×

Πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών;

 22/03/2024 5m, 9s

Κατακράτηση υγρών: Τι γίνεται όταν η ισορροπία των υγρών του σώματος διαταράσσεται και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Ανακαλύψτε τα πάντα γύρω από την κατακράτηση υγρών. Τι είναι η κατακράτηση υγρών, τι αποτύπωμα αφήνει στο πρόσωπο και το βάρος σας, αλλά και πώς να καταφέρετε την πολυπόθητη απαλλαγή.

 

Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Κατακράτηση υγρών είναι η υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Τυπικά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι πρήξιμο στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα ή τους αστραγάλους. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε απότομη αύξηση βάρους.

 

Κατακράτηση υγρών και βάρος

Σε μερικές περιπτώσεις, ένδειξη της κατακράτησης υγρών μπορεί να είναι η δυσκολία απώλειας κιλών παρά τις σχετικές προσπάθειες. Συμβαίνει να χάσει κανείς κάποια κιλά λίπους χωρίς να το αντιληφθεί λόγω αυξημένης κατακράτησης υγρών. Μόνο όταν αποβληθεί από το σώμα η περίσσεια υγρού θα γίνει αντιληπτή και η απώλεια λίπους.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής για την κατακράτηση υγρών, σκευάσματα αποτοξίνωσης και βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιωθεί αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με μία σωστή διατροφή και άσκηση. Διουρητικά χάπια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με σύσταση ιατρού.

 

Κατακράτηση υγρών και πρησμένα μάτια

Το οίδημα στο πρόσωπο οφείλεται κυρίως στην κατακράτηση υγρών. Το λεπτό δέρμα γύρω από το βλέφαρο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα τα μάτια να φαίνονται πρησμένα. Αυτό μπορεί να το παρατηρείτε περισσότερο όταν σηκώνεστε το πρωί. Αν ξυπνάτε και αισθάνεστε ότι έχει γίνει κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο, να πλένεστε με κρύο νερό.

 

Απαλλαγή από κατακράτηση υγρών

Αν αναρωτιέστε κι εσείς “τι να κάνω για την κατακράτηση υγρών”, τα καλά νέα είναι πως σε ήπιες περιπτώσεις αρκούν μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα για να απαλλαγείτε.

  • Καταναλώστε λιγότερο αλάτι. Διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για τυχόν προσθήκη αλατιού.
  • Πιείτε περισσότερο νερό. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά καταναλώνοντας περισσότερο νερό μειώνεται η κατακράτηση.
  • Καταναλώστε περισσότερο μαγνήσιο. Μπορείτε να το βρείτε στη μαύρη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στην μπανάνα, στο αβοκάντο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6. Μπορείτε να το βρείτε στα ψάρια, στα πουλερικά, στα όσπρια, στο καλαμπόκι, στις μπανάνες, τις πατάτες και τα καρύδια.
  • Καταναλώστε περισσότερο κάλιο. Μπορείτε να το βρείτε στο αβοκάντο, στις ντομάτες, στις πατάτες, στα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στην μπανάνα, στο καρπούζι και σε άλλα φρούτα.
  • Καταναλώστε πικραλίδα. Το εκχύλισμα των φύλλων της πικραλίδας χρησιμοποιείται ευρέως για απαλλαγή από την κατακράτηση υγρών.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε βότανα για κατακράτηση υγρών όπως μαϊντανό και μάραθο, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αν πράγματι έχουν αποτέλεσμα.

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνεται αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών ακολουθώντας κυρίως μεσογειακή διατροφή, πίνοντας περισσότερο νερό και μειώνοντας το αλάτι. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, να εντάξετε την κίνηση στη ζωή σας και να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά. Αλλά και ασκήσεις για κατακράτηση όπως το περπάτημα, το κολύμπι, και η ποδηλασία μπορούν να βοηθήσουν ώστε το σώμα σας να αισθάνεται λιγότερο πρησμένο.

 

Τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών;

Συχνά αίτια της κατακράτησης υγρών μπορεί να είναι η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, το επιπλέον βάρος, η καθιστική ζωή, συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (υψηλή κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, αλκοόλ ή επεξεργασμένων τροφών ή η χαμηλή κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών), η πτήση με αεροπλάνο, και κάποια φάρμακα.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής νόσου. Εάν παρατηρήσετε ξαφνική ή σοβαρή κατακράτηση υγρών, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας. Σε περιπτώσεις που το πρήξιμο είναι ήπιο και δεν υπάρχει θέμα υγείας, υπάρχουν απλά κόλπα για να μειώσετε την κατακράτηση.

 

Αιτίες Κατακράτησης Υγρών

Έχω τα ορμονικά μου

Οι ορμόνες δεν ευθύνονται μόνο για την ψυχολογική μας ισορροπία. Οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν την ισορροπία των υγρών και των μεταλλικών αλάτων στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να κατακρατούνται περισσότερα υγρά από το φυσιολογικό.

Νερό και… αλάτι

Αυτοί οι δύο μια χαρά τα βρίσκουν μεταξύ τους… φουσκώνοντας και πρήζοντας εμάς, αφού το αλάτι θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αιτίες κατακράτησης υγρών. Η περιεκτικότητά του σε νάτριο και χλώριο αποτελούν τους ρυθμιστές αναφορικά με την ισορροπία των υγρών στο σώμα.

Το νερό της… λησμονιάς

Το νερό φεύγει με νερό! Έτσι ακριβώς συμβαίνει. Όταν λησμονούμε να πιούμε νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα, αριθμός που ανεβαίνει όσο αρχίζει να καλοκαιριάζει, το σώμα μας αφυδατώνεται. Όταν ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με επαρκή ποσότητα υγρών, αποθηκεύει τα υγρά που έχει για να προστατευτεί, έχοντας ως συνέπεια την κατακράτηση.

Δύσκολη περίοδος

Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που συγκαταλέγονται σε εκείνα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατακράτηση κάνει την εμφάνισή της από την πρώτη ημέρα της περιόδου. Και σίγουρα υπάρχει λόγος, αφού τότε είναι που η προγεστερόνη, η γυναικεία δηλαδή ορμόνη, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Θα γίνετε μανούλες

Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες περιόδους η αναμονή για τον ερχομό ενός μωρού.  Ένα τόσο σημαντικό γεγονός, φυσικό είναι να φέρει τα πάνω κάτω και να επιφέρει αλλαγές σε ορμονικό, ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο, με την κατακράτηση ως σύμπτωμα να εμφανίζεται από τα πρώτα-πρώτα, και αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής της ορμόνης αλδοστερόνη.

Φύσης παρούσας, πάσα αρχή παυσάτω

Όπως καταλαβαίνετε σε όλο τον γενετικό κύκλο μία κατακράτηση θα την έχετε… Πόσο μάλλον όταν η φύση προστάζει να περάσουμε στην εμμηνοπαυσιακή περίοδο, όπου το ένα σοκ στον οργανισμό μας, διαδέχεται το άλλο. Και εδώ η προγεστερόνη παίζει το δικό της ρόλο, της οποίας τα ποσοστά μειώνονται.

Πάει με το… κιλό

Όπως ακριβώς το… ακούτε! Για κάθε κιλό που παίρνετε επιπλέον, και φυσικά εννοούμε όταν ξεπερνάτε το ιδανικό βάρος, δίνετε χώρο στην κατακράτηση. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η δράση του διουρητικού συστήματος λόγω των χαμηλών ποσοστών της προγεστερόνης.

Ένα με τον… καναπέ

Σηκωθείτε από τον καναπέ. Είναι εκπληκτικό για πόσα θέματα είναι υπεύθυνος… Τώρα θα σταθούμε στην κατακράτηση, γιατί η έλλειψη κίνησης και άσκησης συμβάλλουν στην εμφάνισή της, βλάπτοντας τη δική σας.

Κάθεστε… όρθια

Λίγο αντιφατικό, αλλά πραγματικό! Το να… κάθεστε όρθια, εκτός από την επιβάρυνση των αρθρώσεων, δημιουργεί και κατακράτηση. Πολλά επαγγέλματα, δυστυχώς, σας θέλουν όρθιες για πολλές ώρες.

Φέρτε το σώμα σας στα… νερά του

Μικρές, καθημερινές αλλαγές στη διατροφή σας και στην σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσουν να έρθετε στα… νερά σας και να δείτε το σώμα σας να βελτιώνεται και τη ζυγαριά να κατεβαίνει…

 

 

Πηγή άρθρου: Power Health
Eπιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα