×

Βιταμίνη C στο πρόσωπο: Τι προσφέρει;

 26/03/2024 5m, 3s

Τακτικός πλέον πρωταγωνιστής σε high-tech ρουτίνες ομορφιάς , η βιταμίνη C, συμβάλλει σημαντικά στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας, στην προστασία της και στην αποκατάσταση της φωτεινότητάς της. Για να προσφέρει όμως όλα όσα μπορεί, πρέπει, η μορφή με την οποία χρησιμοποιείται στα καλλυντικά μας, να είναι σταθερή. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Η βιταμίνη C ή αλλιώς L-ασκορβικό οξύ είναι η πιο ισχυρή υδατοδιαλυτή βιταμίνη του ανθρώπινου οργανισμού, ένα άκρως απαραίτητο μόριο, το οποίο όμως τα κύτταρά μας δεν μπορούν να συνθέσουν. Πηγές βιταμίνης C είναι οι τροφές-κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά- που καταναλώνουμε. Κι όταν αυτές δεν επαρκούν, τις ανάγκες του οργανισμού μας έρχονται να καλύψουν τα συμπληρώματα διατροφής. Με το δέρμα ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Όντας το τελευταίο όργανο στο οποίο φτάνουν τα θρεπτικά συστατικά μέσω της πέψης, η ποσότητα της πολύτιμης αυτής βιταμίνης, δεν είναι ποτέ αρκετή για να ενεργοποιήσει τον κυτταρικό μεταβολισμό και τη σύνθεση κολλαγόνου, να αναστείλει τη μελανογένεση, να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία στην επιδερμίδα και να της χαρίσει τη λάμψη που θέλουμε. Έτσι, το κενό καλούνται να καλύψουν τα καλλυντικά με βιταμίνη C.

 

Ένας τύπος…ολίγον ασταθής

«Καλλυντικά με βιταμίνη C»… Εύκολο να το λες, δύσκολο όμως να το κάνεις. Κι αυτό γιατί το να εισάγεις L-ασκορβικό οξύ – η βιταμίνη C στην πιο καθαρή και δραστική μορφή- στη φόρμουλα μιας καλλυντικής σύνθεσης -και να είναι αποτελεσματικό- απαιτεί γνώσεις…ισορροπιστή.

Όπως δείχνουν οι μελέτες, τόσο η διαδερμική απορρόφηση όσο και η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C, είναι ανάλογες με τη συγκέντρωσή της, αλλά μόνο όταν αυτή κινείται μεταξύ 10 και 20%. Για άγνωστους ακόμα λόγους, αν η περιεκτικότητά της σε μια σύνθεση ξεπεράσει το 20%, η παρουσία της βιταμίνης στους ιστούς μειώνεται!

Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα της καθαρής βιταμίνης C είναι η …αστάθειά της, αφού όταν εκτίθεται στο φως, στη θερμότητα ή στον αέρα, οξειδώνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να γίνεται αναποτελεσματική. Καταφέρνει να σταθεροποιηθεί μόνο όταν βρίσκεται σε περιβάλλον με χαμηλό pH (περίπου 3,5), αλλά αυτό το επίπεδο οξύτητας συνήθως αποδεικνύεται ερεθιστικό για μια ευαίσθητη επιδερμίδα…

Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πολλά παράγωγα/μορφές της βιταμίνης C, τα οποία -θεωρητικά- είναι πιο σταθερά και μπορούν, διεισδύοντας στα κύτταρα να απελευθερώσουν όσο L-ασκορβικό οξύ πρέπει, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό αλλά όχι ερεθιστικό για την επιδερμίδα.

Δεν καταφέρνουν όμως όλα τα παράγωγα να πιάσουν αυτό το σκορ- γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι όλα τα καλλυντικά «με βιταμίνη C» ίδια… Στην αγορά κυκλοφορούν συνθέσεις εμπλουτισμένες με παράγωγα του L-ασκορβικού οξέος που είναι μεν χημικά σταθερά, η δράση τους όμως δεν συγκρίνεται με εκείνη της καθαρής βιταμίνης C, όπως και συνθέσεις που το παράγωγο που χρησιμοποιούν είναι εξίσου ασταθές με αυτή!

 

«Φωτεινές» εξαιρέσεις

Αφορμή για το σημερινό post στάθηκε η ευχάριστη έκπληξη που μας προκάλεσε η κυκλοφορία της Brightening Vitamin C, μιας νέας σειράς με βιταμίνη C από την Ελληνική εταιρεία YOUTH LAB. Κι αυτό γιατί το σταθεροποιημένo L-Ασκορβικό Οξύ νέας γενιάς (3-o-Ethyl Ascorbic Acid) που χρησιμοποίησε στη φόρμουλα του ορού και της κρέμας-gel , έχει τη φήμη του σταθερότερου, αποτελεσματικότερου αλλά και ακριβότερου παραγώγου βιταμίνης C στην αγορά!

Σε αντίθεση με άλλα παράγωγα, αυτή η μορφή ασκορβικού οξέος δρα άμεσα, όπως και η Βιταμίνη C και είναι πιο κοντά στο μοριακό βάρος της, γεγονός που επιτρέπει ταχύτερα ορατά αποτελέσματα και προσφέρει ένα εξαιρετικό προφίλ σταθερότητας, υψηλότερο από οποιαδήποτε γνωστή μορφή Βιταμίνης C άμεσης δράσης. Επιπλέον, έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, διατηρεί τις ιδιότητές της αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα (6-12 μήνες), απορροφάται εύκολα, δεν τσιμπά ούτε ερεθίζει και είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους επιδερμίδας.

Ασπίδα παντός…κινδύνου

Τα εργαστήρια της YOUTH LAB., είχαν πολλούς λόγους να επιλέξουν αυτήν την πατενταρισμένη μορφή σταθεροποιημένης βιταμίνης C για τη σύνθεση των δύο από τα τρία προϊόντα της σειράς. Εκτός από την ενισχυμένη ασπίδα που προσφέρει απέναντι στα σημάδια πρόωρης γήρανσης τα οποία προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση -η αντιοξειδωτική της δράση είναι κατά 64,9% υψηλότερη από την παραδοσιακή βιταμίνη C- θωρακίζει την επιδερμίδα και από το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών.

Με τη δράση της αυτή καλύπτει μια νέα και ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη αφού, ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά, εκτεθήκαμε κατά κόρον στο ορατό φως υψηλής ενέργειας του υπολογιστή ή κινητού μας- δεν είναι τυχαίο ότι το 2020 οι πωλήσεις ανάλογων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 170%!

Τέλος, η συγκεκριμένη μορφή βιταμίνης C , ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συγχρόνως, λειτουργεί σαν booster υαλουρονικού οξέος.

 

Η βιταμίνη C στην πράξη

Στον αντιοξειδωτικό ορό Brightening Vit-C Serum, το υψηλής περιεκτικότητας (15%) σταθεροποιημένo L-Ασκορβικό Οξύ, σε συνέργεια με το αντιοξειδωτικό εκχύλισμα κουρκουμά, το αντιρυτιδικό εκχύλισμα καφέ φυκιού και την προβιταμίνη Β5, αναστρέφει τις οξειδωτικές βλάβες στα κύτταρα και προλαμβάνει τη δημιουργία νέων. Αποκαθιστά τη φωτεινότητα και τον ομοιογενή τόνο της επιδερμίδας.

Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος. Και βέβαια, εξασφαλίζει προστασία από το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών. Στα +: αν και η βιταμίνη C θυμίζει έλαιο, στη φόρμουλα του ορού αποκτά μια εξαιρετικά ανάλαφρη υφή που απορροφάται αμέσως χωρίς να αφήνει ίχνος λιπαρότητας.

Στην ενυδατική Brightening Vit-C Gel Cream, το σταθεροποιημένo L-Ασκορβικό Οξύ, «συνεργάζεται» με φωσφολιπίδια ηλιοτρόπιου- ενισχύουν τη φωτοπροστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες- ενυδατική προβιταμίνη Β5, βιταμίνη Β3 -επανορθώνει τις φθορές από τις ελεύθερες ρίζες, αποκαθιστά τη φωτεινότητα και μειώνει ερεθισμούς και μελαγχρωματικές βλάβες- και καταπραϋντικό εκχύλισμα αλόης.

Στόχος τους είναι η πρόληψη της φωτογήρανσης, η ενίσχυση του όγκου και της πυκνότητας της επιδερμίδας, η διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος και η αποκατάσταση της φωτεινότητας και του ομοιόμορφου τόνου της, για μια πιο λαμπερή και νεανική όψη. Στα +: λόγω της “water gel” σύστασης της κρέμας, η αίσθηση που αφήνει -μαζί με ένα διακριτικό άρωμα εσπεριδοειδών- είναι αέρινη.

 

Brightening Vit-C Serum
Brightening Vit-C Serum

Απαραίτητο συνοδευτικό της σειράς Brightening Vitamin C είναι ένα ακόμα τεχνολογικά προηγμένο προϊόν καθημερινήςπροστασίας, το City Guard Anti Pollution Day Cream SPF50, εμπλουτισμένο με μια διαφορετική μορφή σταθεροποιημένης βιταμίνης C και 100% φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Όμως με αυτόν τον «φύλακα άγγελο» της επιδερμίδας στην πόλη, θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά. Stay tuned!

Πηγή: Skingurus.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα