×

Τροφές που προκαλούν φούσκωμα και πως να το αντιμετωπίσετε

 19/05/2023 4m, 54s

Το φούσκωμα είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Μπορεί να έχεις ακολουθήσει τέλεια το πρόγραμμα διατροφής σου και να έχεις φτάσει τα κιλά που θες και να ταλαιπωρείσαι από το φούσκωμα, που δεν αφήνει την κοιλιά σου επίπεδη.

Το φούσκωμα στο στομάχι είναι αποτέλεσμα ατελούς πέψης. Μπορεί επίσης να οφείλεται στη σύσταση διάφορων τροφών, που ερεθίζουν το έντερο κι έχουν σαν σύμπτωμα αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα στο στομάχι και δυσφορία στην κοιλιά.

Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, ποιές τροφές προκαλούν φούσκωμα, είσαι στο σωστό μέρος.

Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα;

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως είναι οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβύθια, περιέχουν μια σειρά από πρωτεΐνες, σάκχαρα και φυτικές ίνες, που απορροφούνται δύσκολα από τον οργανισμό. Επειδή όμως τα όσπρια είναι πολύ σημαντική τροφή για τον οργανισμό μας και δεν είναι ωφέλιμο να τις αποκλείσουμε από το διαιτολόγιό μας, μπορούμε να τις συνδυάζουμε με ρύζι ή δημητριακά, ώστε να τα χωνεύουμε ευκολότερα.

Φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα και άμυλα και μπορεί να προκαλούν αέρια και φούσκωμα. Από την άλλη, τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, η οποία επίσης είναι συχνή αιτία για φουσκώματα.

Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά είναι πολύ θρεπτικά και αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, όταν αυτά είναι ωμά καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο στο στομάχι και στο έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλούν συχνά φούσκωμα. Καλό είναι, λοιπόν, όποιος είναι ευάλωτος στο φούσκωμα στο στομάχι, να τα καταναλώνει μαγειρεμένα. Όταν είναι μαγειρεμένα καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και η πέψη τους είναι ευκολότερη.

Τροφιμα ολικής άλεσης

Παρά τη θρεπτική τους αξία και τη συμβολή τους στην υγεία μας, τα τρόφιμα ολικής άλεσης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συχνά προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Για να αποφύγουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα, προτείνεται να καταναλώνονται αργά και μαζί με νερό. Έτσι, διευκολύνουμε την πέψη τους από τον οργανισμό.

Πικάντικα

Τα πικάντικα τρόφιμα και καρυκεύματα, όπως είναι το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το κρεμμύδιμ το σκόρδο κ.α. αυξάνουν τα οξέα, που εκκρίνονται στο στομάχι. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το επερχόμενο φούσκωμα.

Τσίχλες και Καραμέλες

Όσο μασάμε τσίχλα ή πιπιλάμε μια καραμέλα, καταπίνουμε παράλληλα αέρα. Ο αέρας αυτός, που εισέρχεται, προκαλεί κοιλιακή διάταση. Οι τσίχλες και οι καραμέλες περιέχουν ταυτόχρονα γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες επίσης έχουν την τάση να προκαλούν φούσκωμα.

Αναψυκτικά και Αλκοόλ

Τα αναψυκτικά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα και γλυκαντικά, που είναι υπεύθυνα για το φούσκωμα. Από την άλλη, το αλκοόλ αποτελεί αιτία ερεθισμού του εντέρου.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και πρακτικές, ώστε να διώξεις το φούσκωμα. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το ποιές τροφές μπορείς να καταναλώνεις για να μην πρήζεσαι.

Τροφές που διώχνουν το φούσκωμα:

  • Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόφιμο κατά του φουσκώματος. Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ώστε συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

  • Μπανάνα

Σημαντικός παράγοντας του πρηξίματος είναι το νάτριο ή αλλιώς το αλάτι. Η μπανάνα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο “διαλύει” το νάτριο και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος.

  • Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο είναι πολύ δραστικό κατά του πρηξίματος. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη C και πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.

  • Πιπερόριζα ή Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια θαυματουργή ρίζα, που χαρίζει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό. Ένα από αυτά είναι η ιδιότητά του να διασπά τις πρωτεΐνες και να μειώνει τις φλεγμονές στο έντερο.

  • Αγγούρι

Το αγγούρι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού σε συνδυασμό με θείο και πυρίτιο. Αυτός ο συνδυασμός είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για το έντερο. Το βοηθά να παραμενει ενυδατωμένο και να αποβάλλει τις τοξίνες.

  • Πιες περισσότερα υγρά

Φρόντισε η ημέρα σου να περιλαμβάνει υγρά, όπως νερό, καφε, τσάι ή φρέσκους χυμούς. Τα υγρά συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου και ενισχύουν την δράση των φυτικών ινών. Έτσι, αποφεύγεις τη δυσκοιλιότητα και κατ’ επεκταση το φούσκωμα.

  • Συχνά γεύματα

Είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείς να τρως. Το στομάχι δεν πρέπει να μένει άδειο για παραπάνω από 3 με 4 ώρες. Αν δεν τηρείς αυτόν τον κανόνα, τότε το πιθανότερο είναι οτι θα πεινάς περισσότερο και θα καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, απότομα και άκριτα.

 

Τα καλύτερα προβιοτικά για φούσκωμα

Εδώ θα βρεις τα καλύτερα συμπληρώματα για την αντιμετώπιση του φουσκώματος. Σημαντικός σύμμαχος για την αποφυγή του πρηξίματος είναι τα προβιοτικά, φιλικά βακτήρια στο έντερο.

 

 

power health probiozen

 

To συμπλήρωμα αυτό της Power Health ενδείκνυται για την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και είναι το μοναδικό με εκχύλισμα ριγανης. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ευαίσθητου εντέρου. Η ρίγανη είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα βότανα για φούσκωμα εντέρου.

 

  • Altion Probio

 

 

Συμπλήρωμα διατροφής προβιοτικών για γαστρεντερικές διαταραχές και τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το ALTION Probio® είναι συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει προβιοτικά στελέχη, οι οποίοι είναι φιλικοί ζωντανοί μικροοργανισμοί και ωφελούν το πεπτικό σύστημα.

 

 

lactune fiber

 

To LACTOTUNE™ Fiber της Innovis Pharma, είναι ένα καινοτόμο συμβιωτικό προϊόν που συνδυάζει 4 διαφορετικά στελέχη προβιοτικών βακτηρίων (6 δισεκατομμύρια) με συγκεκριμένες ιδιότητες και πρεβιοτικές ίνες για τη βέλτιστη θρέψη των προβιοτικών καλλιεργειών. Ενδείκνυται για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση της καλής πεπτικής κατάστασης και της περίσταλσης καθώς και στην υποστήριξη της φυσιολογικής διάβασης του εντέρου.

 

 

probiotix quest

 

Το ProBiotix Gold της Quest αποτελεί μια ενισχυμένη σύνθεση με συνδυασμό 8 διαφορετικών προβιοτικών, ενώ σε κάθε κάψουλα ProBiotix Gold αντιστοιχούν 15 δισεκατομμύρια προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, την ομαλή λειτουργία του εντέρου αλλά και την πρόληψη γαστρεντερικών διαταραχών, όπως διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.

 

 

intermed biolact

 

Το Biolact start είναι προβιοτικές σταγόνες, πλούσιες σε μικροοργανισμούς, που είναι πολύ σημαντικοί καθώς είναι από τους πρώτους που αποικίζουν το βρεφικό έντερο και παραμένουν σε μεγάλους πληθυσμούς καθόλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλει αποτελεσματικά στην επαναφορά και διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας και της σωστής λειτουργίας του εντέρου ιδίως σε καταστάσεις που ταλαιπωρούν συχνά τα βρεφη και τα παιδιά.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα