×

Μύκητες Νυχιών: Πώς να προστατευτείτε;

 17/08/2022 2m, 32s

Καλοκαίρι, υψηλές θερμοκρασίες, εφίδρωση, βουτιές στη θάλασσα, ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες και στην άμμο…. Είναι μερικές από τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να αποκτήσουμε νέους φίλους που θα αργήσουμε να αποχωριστούμε, τους μύκητες νυχιών!

Καλώς η κακώς τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο εύκολη η προσκόλληση του μύκητα επάνω στην ονυχαία πλάκα και η ανάπτυξή του (αποικία). Η ταχύτητα ανάπτυξής τους εξαρτάται από το είδος τους, κάτι το οποίο μπορούμε να διαγνώσουμε κάνοντας καλλιέργεια μύκητα και παίρνοντας κομμάτι από την ονυχαία πλάκα και όχι τρίμα από αυτή.
Οι πιο συχνοί τύποι μυκήτων που ευθύνονται για τις ονυχομυκητιάσεις είναι τα δερματόφυτα,  τα οποία σχετίζονται με τους μύκητες του γένους Candida , Epidermophyton, Trichophyton, και Microsporum.

Η ονυχομυκητίαση αφορά κυρίως ενήλικες. Ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών στην παιδική ηλικία δείχνει να αυξάνεται ανά έτος (ιδιαίτερα σε παιδιά με ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη ή σε παιδιά που έχουν την τάση να βάζουν συχνά τα δάχτυλά τους στο στόμα). Συχνότερα προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών.

 

Μύκητες Νυχιών: Διάγνωση

O μύκητας εμφανίζεται αρχικά με μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από την επιφάνεια του νυχιού είτε στα χέρια είτε στα πόδια. Στη συνέχεια το νύχι αποχρωματίζεται, διαχωρίζεται, ανασηκώνεται από τη βάση του και παρατηρείται πάχυνση ακόμη και σπάσιμο του νυχιού καθώς πλέον γίνεται εύθραυστο.

 

Μύκητες Νυχιών: Πρόληψη

Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν σε υγρό και ζεστό περιβάλλον, όπως είναι οι πισίνες και τα ντους. Εισχωρούν στο δέρμα μας από μικρές πτυχές ή κοψίματα τα οποία δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Σύνηθες φαινόμενο είναι η εισχώρησή τους από το μικρό κενό που υπάρχει μεταξύ ονυχαίας πλάκας και δέρματος.

 

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από μύκητες νυχιών;

 

988bcc7ca077c5f21057827fcb83b009_L

 

  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους, όπως γυμναστήρια, αποδυτήρια, πισίνες, σάουνες, ακόμη και στην άμμο.
  • Ύστερα από το μπάνιο σκουπίστε καλά τα πόδια και τα χέρια σας με ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Μην φοράτε για πολλές ώρες αθλητικά παπούτσια και να αλλάζετε κάθε φορά κάλτσες.
  • Εάν τα πέλματά σας ιδρώνουν εύκολα χρησιμοποιήστε μια αντιιδρωτική κρέμα η πούδρα για να αποφύγετε την έντονη εφίδρωση.
  • Φροντίστε να νύχια σας να είναι κοντά, καθαρά και στεγνά. Αποφεύγετε να κόβετε τις γωνίες τους για να μην διευκολύνεται την εισχώρηση των μυκήτων.
  • Προγραμματίστε ένα πεντικιούρ νωρίς το πρωί όπου τα εργαλεία και οι λεκάνες που χρησιμοποιούνται για το ποδόλουτρο δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί και θα είναι καθαρά και απολυμασμένα.
  • Προτείνετε στην τεχνήτρια νυχιών σας να μην κόβει τα επωνύχια, αλλά να τα σπρώχνει.
  • Στο πεντικιούρ αγοράστε το δικό σας σετ εργαλείων ώστε να μην έχει χρησιμοποιηθεί από άλλον πελάτη και να είναι πλήρως αποστειρωμένo από την πρώτη εφαρμογή.
  • Αν κάνετε μόνοι σας πεντικιούρ στο σπίτι χρησιμοποιήστε ελαφρόπετρα αφού πρώτα έχετε μαλακώσει τα πόδια σε χλιαρό νερό και να θυμάστε να κόβετε τα νύχια ευθεία κατά μήκος.

 

Εάν παρόλα αυτά αντιμετωπίζεται ήδη μύκητα επισκεφτείτε έναν ειδικό που θα κάνει την απαραίτητη καλλιέργεια και θα και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για σίγουρα αποτελέσματα. Δυστυχώς η ονυχομυκητίαση δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι! Εάν οι μύκητες επανεμφανιστούν επισκεφτείτε ξανά το γιατρό σας διότι μπορεί η θεραπεία να χρειαστεί να επαναληφθεί.

 

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα