×

Αφυδάτωση σε παιδιά: Πώς να την αντιμετωπίσετε;

 04/04/2022 2m, 11s

Η αφυδάτωση δεν είναι τόσο σπάνια ειδικά στα παιδιά. Τα συμπτώματα αφυδάτωσης πολλές φορές μπορεί να παραπλανήσουν. Πόσο μάλλον όταν αυτά αφορούν ένα παιδί το οποίο δεν μπορεί πάντα να επικοινωνήσει το βίωμά του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορεί να προειδοποιήσουν το γονιό ότι το παιδί μπορεί να έχει αφυδατωθεί.

 

Συμπτώματα αφυδάτωσης σε παιδιά

Δίψα

Είναι το πρώτο σύμπτωμα που δεν πρέπει κανείς να αμελήσει. Λέγεται ότι όταν φτάσει κανείς στο σημείο να διψά, τότε ο οργανισμός έχει ήδη αρχίσει να αφυδατώνεται.

 

Εξάντληση/κούραση/υπνηλία

Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας είναι κουρασμένο ή κι εξαντλημένο χωρίς προφανή λόγο, τότε μπορεί να έχει αφυδατωθεί. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού και αυτό δεν αναπληρώνεται, τότε ο οργανισμός αρχίζει να χάνει κι άλλα συστατικά, όπως είναι τα μεταλλικά άλατα, γεγονός που καταπονεί τον οργανισμό.

 

Ζάλη/τάση λιποθυμίας/λιποθυμία

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αφυδάτωση είναι αρκετά προχωρημένη και χρήζει άμεσης παρέμβασης.

 

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της αφυδάτωσης. Έτσι, αν το παιδί παραπονιέται ότι έχει πονοκέφαλο, εξετάστε το ενδεχόμενο να μην έχει πιει αρκετό νερό.

 

Ξηροστομία/ξηροφθαλμία/κλάμα χωρίς δάκρυα

Αποτελούν αποτέλεσμα των μειωμένων υγρών του οργανισμού κι ένδειξη αφυδάτωσης.

*Ο εντοπισμός αφυδάτωσης στα μωρά είναι ακόμη δυσκολότερος. Πάντως, όταν οι βρεγμένες πάνες του βρέφους είναι λιγότερες από 6, τότε μπορεί να υπάρχει ζήτημα αφυδάτωσης.

 

Ενδείξεις σοβαρής αφυδάτωσης

  • Ρυτίδες
  • Μαύροι κύκλοι
  • Αποπροσανατολισμός
  • Παράξενη συμπεριφορά
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Καθόλου ούρα για ώρες

 

Αντιμετώπιση Αφυδάτωσης

Η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης δεν περιορίζεται απλά στην αναπλήρωση υγρών. Πρωταρχικός στόχος είναι η πρόληψη κι έπειτα, η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί αφυδάτωση.

 

Πρόληψη αφυδάτωσης παιδιών

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προλάβει κανείς την αφυδάτωση και να ενυδατώνετε αρκετά το παιδί. Έτσι:

 

  1. Το παιδί πρέπει πάντα να έχει μαζί του νερό.
  2. Φροντίστε ότι το παιδί θα καταναλώσει νερό πριν τις δραστηριότητές του, κατά τις οποίες το ίδιο μπορεί να ξεχαστεί.
  3. Εντάξτε στην διατροφή του τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Καλό είναι παράλληλα, να αποφύγετε φρουτοχυμούς ή αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν ζάχαρη κι ευνοούν την αφυδάτωση του οργανισμού.
  4. Αφυδάτωση από γαστρεντερίτιδα
  5. Σε περιπτώσεις εμετών ή διάρροιας είναι σημαντικό να αφήσει κανείς το στομάχι να ηρεμήσει, χωρίς νερό ή φαγητά. Ύστερα η αναπλήρωση υγρών πρέπει να γίνεται σταδιακά και αργά.
  6. Μη δίνετε στο παιδί φρούτα ή λαχανικά. Μπορεί να πυροδοτήσουν νέα επεισόδια εμετών ή διάρροιας.
  7. Αποφύγετε τροφές με ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες. Μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
  8. Χορηγείστε στο παιδί ηλεκτρολύτες. Αυτοί συμβάλλουν στην αναπλήρωση όχι μόνο υγρών αλλά και στα υπόλοιπα συστατικά, που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να ανακάμψει από την αφυδάτωση.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα