×

Ακράτεια Ούρων Γυναικών & Κάπνισμα: Πως συνδέονται;

 15/03/2023 2m, 10s

Το κάπνισμα αποτελεί μια άσχημη και αρκετά επιβλαβή συνήθεια για κάθε καπνιστή. Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι αρκετές και σε αυτές έρχεται να προστεθεί η ακράτεια ούρων στις γυναίκες. Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με την ακράτεια ούρων στις γυναίκες, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Στο άρθρο που ακολουθεί διαβάστε για το πως το κάπνισμα συντελεί στην πρόκληση αλλοιώσεων στους μυς της πυέλους και τη δημιουργία ακράτειας.

 

Κάπνισμα & Ακράτεια: Τι βλάβες προκαλούνται;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλοιώσεις στους μυς της πυέλου με αποτέλεσμα την αδυναμία του πυελικού εδάφους, οδηγώντας σε διαρροή ούρων. Παράλληλα, μπορεί να επιφέρει πρόπτωση ακόμη και σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ως προς την ουροδόχο κύστη, το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία των νεύρων της περιοχής αυτής. Η σύσταση του καπνού προκαλεί ερεθισμούς, που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε επιτακτική ακράτεια. Η γνωστή σε όλους νικοτίνη, μπορεί να προκαλέσει αλλεπάλληλες συσπάσεις του εξωστήρα, με αποτέλεσμα το διαρκές και συνεχές αίσθημα πίεσης για ούρηση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας (υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη).

Ο βήχας που πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις (γνωστός «τσιγαρόβηχας») από το τσιγάρο, έχει επιπτώσεις για τον εξωστήρα, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις επιτακτική ακράτεια. Με τον έντονο βήχα που έχει μια καπνίστρια, η ενδοκοιλιακή πίεση που ασκείται στους μυς της πυέλου μπορεί να δημιουργήσει αδυναμία, με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσλειτουργιών.

Τέλος, η έλλειψη – μείωση οιστρογόνων συνδέεται άμεσα με τις τοξικές ουσίες που εμπεριέχονται στα καπνικά προϊόντα (π.χ. υδρογονάνθρακες). Η μείωση των ορμονών μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στους μυϊκούς ιστούς και στους ιστούς που στηρίζουν τα όργανα της πυέλου. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστικότητάς τους, καθώς και στην ουρήθρα, η οποία θα έχει ατροφήσει. Κι εδώ, γίνεται αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, όπου, σε συνδυασμό παραγόντων, επιφέρει την ακράτεια.

 

Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Ως πρώτη και πιο αξιόπιστη λύση, είναι να κόψετε το κάπνισμα. Βέβαια, επειδή κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει άμεσα, μπορείτε να ζητήσετε και τη βοήθεια ενός ιατρού για να το κόψετε. Στην περίπτωση όμως που επιθυμείτε να συνεχίσετε να καπνίζετε, θα πρέπει πάλι να προσέξετε την καλή υγεία της περιοχής της πυέλου, γιατί όπως παρατηρούμε, συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα και την ακράτεια.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα με ακράτεια λόγω του καπνίσματος, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά απορροφητικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της ακράτειας, σύμφωνα με το pH και την πυκνότητα των ούρων, τα οποία θα σας δώσουν ηρεμία, σιγουριά και προστασία.

 

 

❤️ Και μην ξεχνάτε, η ακράτεια, απ’ όπου κι αν προέρχεται, αποτελεί μια κατάσταση που βιώνουν αρκετοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας & φύλου

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα