×

Τι είναι η Πρόπολη & ποιες είναι οι Ιδιότητες της;

 19/02/2024 8m, 6s

Στον υπέροχο κόσμο της μέλισσας, υπάρχει ένας μυστηριώδης θησαυρός που παράγεται με πολύ μεράκι και σκληρή δουλειά. Αυτός ο θησαυρός είναι η πρόπολη, μια φυσική ουσία που παράγεται από τις μέλισσες και περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Από την αρχαιότητα, η πρόπολη χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς και έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και ενδιαφέροντος στον τομέα της υγείας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον κόσμο της πρόπολης, ανακαλύπτοντας την προέλευση, τις ιδιότητές της και τις ποικίλες χρήσεις της στη σύγχρονη κοινωνία. Από τον τρόπο που τη συλλέγουν οι μέλισσες μέχρι τη χρήση της ως συμπλήρωμα διατροφής και φυσικό θεραπευτικό μέσο, η πρόπολη αποτελεί έναν αξιόλογο πόρο για την ανθρώπινη υγεία.

Θα εξετάσουμε επίσης την ασφάλεια και τις προειδοποιήσεις που σχετίζονται με τη χρήση της πρόπολης, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά και άτομα με αλλεργίες.

 

Τι είναι η πρόπολη;

Η πρόπολη είναι ένα προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες. Λόγω της παραγωγής της από τις μέλισσες, αλλά και της κολλώδους υφής της, η πρόπολη ονομάζεται και bee-glue. Όπως είπαμε λοιπόν, η πρόπολη είναι μία κολλώδους υφής ουσία με πολύπλοκη σύσταση. Για την ακρίβεια, στη σύσταση της πρόπολης έχουν βρεθεί περισσότερες από 500 χημικές ουσίες.

Ως επί το πλείστον όμως, η πρόπολη παρασκευάζεται από τις μέλισσες με ρητίνη από τους φλοιούς των φυτών, κερί, αιθέρια έλαια και γύρη. Η χρήση της πρόπολης από τις μέλισσες είναι πολύ συγκεκριμένη και αυτή προορίζεται για 2 λόγους. Από τη μία, οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν τη φωλιά τους αλλά και για να την απολύμανση.

Ποια είναι η σύνθεση της πρόπολης;

Σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότερες από 500 διάφορες ενώσεις έχουν ανιχνευθεί στην πρόπολη. Η πλειονότητα αυτών των ενώσεων ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών. Είναι γνωστό ότι οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών και βλαβών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η πρόπολη περιέχει πολυφαινόλες γνωστές ως φλαβονοειδή, τα οποία παράγονται στα φυτά ως ένα μηχανισμό προστασίας. Βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που θεωρείται ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως:

  • φρούτα
  • πράσινο τσάι
  • λαχανικά
  • κόκκινο κρασί

Επιπλέον, η πρόπολη περιέχει θεραπευτικές ενώσεις, όπως αμινοξέα, βιταμίνες Α, C και Ε, μαζί με μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο. Τέλος, άλλα φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην πρόπολη περιλαμβάνουν γύρη, κερί και ρητίνη.

Γενικά, η ευρωπαϊκή πρόπολη περιέχει τις παρακάτω κατηγορίες ουσιών:

  • Ρητίνες 45-55% (φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, τερπένια, κ.ά.)
  • Κερί και λιπαρά οξέα 25-35%
  • Αιθέρια έλαια 10%
  • Γύρη 5% (πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα)
  • Άλλες οργανικές ουσίες και μέταλλα 5% (κετόνες, λακτόνες. κινόνες, στεροειδή, βενζοϊκό οξύ και εστέρες, βιταμίνες, σάκχαρα)

 

🥶 Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το κρύωμα με τη θαυματουργή πρόπολη!

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη της πρόπολης;

Η πρόπολη είναι ένα στοιχείο της φύσης με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ήδη από την αρχαιότητα, είχαν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Χρησιμοποιήθηκε για την αντιφλεγμονώδη δράση της, ενώ ο Ιπποκράτης τη συνιστούσε για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και ελκών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόπολη δρα αποτελεσματικά έναντι στους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες. Αυτή η δράση της οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή. Στα φλαβονοειδή, οφείλεται επίσης η ικανότητα της πρόπολης να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να θωρακίζει τη φυσική άμυνά του οργανισμού. Έτσι, η πρόπολη είναι ένα σημαντικό συστατικό για την αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης, της αμυγδαλίτιδας και γενικότερα προστατεύει από τις ιώσεις και τις φλεγμονές.

Ωστόσο, τα οφέλη και οι ιδιότητες της πρόπολης βοηθούν και σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Πρόπολη και διαβήτης

Η κατανάλωση πρόπολης συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων ζάχαρου στο αίμα και στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες σε πολλά όργανα. Αυτό προκύπτει από την πλούσια περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Επιπλέον, η πρόπολη μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης και άλλων υδατανθράκων στο έντερο, προσφέροντας ωφέλεια σε άτομα με διαβήτη και υπεργλυκαιμία.

Πρόπολη στα μαλλιά

Λόγω των εκπληκτικών αντιβακτηριακών, αντι-ιικών, αντιφλεγμονωδών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων της, η πρόπολη είναι ένα δημοφιλές φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείται και στις θεραπείες στα μαλλιά. Η πρόπολη ενισχύει φυσικά, δίνει όγκο, ενισχύει την υφή των μαλλιών, αποτρέπει το σπάσιμο και το σχίσιμο και προστατεύει για να ενισχύσει τα αποτελέσματα styling.

Πρόπολη και καρδιά

Έχει αναφερθεί από τις βιβλιογραφικές έρευνες ότι οι καρδιαγγειακές επιδράσεις της πρόπολης συνδέονται συχνά με τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσοτροποποιητικές, αντιυπερτασικές, αντιαγγειογενετικές και αντιαθηροσκλήρωσης ιδιότητές της. Υπό αυτή την έννοια, η πρόπολη έχει μια ποικιλία από καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες λόγω των δραστικών συστατικών της, ιδιαίτερα των φαινολικών ενώσεων της.

Πρόπολη και γονιμότητα

Η πρόπολη της μέλισσας, σύμφωνα με κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε, είναι μια αποτελεσματική γραμμή θεραπείας για την υπογονιμότητα που σχετίζεται με ήπια ή ελάχιστη ενδομητρίωση, χωρίς να αναφερθούν παρενέργειες.

Ο περιορισμός αυτής της μελέτης ήταν ότι εφόσον ήταν πιλοτική μελέτη περιλάμβανε περιορισμένο αριθμό ασθενών. Επομένως, περαιτέρω έρευνες και δοκιμές της πρόπολης μέλισσας για το κομμάτι της γονιμότητας είναι επιβεβλημένες.

 

Benefits of Propolis infographic

 

 

Ποια είναι  η σωστή δοσολογία και χρήση της πρόπολης;

Η πρόπολη μπορεί να βρεθεί σε μορφή εκχυλίσματος, βάμματος, κάψουλας, σπρέι, αλοιφής και σκόνης. Η κάθε μορφή πρόπολης ενδείκνυται και για διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε περίπτωση πονόλαιμου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι πρόπολης.

Από την άλλη μεριά, σαν βάμμα, η πρόπολη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος απολύμανσης και αντισηψίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιφανειακά σε πληγές, στην ακμή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εσωτερικά, για περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η συνιστώμενη δόση πρόπολης για εσωτερική λήψη είναι 400-500mg. Για τοπική χρήση, καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς τις οδηγίες του εκάστοτε προϊόντος.

Για πόσο καιρό μπορώ να παίρνω πρόπολη;

Αν αναρωτιέστε για το «πόσο καιρό μπορώ να παίρνω πρόπολη», θα σας συμβουλεύαμε πρώτα να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό.

Γενικότερα, όμως, η πρόπολη μπορεί από ενήλικες σε δόσεις 400-500 mg από το στόμα για έως και 13 μήνες.

 

Ποιες είναι οι παρενέργειες της πρόπολης;

Παρά την αξία της πρόπολης, αυτή μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρενέργειες. Οι παρενέργειες του βάμματος πρόπολης είναι:

  • Αλλεργία στο μέλι και στα μελισσοκομικά προϊόντα
  • Πιθανή αύξηση αιμορραγίας, λόγω τις ιδιότητας της πρόπολης να εμποδίζει την πήξη του αίματος.
  • Πιθανή επιδείνωση άσθματος
  • Πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  • Πιθανές επιπλοκές σε αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα, όπως είναι η προπρανολόλη και κάποια αντικαταθλιπτικά, όπως είναι τα SSRIs

 

Η πρόπολη χαλάει;

Η πρόπολη είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες και άλλα υλικά από φυτά. Συνήθως, η πρόπολη δεν χαλάει. Ωστόσο, όπως και με πολλά φυσικά προϊόντα, η αποθήκευση και οι συνθήκες όπου αποθηκεύεται μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητά της με τον χρόνο.

Για να διατηρήσετε την πρόπολη σε καλή κατάσταση, συνήθως πρέπει να τη φυλάσσετε σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος. Αν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, υγρασία ή ακτινοβολία ηλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Εάν έχετε πρόπολη και ανησυχείτε για την ποιότητά της, ελέγξτε τα παρακάτω:

  • Εμφάνιση
  • Υφή
  • Άρωμα

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, όπως μια έντονη μυρωδιά, αλλοίωση της υφής ή αλλοίωση του χρώματος, θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε τη χρήση πρόπολης. Σε γενικές γραμμές, η πρόπολη μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για αρκετό χρονικό διάστημα εάν φυλαχθεί σωστά.

 

Βάμμα πρόπολης: τι είναι;

Το βάμμα πρόπολης αποτελεί μια δημοφιλή μορφή πρόπολης. Επιπλέον, το βάμμα πρόπολης, συνήθως υπόκειται σε καθεστώς επεξεργασίας, για να τη λάβει πιο εύκολα ο ανθρώπινος οργανισμός.

Συνήθως, το βάμμα πρόπολης, περιλαμβάνει πρόπολη που έχει αναμειχθεί με άλλα συστατικά, όπως:

  • μέλι
  • λάδι
  • αλκοόλ

Με βάση τον παραπάνω συνδυασμό, δημιουργείται ένα μείγμα που μπορεί να ληφθεί εύκολα στο στόμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ενώ έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς περιλαμβάνει τις ευεργετικές ιδιότητες της πρόπολης.

Επίσης, το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την προστασία από ιούς και μικρόβια.

 

Βάμμα πρόπολης: δοσολογία

Η δοσολογία για το βάμμα πρόπολης περιλαμβάνει εξωτερική και εσωτερική (δια στόματος) δοσολογία. Πιο αναλυτικά:

  1. Εξωτερική χρήση: Τοπική επάλειψη από το βάμμα πρόπολης 2-3 φορές την ημέρα, όσες ημέρες χρειασθεί.
  2. Εσωτερική χρήση (δια στόματος): 10-15 σταγόνες από το βάμμα πρόπολης σε λίγο νερό, τσάι, χαμομήλι, 2-3 φορές την ημέρα.

 

Βάμμα πρόπολης: συνταγή για αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα

Δείτε παρακάτω μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα από βάμμα πρόπολης!

Συστατικά:

  • 1 Φλιτζάνι Απεσταγμένο Νερό
  • 2 σταγόνες λάδι Manuka
  • 4 σταγόνες βάμμα πρόπολης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι χωρίς μικροπλαστικά
  • ½ – 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι Manuka

Εκτέλεση:

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι και ανακινήστε πριν τη χρήση.

Χρησιμοποιήστε το διάλυμα 2-3 φορές την ημέρα.

 

Tip 1. Αποφύγετε την κατάποση.

Tip2. Εάν η κατάποση είναι ανησυχητική, όπως με μικρά παιδιά, απλώς αφαιρέστε το λάδι manuka από τη συνταγή.

 

Ενδείκνυται η πρόπολη για τα παιδιά;

Για τα παιδιά, η πρόπολη είναι διαθέσιμη σε μορφή στοματικού σπρέι, σχεδιασμένο για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους και να τους προστατεύσει από ιούς και μικρόβια.

Η χρήση της πρόπολης σε παιδιά θεωρείται γενικά ασφαλής και ωφέλιμη, είτε πρόκειται για εσωτερική λήψη είτε για εξωτερική χρήση. Η συγκεκριμένη πληροφορία ισχύει πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει αλλεργία στις μέλισσες και στα μελισσοκομικά προϊόντα.

 

Προϊόντα με πρόπολη

Το πρόπολη είναι μια ουσία που συλλέγεται από τις μέλισσες από διάφορα δέντρα και φυτά και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κελιών τους. Όπως είδαμε και παραπάνω, έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες με χρήση σε διάφορα προϊόντα υγείας και αλλά και ομορφιάς. Ορισμένα από τα πιο γνωστά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν πρόπολη, είναι τα παρακάτω:

Στήριξη ανοσοποιητικού και Πρόπολη

Συμπλήρωμα διατροφής με πρόπολη για παιδιά
Esi Propolaid PropolBaby Syrop 180ml

Συμπλήρωμα διατροφής καθαρής πρόπολης για παιδιά

 

Σπρέι πρόπολης για τον λαιμό
Apivita Propolis Organic Spray For the Throat With Propolis & Marshmallow 30ml

Βιολογικό σπρέι πρόπολης για την αντιμετώπιση του βήχα

 

Πρόπολη στο πρόσωπο

Απολεπιστικό προσώπου με πρόπολη
Garden Face Scrub Nourishing Propolis 50ml

Απολεπιστικό scrub προσώπου με πρόπολη

 

Σαμπουάν με Πρόπολη

Σαμπουάν με πρόπολη για ξηρότητα
Apivita Dry Dandruff Shampoo with Celery & Propolis 250ml

Σαμπουάν Apivita με πρόπολη, κατά της ξηρής πιτυρίδας και ξηροδερμίας

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα