για μία κατάλληλη αλοιφή για διαβητικό πόδι. Η κρέμα αυτή με 15 % Ουρία περιποιείται ιδανικά το διαβητικό πόδι. Για την ακρίβεια, μειώνει δραστικά σκληρύνσεις και κάλους, μαλακώνει, ενυδατώνει και αναδομεί την επιδερμίδα. Παράλληλα, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία και προστατεύει από μύκητες και βακτήρια. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ανοικτές πληγές.

 

 

Intermed Diabetel MD 10%
Intermed Diabetel MD 10%

Είναι η ενυδατική και αναπλαστική κρέμα ποδιών της Intermed κατάλληλη για διαβητικούς. Προορίζεται για την αύξηση της αντοχής του του δέρματος των ποδιών των διαβητικών.

 

Βρείτε όλα τα προϊόντα περιποίησης διαβητικού ποδιού στο αγαπημένο σας online φαρμακείο!

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα