×

Ξηρό ή Αφυδατωμένο Δέρμα: Ποιες Οι Διαφορές Τους;

 27/03/2024 4m, 45s

Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Αρκετοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά και προβαίνουν στην αγορά λανθασμένων προϊόντων. Το ξηρό δέρμα αποτελεί έναν τύπο δέρματος, που προκαλείται από την έλλειψη σμήγματος. Το αφυδατωμένο δέρμα αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη νερού στο δέρμα.

Μάθετε εδώ για τις διαφορές μεταξύ ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος και ανακαλύψτε τα κατάλληλα προϊόντα για κάθε περίπτωση.

 

Ξηρό δέρμα: πως το καταλαβαίνουμε;

Το ξηρό δέρμα του προσώπου και του σώματος αποτελεί έναν από τους πέντε κύριους τύπους δέρματος. Οι άλλοι τύποι δέρματος είναι το λιπαρό, το κανονικό, το μικτό και το ευαίσθητο δέρμα. Αυτός ο τύπος δέρματος χαρακτηρίζεται από δέρμα που παράγει λιγότερο σμήγμα από το κανονικό ή λιπαρό δέρμα. Η γενετική συχνά ευθύνεται για το ξηρό δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Μερικές αιτίες του ξηρού δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Ψυχρά ή ξηρά κλίματα
  • Ορισμένες ιατρικές θεραπείες
  • Υπερβολικά ζεστό ντους
  • Προϊόντα περιποίησης δέρματος που στεγνώνουν
  • Φυσική διαδικασία γήρανσης

 

💡 Ανακαλύψτε εδώ την ιδανική ρουτίνα καθαρισμού & περιποίησης του ξηρού δέρματος!

 

Καθώς ο ξηρός τύπος δέρματος παράγει σταθερά λιγότερο σμήγμα από άλλους τύπους, μπορεί να φαίνεται θαμπό και να αισθάνεται ξηρό και άβολο σε όλα τα σημεία της επιδερμίδας. Το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να είναι επιρρεπές σε σκάσιμο.

Στα βασικά σημάδια ξηρού δέρματος βρίσκουμε:

  • Τραχιά υφή
  • Κνησμός
  • Αίσθημα σφίξιμο
  • Πιο έντονες λεπτές γραμμές
  • Απολέπιση, ξεφλούδισμα ή ξεφλούδισμα

 

Αφυδατωμένο δέρμα: πως το καταλαβαίνουμε;

Το αφυδατωμένο δέρμα είναι μια προσωρινή κατάσταση και όχι μόνιμη, όπως το ξηρό δέρμα. Στην περίπτωση του αφυδατωμένου δέρματος, όλα συνδέονται με την ποσότητα νερού στο δέρμα μας.

Το υγιές δέρμα περιέχει περίπου 30% νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος. Όταν το δέρμα χάνει περισσότερο νερό από αυτό που λαμβάνει, μπορεί να αφυδατωθεί.

Έτσι, ενώ το ξηρό δέρμα (τύπος δέρματος) έχει έλλειψη λιπαρότητας, το αφυδατωμένο δέρμα (μια πάθηση του δέρματος) έχει έλλειψη νερού. Αυτή η ανησυχία για το δέρμα προκαλείται συνήθως από βλάβη στον προστατευτικό φραγμό του δέρματος ή σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως εξαιρετικά κρύες, ξηρές καιρικές συνθήκες ή ανεπαρκές νερό στη διατροφή κάποιου.

 

Ποια τα χαρακτηριστικά του αφυδατωμένου δέρματος;

Συχνά, τα χαρακτηριστικά του αφυδατωμένου δέρματος είναι παρόμοια με εκείνα του ξηρού δέρματος και μπορούν να αφήσουν την επιδερμίδα σας με μια θαμπή εμφάνιση και μια σφιχτή, τραχιά αίσθηση.

Καθώς το αφυδατωμένο δέρμα είναι μια προσωρινή πάθηση της επιδερμίδας, και όχι ένας τύπος δέρματος, είναι πιθανό το αφυδατωμένο δέρμα στο πρόσωπο να αισθάνεται τόσο λιπαρό όσο και ξηρό ταυτόχρονα. Ενδέχεται, επίσης, να παρατηρήσετε πιο έντονες λεπτές γραμμές και ρυτίδες , γι’ αυτό και μερικές φορές το αφυδατωμένο δέρμα συγχέεται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Επιπλέον, ένα αφυδατωμένο δέρμα έχει μια κουρασμένη εμφάνιση, με πιο σκούρες σκιές και κύκλους κάτω από τα μάτια. Ορισμένοι παράγοντες αφυδάτωσης του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Δραστηριότητες
  • Εποχή
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • Καλλυντικό ή προϊόν περιποίησης δέρματος

 

Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα: συμβουλές & αντιμετώπιση

Όπως αντιλαμβάνεστε, το ξηρό και το αφυδατωμένο δέρμα αποτελούν δύο ξεχωριστές καταστάσεις, που οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση του ξηρό ή του αφυδατωμένου δέρματος, μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Φροντίστε τον επιδερμιδικό σας φραγμό: ένας ισχυρός δερματικός φραγμός συντελεί αποτελεσματικά στη διατήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας. Ενυδατικές κρέμες με κεραμίδια αποτελούν μια αξιόπιστη λύση. Τα κεραμίδια βοηθούν στη διατήρηση του φραγμού του δέρματος και δίνουν στο ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα την υποστήριξη που χρειάζεται.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό, ενυδατικό καθαριστικό: η ρουτίνα ομορφιάς συνδέεται άρρηκτα με τη χρήση καθαριστικών προσώπου ή ντεμακιγιάζ. Τέτοια προϊόντα ενδεχομένως να προκαλέσουν ξηρότητα. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να πάρετε προϊόντα που αφαιρούν μακιγιάζ και ρύπους, ενώ παράλληλα καθαρίζουν σε βάθος το δέρμα, χωρίς να διαταράσσεται ο επιδερμιδικός φραγμός.
  3. Μικρή διάρκεια στο ντουζ: για να υποστηρίξετε το δέρμα που είναι ξηρό ή αφυδατωμένο, προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο ντους σε 10 λεπτά ή λιγότερο. Παράλληλα, αποφύγετε το μπάνιο περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό και όχι με καυτό, για να αποφευχθεί η πιθανή ξηρότητα του σώματος.
  4. Τρόπος ζωής: προσπαθήστε να έχετε το δέρμα σας ανάλαφρο και χαλαρό με τα κατάλληλα ρούχα. Άνετα ρούχα με σύνθεση σε βαμβάκι ή μετάξι αποτελούν μερικές λύσεις που διατηρούν το σώμα αναζωογονημένο. Ακόμα κι όταν πλένετε τα ρούχα σας, να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικό απορρυπαντικό για να αποτρέψετε τους ερεθισμούς. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε περισσότερη υγρασία στο περιβάλλον σας.

 

Τα καλύτερα προϊόντα για ξηρό δέρμα

Πολλοί αναρωτιέστε για το «ποιες είναι οι καλύτερες κρέμες για ξηρό δέρμα». Προτού αγοράσετε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να προσέξετε, καθώς η ενυδάτωση είναι το σημαντικό κομμάτι περιποίησης του ξηρού δέρματος, αλλά μόνο η ενυδάτωση δε φτάνει. Για την καλύτερη δυνατή εύρεση κρέμας, καθαριστικού ή κρέμας ματιών για ξηρό δέρμα, θα πρέπει να αναζητήσετε προϊόντα με τα παρακάτω συστατικά:

  • Υαλουρονικό οξύ
  • Κρέμες με κεραμίδια
  • Προϊόντα από καρύδα, αμύγδαλο, κάνναβη
  • Βούτυρο καριτέ
  • φυτικά έλαια, όπως σκουαλένιο, τζοτζόμπα, τριανταφυλλιά, τεϊόδεντρο

 

CeraVe Hydrating Foaming Oil Cleanser 236ml. Έλαιο καθαρισμού προσώπου και σώματος για ξηρές επιδερμίδες.
CeraVe Hydrating Foaming Oil Cleanser 236ml

Ενυδατικό Αφρώδες Έλαιο Καθαρισμού Προσώπου & Σώματος Ιδανικό για Ξηρές Επιδερμίδες

 

Τα καλύτερα προϊόντα για αφυδατωμένο δέρμα

Εξίσου αρκετά άτομα αναρωτιούνται αντιστοίχως για το «ποιες είναι οι καλύτερες κρέμες για αφυδατωμένο δέρμα». Όσοι έχουν αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να μπορούν να παραλείψουν τις ενυδατικές κρέμες, αλλά κι εδώ, χρειάζεται η «συνδρομή» συγκεκριμένων συστατικών για μέγιστα αποτελέσματα. Συστατικά σε προϊόντα για την περιποίηση του αφυδατωμένου δέρματος, είναι:

  • Γλυκερίνη
  • Αλόη
  • Μέλι
  • Υαλουρονικό οξύ
  • Κρέμες με κεραμίδια
  • Κιτρικό οξύ
  • Γαλακτικό οξύ

 

Apivita Face Mask With Aloe 50ml. Μάσκα προσώπου με αλόη, κατάλληλη για αφυδατωμένα δέρματα.
Apivita Face Mask With Aloe 50ml

Μάσκα Ενυδάτωσης με Αλόη, Ιδανική για Αφυδατωμένη Επιδερμίδα

 

Πηγές

CeraVe Dry Skin Tips: Is My Skin Dry or Dehydrated? (cerave.com)

Dry Skin vs. Dehydrated: How to Tell the Difference — And Why It Matters (healthline.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα