×

Ποια Θρεπτικά Συστατικά Συμβάλλουν στην Αντιμετώπιση της Νόσου Πάρκινσον;

 08/04/2024 4m, 15s

Η νόσος του Parkinson αποτελεί μία χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, που επηρεάζει κυρίως την ανθρώπινη κίνηση. Συνήθως η νόσος αρχίζει με ένα τρέμουλο στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα, όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει πως ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε μέσω της διατροφής μας ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον. Τέτοια αποτελούν βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε ποια είναι τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής.

 

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον;

Εκτός από τις παραδοσιακές φαρμακευτικές θεραπείες, εάν πάσχετε από τη νόσο του Πάρκινσον, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει, συνήθως, βιταμίνες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορείτε να τα λαμβάνετε από πηγές τροφίμων ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν και συμπληρώματα αυτών των στοιχείων. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία περιλαμβάνουν:

  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνη Β12
  • Συνένζυμο Q10
  • Ω-3 Λιπαρά Οξέα
  • Βιταμίνη C & Ε
  • Βιταμίνη D

Όπως παρατηρούμε, η πλειονότητα των στοιχείων, είναι βιταμίνες και χημικές ενώσεις αντιοξειδωτικές, που βοηθούν στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον. Παρακάτω, θα δούμε τον ρόλο του κάθε στοιχείου ξεχωριστά και τι οφέλη προσφέρει ενάντια στη νόσο Πάρκινσον.

Θρεπτικά συστατικά για Πάρκινσον

Μαγνήσιο Το Μαγνήσιο είναι απαραίτητο για κυτταρικές λειτουργίες όπως η μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου, ρυθμίζει τη μεταγωγή σήματος, τον ενεργειακό μεταβολισμό και συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αρκετές μελέτες αποκάλυψαν μειωμένη συγκέντρωση μαγνησίου σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον (PD). Το Μαγνήσιο μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες τροφές αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. 
Βιταμίνη Β12   Η Βιταμίνη Β12 είναι ένα αντιοξειδωτικό, που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των νευρικών κυττάρων και στην παραγωγή DNA. Σύμφωνα με μελέτες, ασθενείς με πρώιμη έναρξη της νόσου του Πάρκινσον, είχαν χαμηλότερα επίπεδα Βιταμίνης Β12, γεγονός που μείωνε τις κινητικές και γνωστικές λειτουργίες τουςΣε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη μιας πολυβιταμίνης με βιταμίνη Β12 βοηθάει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων. 
Συνένζυμο Q10   Τα κύτταρα χρειάζονται ενέργεια για την ομαλή του λειτουργία. Περιέχουν μιτοχόνδρια, τα οποία είναι «μπαταρίες» που παράγουν ενέργεια. Στη νόσο του Πάρκινσον, φαίνεται να υπάρχει διαταραχή στη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Το Συνένζυμο Q10, σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα.  
Ω-3 Λιπαρά Οξέα   Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του 2022, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ωφελήσουν τον οργανισμό μέσω μιας σειράς διαδικασιών, όπως: την πρόληψη της φλεγμονής, υποστήριξη της ανάπτυξης και της υγείας των νευρώνων, μείωση της παραγωγής οξειδωτικών ειδών και βοήθεια στην παραγωγή του ασβεστίου. Ορισμένα από τα παραπάνω οφέλη συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον. 
Βιταμίνη C & Ε Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικά μόρια που παράγονται από τα κύτταρα του σώματος, συνήθως ως απόκριση στο στρες. Αυτά τα σωματίδια είναι ιδιαιτέρως τοξικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ως γνωστόν, όμως, τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών. Οι Βιταμίνες C και Ε είναι αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, που συνδέονται άμεσα με τη νόσο Πάρκινσον. 
Βιταμίνη D  Η ανεπάρκεια της Βιταμίνης D είναι συχνή και τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτής της ανεπάρκειας από ότι το σύνολο του υπόλοιπου πληθυσμού. Επίσης, η ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίζεται με τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της νόσου σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Βιταμίνη D λαμβάνουμε κατά κύριο λόγο από τον ήλιο, ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής με τη συγκεκριμένη βιταμίνη προσφέρουν τα απαραίτητα αποθέματα αυτού του θρεπτικού συστατικού στον οργανισμό. 

 

💡Νόσος Πάρκινσον: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

 

Σε ποιες τροφές μπορώ να βρω αυτά τα θρεπτικά συστατικά;

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή, μια δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να είναι ευεργετική στη μείωση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Από τροφές, συμπληρώματα διατροφής και από άλλες πηγές, μπορείτε να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μαγνήσιο: φυστικοβούτυρο, αγκινάρες, γιαούρτι, αμύγδαλα, μαύρη σοκολάτα, κάσιους, φακές, μπανάνα.
  • Βιταμίνη B12: κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, σαρδέλες, αυγά, δημητριακά, ψωμί.
  • Συνένζυμο Q10: σόγια, σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, σπανάκι.
  • Ω-3 Λιπαρά Οξέα: λιναρόσπορος, σολομός, καρύδια, σκουμπρί, σαρδέλες σε λάδι, ξιφίας, τόνος, πέρκα.
  • Βιταμίνη C: φρούτα, λαχανικά, συκώτι ζώων.
  • Βιταμίνη E: φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, σπόροι, φυλλώδη χόρτα, πιπεριές και αβοκάντο.
  • Βιταμίνη D: ήλιος, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά.

 

💡 Διατροφή Για Πάρκινσον: Ο Σύμμαχος Ενάντια στη Νόσο

 

Αν και τα συμπληρώματα διατροφής έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε διάφορες μελέτες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να τα προτείνουμε για τη νόσο του Πάρκινσον. Πριν λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον, συζητήστε τα με το γιατρό σας.

Είναι σημαντικό για τα άτομα με Πάρκινσον να ενημερώνουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν φυτικά προϊόντα, βιταμίνες, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και διατροφικές αλλαγές που έχουν κάνει σε τακτική βάση. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις μπορεί να αλληλεπιδράσουν ή να επηρεάσουν τα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα