×

Συνήθειες για μια υγιή καρδιά

 16/11/2023 4m, 23s

Η καρδιά είναι η κινητήριος δύναμη κάθε ανθρώπινου σώματος, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να υπάρχει ζωή και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά – αν όχι το πιο σημαντικό – όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Κάθε χτύπος της καρδιάς είναι μια δόση ζωής ενώ ταυτόχρονα η καρδιά λειτουργεί ασταμάτητα μέρα και νύχτα για να παραμένει όλο το σύστημα των οργάνων και συνολικά του οργανισμού σε μια άψογη και εύρυθμη συνοχή και λειτουργία με αποτέλεσμα την συνολική υγεία του οργανισμού και τους σώματος.

Η καθημερινές συνήθειες του ατόμου, οι σύγχρονοι τρόποι ζωής, τα πολλά και διαφορετικά καθήκοντα και υποχρεώσεις που προκαλούν άγχος και έντονο στρες, καθώς και γενικά ο τρόπος ζωής που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος αποτελούν τους κύριους παράγοντες που μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργία της καρδιάς.

Πολλά και συχνά είναι τα φαινόμενα των καρδιακών προσβολών, των καρδιακών ανακοπών ή ξαφνικών προβλημάτων που συνδέονται με την υγειά και τη σωστή λειτουργίας της καρδιάς.

Κάποια από αυτά είναι αντιμετωπίσιμα και άλλα δυστυχώς συμβαίνουν δίχως την δυνατότητα επιστροφής, αποκατάστασης ή διαχείρισης.

Τα προβλήματα καρδιάς μπορούν να παρουσιαστούν σε όλες τις ηλικίες τόσο στο αντρικό, όσο και στο γυναικείο φύλο, ενώ συνδέονται άμεσα και σημαντικά με την κληρονομικότητα. Σαφώς αν κάποιος από την οικογένεια και κυρίως πρώτου βαθμού συγγένειας έχει προβλήματα με την καρδιά είναι απαραίτητο να ελέγχεται η κατάσταση της υγείας των παιδιών!

Βέβαια πιο σύνηθες φαινόμενο είναι να παρουσιάζονται τέτοιου είδους προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη λειτουργία της καρδιάς σε άτομα με μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτο, αφού εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό.

Ποιες είναι όμως οι συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει κανείς για να εξασφαλίσει μια υγιή καρδιά; Παρακάτω υπάρχουν κάποιες που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει εύκολα στην καθημερινότητά του:

 

  • Άσκηση

Η άσκηση είναι από τις πιο κύριες και αποτελεσματικές συνήθειες που χρειάζεται να εντάξει κάποιος στην καθημερινότητά του. Η συστηματική άσκηση προκαλεί πολλά θετικά οφέλη συνολικά στην υγεία του ατόμου και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού του, όμως μπορεί και συμβάλει εξίσου δραστικά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Είναι ξεκάθαρο πως η άσκηση που γίνεται συστηματικά και αποτελεί μέρος της γενικότερης φιλοσοφίας και ζωής κάποιου είναι μια συνήθεια που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει στο άτομο, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως το σώμα, η υγεία, η ψυχολογία κ.α..

Άλλωστε μια υγιής καρδιά μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς και πολύπλευρους παράγοντες μέσα στην καθημερινότητα. Έτσι, έστω και μισή ώρα άσκησης, τρεξίματος ή απλά περπατήματος μπορούν να φανούν πολύ αποτελεσματικά και να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας.

 

  • Διατροφή

Ακόμα μια σημαντική συνήθεια που πολλοί αμελούν ή βελτιώνουν όταν ήδη έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα, είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. Πολλές φορές οι πιο νεαρές ηλικίες αλλά και οι μεγαλύτερες επιλέγουν τη γρήγορη λύση του εύκολου φαγητού λόγω του περιορισμένου χρόνου και των πολλών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να αμελούν τη σωστή διατροφή που εμπεριέχει τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία που βοηθούν και ενισχύουν τον οργανισμό. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, γι’ αυτό συνιστάται και ο έλεγχός της.

Φυσικά η πιο ισορροπημένη διατροφή που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει είναι αυτή της μεσογειακής διατροφής. Αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή που προσδίδει στον οργανισμό όσα χρειάζεται, εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, άφθονου νερού και αποτελείται από τροφές που έχουν ως βάση το σπιτικό και υγιεινό φαγητό. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η κατανάλωση ελαιόλαδου σε ποσότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδίας και στην υγεία γενικότερα, ενώ συνίσταται να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε λίπος που γεμίζουν με λάθος τρόπο ενέργεια τον οργανισμό.

 

  • Διακοπή καπνίσματος

Η υιοθέτηση της συνηθείας του καπνίσματος είναι σαφώς κάτι που επηρεάζει αρνητικά στην υγεία των καπνιστών, ενώ αποτρέπει από το να έχει κανείς μια υγιή καρδιά.

Εκτός των πολλών αρνητικών συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα, ως κύριος παράγοντας πολλών ασθενειών, λειτουργεί εξίσου αρνητικά στην σωστή λειτουργία της καρδιάς, προκαλώντας πολλές πάθησης που επιβαρύνουν την υγεία της. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για θρόμβωση ή καρδιακή προσβολή, ενώ επηρεάζει την αποτελεσματική τροφοδοσία του σώματος με αίμα.

 

  • Άγχος

Χαρακτηρίζεται ως η μάστιγα της εποχής και όχι άδικα. Άτομα όλων των ηλικιών, σε κάθε κοινωνική τάξη και με κάθε ιδιότητα και ασχολία υποφέρουν ή έχουν συμπτώματα άγχους με μεγάλη συχνότητα, αν όχι καθημερινά. Το άγχος επιδρά απόλυτα και ραγδαία, πολλές φορές αρνητικά στην υγεία και συγκεκριμένα στην υγεία της καρδιάς.

Έτσι, το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες και άλλα προβλήματα που συμβάλλουν στη μη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Σίγουρα το άγχος είναι ένας μεγάλος αντίπαλος για μια υγιή καρδιά, όμως είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να ελέγξει εφόσον προσπαθήσει με διάφορες μεθόδους.

Φυσικά, για μια υγιή καρδιά χρειάζεται να υπάρχει τακτική παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς – καρδιολόγους, με σκοπό ο καθένας να γνωρίζει σε τι επίπεδο βρίσκεται η υγεία του, τι χρειάζεται να προσέξει και που να εστιάσει για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλλουν θετικά για μία υγιή καρδιά και καλή υγεία γενικά.

 

Ανακαλύψτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο συμπληρώματα διατροφής για την καρδιά!

💡 Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή, δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής για την καρδιά.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα