×

Το «πολυδύναμο» τρόφιμο στον Πλανήτη Γη

 14/02/2023 4m, 6s

Το 1940 ένας Βέλγος ιεραπόστολος παρατήρησε ότι μέλη της φυλής των Κανέμπου της λίμνης Τσάντ πουλούσαν κυανοπράσινα μπισκότα στην λαϊκή με το όνομα Dihe. Αυτά προέρχονταν από τα μικροφύκη της λίμνης που αναδύονταν κατά περιόδους σε επιφανειακές αθροίσεις, μαζεύονταν με τουλπάνια και ξεραίνονταν στην όχθη κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι διηγήσεις ανέφεραν ότι σε περιόδους λιμού το Dihe τους βοήθησε να επιβιώσουν γεγονός που εξηγήθηκε όταν το περιεχόμενό του αναλύθηκε στο Βέλγιο και αποκαλύφθηκε ότι ήταν Κυανοφύκη Spirulina με πολύ υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη ιδιαίτερα θρεπτικής αξίας. Η σύστασή της ήταν πληρέστατη σε απαραίτητα αμινοξέα και η απουσία ινών την καθιστούσε άμεσα βιο-απορροφούμενη. Η ιστορική έρευνα επιβεβαίωσε την χρήση της Spirulina και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (το Tecuitlatl των Αζτέκων) γεγονός που ώθησε την έρευνα και την κατ’ αρχήν πειραματική παραγωγή της.

Η Σπιρουλίνα συμπληρώνει με τα κορυφαία θρεπτικά συστατικά της την καθημερινή μας διατροφή. Επανορθώνει δε τις συνέπειες μιας μη ισορροπημένης διατροφής που οφείλεται είτε σε λάθος επιλογές είτε στον απαιτητικό και αγχώδη τρόπο της ζωής μας. Τα μεγάλα αποθέματα της Σπιρουλίνας σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες αναπληρώνουν με φυσικό τρόπο την ελλειμματική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων προλαμβάνουν ανεπάρκειες και αναιμία.

Η σπιρουλίνα Νιγρίτας έχει πιστοποιηθεί ως ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στον συνδυασμό των ειδικών γεω-κλιματικών συνθηκών της περιοχής (ηλιοφάνεια, γεωθερμία) με τις υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις, αφού οι στέρνες καλλιέργειας είναι κλειστές (σέρρες θερμοκηπίου) αντίθετα με την κυρίαρχη διεθνώς πρακτική των ανοικτών στερνών. Η ΓΕΩ-ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ Ε.Π.Ε. συστάθηκε στις αρχές του 2012, είναι δηλαδή μία νέα επιχειρηματική δομή στη Νιγρίτα Σερρών με μακριά όμως ιστορία: Στην περιοχή και στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η ΓΕΩ-ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ Ε.Π.Ε. παράγεται σπιρουλίνα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας για πάνω από μία 20ετία. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μονάδα παραγωγής σπιρουλίνας στην Ελλάδα που δημιούργησε ουσιαστικά και την γνώση και ζήτηση που υπάρχει στην Ελλάδα για το προϊόν.


Μελέτες έχουν αποδείξει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων της Σπιρουλίνας στην υγεία μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής.
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Βοηθάει στην απώλεια του περιττού βάρους ενισχύοντας τον μεταβολισμό, και συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισμού
• Αυξάνει τις επιδόσεις σε εργασία και μελέτη.
• Βελτιώνει την ποιότητα ζωής στα άτομα της τρίτης ηλικίας και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση.
• Επιδρά θετικά στη φυσιολογία των αθλητών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους αθλητικούς χώρους.
• Υποστηρίζει τον γυναικείο οργανισμό κατά την εμμηνόρροια, την εγκυμοσύνη, το θηλασμό αλλά και την εμμηνόπαυση.
• Προλαμβάνει ιώσεις και φλεγμονές και επιδρά θετικά στη νεφρική και εντερική λειτουργία.
• Τονώνει σε περιόδους πίεσης και άγχους.
• Βοηθάει στην διατήρηση της καλής κατάστασης επιδερμίδας και μαλλιών.
• Ενδυναμώνει τον οργανισμό σε περιόδους ανάρρωσης από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση.
• Καταπολεμά τον υποσιτισμό και την ασιτία.

Η σπάνια φυσική γαλάζια χρωστική φυκοκυανίνη που περιέχει η Spirulina φαίνεται ότι ευνοεί τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών που με την σειρά τους επάγουν την παραγωγή ερυθρών κυττάρων (αιμοποιητική δράση), αλλά και λευκών (ανοσοποιητική δράση). Σε συνδυασμό με τον πολυσακχαρίτη σπιρουλάν (περιέχει θείο και ασβέστιο) εκχυλίσματα Spirulina έδωσαν αξιοσημείωτα εργαστηριακά αποτελέσματα στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην επιδιόρθωση του DNA, δράσεις ιδιαίτερα ευεργετικές σε περιπτώσεις ιώσεων ή άλλων μολύνσεων, αναιμίας και καρκίνου. Αναφέρεται μάλιστα σε μία μελέτη και περίπτωση αντιστροφής λευκοπλακίας κατά 45 % πέρα από την πρόληψη. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι αυτή η δράση της Spirulina σε μελέτες για την αποκατάσταση παιδιών προσβεβλημένων από ραδιενέργεια μετά το ατύχημα του Chernobyl, με θεαματικά αποτελέσματα στην ανάταξη του μυελού των οστών τους και την καταστολή των αυξημένων αλλεργικών αντιδράσεων. Η παρουσία δε σουλφολιπιδίων στην Spirulina ίσως διευρύνει την αντι-ιική δράση όπως σε άλλα είδη Κυανοφυκών. Η δράση της φυκοκυανίνης, σε συνδυασμό με την χλωροφύλλη, θεωρείται ότι συμβάλει στην αναίρεση συμπτωμάτων νεφροτοξικότητας βαρέων μετάλλων ή φαρμάκων και τοξινών. Τόσο η φυκοκυανίνη όσο και οι άλλες χρωστικές, που περιέχονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα στην Spirulina, όπως β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), χλωροφύλλη και ξανθοφύλλες έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν, σύμφωνα με πολλές μελέτες, στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων διαταραχών όπως η αρθρίτιδα, χημικά επαγόμενων καρκίνων όπως του πνεύμονα και του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ διευρύνουν την δράση των εγκεφαλικών νευροδιαβιβαστών, του ανοσοποιητικού συστήματος και των μηχανισμών χρωμοσωμικής προστασίας.

Ας δούμε αναλυτικά τι περιέχει η Σπιρουλίνα Νιγρίτας Σερρών:

  •  Πρωτεΐνη έως και 70 % η οποία παρέχει όλα τα αμινοξέα καθώς και τα απαραίτητα (Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη) σε ικανή ποσότητα.
  •  Ευρύ φάσμα βιταμινών με κυριότερες την αντιοξειδωτική προβιταμίνη Α ( β-καροτένιο, βιταμίνες Β1 (Θυαμίνη), Β2 (Ριβοφλαβίνη), Β3 (Νιασίνη), Β6, Β 12 (Κοβαλαμίνη), βιταμίνη Ε κ.α..
  •  Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία: Ασβέστιο (Ca), Σίδηρο (Fe), Μαγγάνιο (Mn), Ψευδάργυρο (Zn), Μαγνήσιο (Mg), Χαλκό (Cu), Χρώμιο (Cr), Σελήνιο (Se).
  •  Λιπαρά: τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα γ-λινολενικό οξύ (GLA), α-λινολεϊκό οξύ (ALA) και σουλφολιπίδια.
  •  Αντιοξειδωτικές ουσίες: φυκοκυανίνη, καροτενοειδή, ξανθοφύλλες κτλ.
  •  Θειούχους πολυσακχαρίτες
  • ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΩΔΙΟ

Βρείτε την Ελληνική Πιστοποιημένη Σπιρουλίνα Νιγρίτας Σερρών εδώ.

Πηγή άρθρου: http://spirulinanigrita.com
Επιμέλεια Άρθρου: Συγγραφική Ομάδα Pharm24.gr

 

 

 

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα