×

Αντικουνουπικά: Πως να προστατευτείτε από τα κουνούπια;

 27/03/2024 5m, 15s

Αυτά τα καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα…πόσο μας έχουν λείψει. Αυτό που δε μας έχει λείψει βέβαια καθόλου είναι το τσίμπημα κουνουπιού. Αλήθεια, πώς ένα τόσο μικροσκοπικό έντομο, μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση στο δευτερόλεπτο και να μας γεμίσει εκνευρισμό; Τόσο μάλιστα, που συχνά αναρωτιόμαστε «Μα σε τι είναι χρήσιμα τα κουνούπια;» και δεν είναι λίγες οι φορές, που αναζητάμε απάντηση στην ερώτηση «Πώς να απαλλαγώ από τα κουνούπια;».

Ας δούμε μερικά πράγματα για αυτό το ενοχλητικό έντομο.

Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών και μόνο τα 200 τρέφονται με το αίμα του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που μας τσιμπάνε. Και αυτό γιατί παίρνουν από το αίμα μας τις απαραίτητες πρωτεΐνες για την αναπαραγωγή των αυγών τους. Τα αρσενικά αρκούνται στο νέκταρ.

 

Πώς μας “επιλέγουν” τα κουνούπια;

Υπάρχουν μερικά κριτήρια με τα οποία τα κουνούπια επιλέγουν ποιόν θα τσιμπήσουν. Οι έρευνες για τα αντικουνουπικά επόμενης γενιάς ψάχνουν ποιόν επιλέγουν τα κουνούπια και ποιόν όχι, ώστε να εντάξουν στα αντικουνουπικά αυτά τα στοιχεία των μη επιλεγέντων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι:

  • Τα κουνούπια μυρίζουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται από την αναπνοή κι έτσι προσανατολίζονται στον άνθρωπο – στόχο. Άτομα μεγαλόσωμα συνήθως εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα κι έτσι εντοπίζονται πιο εύκολα από τα κουνούπια.
  • Τα κουνούπια δείχνουν επίσης μια προτίμηση στα βακτήρια που αποικούν στο δέρμα μας. Έτσι, όσο περισσότερα έχουμε πάνω μας, τόσο περισσότερο μας ορέγονται και τα κουνούπια. Αυτός είναι και ο λόγος που μας τσιμπούν περισσότερο στα πόδια και τους αστραγάλους καθώς εκεί ζουν ισχυρότερες αποικίες βακτηρίων.
  • Δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι οι έγκυες έλκουν μεγαλύτερο αριθμό κουνουπιών. Από τη μια οι έγκυες εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά έχουν και αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Συνδυασμός φωτιά για τα κουνούπια.
  • Το χρώμα των ρούχων μας φαίνεται ότι ελκύει τα κουνούπια. Σύμφωνα με τους εντομολόγους, τα έντονα χρώματα προσελκύουν τα κουνούπια, τα οποία εκτός από την όσφρηση χρησιμοποιούν και την όρασή τους για να εντοπίσουν το γεύμα τους.
  • Τα κουνούπια φαίνεται ότι προτιμούν περισσότερο το ιδρωμένο και όχι τόσο καθαρό δέρμα.
  • Επίσης, μπορούν να μας εντοπίσουν από το γαλακτικό οξύ, που παράγουν οι μύες μας, όταν κάνουμε κάποια εργασία ή άσκηση!

 

Τι απωθεί τα κουνούπια;

Στον αντίποδα, έρευνες, για το ποιους δεν τσιμπάνε τα κουνούπια, έδειξαν ότι αυτοί εκκρίνουν κάποιες χημικές ουσίες, που τα απωθούν. Έτσι, με διάφορες διαδικασίες εντοπισμού κι ενσωμάτωσης, προσθέτουν αυτές τις ουσίες στα εντομοαπωθητικά για κουνούπια.

 

Μόλυνση από κουνούπι

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν μεταφέρουν όλα τα κουνούπια ασθένειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα κάποια είδη από κουνούπια μπορεί να μεταδώσουν ελονοσία, ιό του Δυτικού Νείλου και Δάγκειο πυρετό.

Το καλύτερο αντικουνουπικό…

…δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το αντικουνουπικό εκτός από την ιδιότητά του να απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια, πρέπει να προστατεύει το δέρμα και από τους ερεθισμούς.

 

Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών;

 

πως να αποφυγεται τα τσιμπηματα κουνουπιων

 

Ποια είναι τα καλύτερα αντικουνουπικά για το 2021;

 

Πρόκειται για ένα εντομοαπωθητικό spray για κουνούπια και σκνίπες. Περιέχει λάδι ευκαλύπτου και σιτρονέλας, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη εντομοαπωθητική δράση αλλά ταυτόχρονα περιποιούνται την επιδερμίδα.

Είναι ιδανικό, όχι μόνο για ενήλικες, αλλά και παιδιά και έχει ευχάριστο άρωμα. Δρα εώς και 5 ώρες και δεν αφήνει λιπαρότητα στην επιδερμίδα.

 

 

Ενυδατικό και προστατευτικό γαλάκτωμα – απωθητικό κουνουπιών. Η σύνθεσή του από αιθέρια έλαια σιτρονέλλας, λεβάντας και γερανιόλης απωθούν αποτελεσματικά τα κουνούπια, ενώ η αλλαντοΐνη και η βιταμίνη Ε που περιέχει, ενυδατώνουν και περιποιούνται την επιδερμίδα. Το Crilen Cream είναι αντικουνουπικο για παιδιά και ενήλικες σε μορφή γαλακτώματος και χρησιμοποιείται σε όλα τα γυμνά σημεία του σώματος, ακόμη και σε παιδιά από το πρώτο έτος, ενώ σε βρέφη μέχρι ενός έτους απλώνεται στα ρουχαλάκια.

 

 

Αντικουνουπικό σπρέι για μέγιστη προστασία από τη Jungle Formula Maximum Original για μέγιστη και μεγάλης διάρκειας προστασία έως 9 ώρες. Για ενήλικες και παιδιά άνω των 18 ετών. Είναι εγκεκριμένο από το Νοσοκομείο Τροπικών νοσημάτων του Λονδίνου.

 

 

Απωθητικό σπρέι για κουνούπια με δραστική ουσία φυτικής προέλευσης. Αυτό το αντικουνουπικό για βρέφη από 12 μηνών και άνω είναι δραστικό σε κουνούπια τίγρης, σκνίπες και τσιμπούρια. Πραστατεύει έως και 8 ώρες.

 

 

Αυτό το βραχιόλι για κουνούπια της Menarini είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη και περιέχει το φυσικό ενεργό συστατικό Σιτριοδιόλη (Citriodiol) και είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια και παιδιά άνω των 2 ετών. H διάρκεια δράσης του βραχιολιού είναι έως και 200 ώρες. Μπορεί να αποθηκευτεί και να επαναχρησιμοποιηθεί μετά το άνοιγμα στη συσκευασία του κατά τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται. Είναι αδιάβροχο και προστατεύει επίσης από σκνίπες, τσιμπούρια και ψύλλους.

 

 

Ηλεκτρική συσκευή για κουνούπια και σκνίπες με γερανιολή, σε πλακίδια για ηλεκτρικές συσκευές. Διαρκεί 8 ώρες για χώρους έως 40 κυβικά μέτρα. Διπλής χρήσης για πλακάκια και υγρό. Στην αρχή και μόνο για λίγα λεπτά μπορείτε να έχετε το δωμάτιο κλειστό εφόσον δεν υπάρχουν μέσα άτομα. Το φως δεν επηρεάζει την απόδοση των πλακιδίων.

 

Τσίμπημα κουνουπιου: Τα καλύτερα after bite προϊόντα για φροντίδα μετά το τσίμπημα από έντομο

Αφού δεν αποφύγαμε το τσίμπημα από κουνούπι, τότε επιλέγουμε ένα από τα παρακάτω after bite:

 

 

Το Jungle Formula Bite & Sting είναι roll on για άμεση ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων, μεδουσών, επαφή με τσουκνίδα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει ήπιο δερματικό ερεθισμό. Με προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά, σταματά άμεσα τον κνησμό και προσφέρει άμεση ανακούφιση που διαρκεί. Σταματά τον κνησμό και προσφέρει άμεση ανακούφιση που διαρκεί. Καταπραΰνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας. Με δροσερή roll on εφαρμογή στο τσίμπημα κουνουπιού.

 

 

Roll-on για μετά το τσίμπημα από έντομα και τσούχτρες. Με συστατικά που προσφέρουν αίσθηση ανακούφισης σε τσιμπήματα. Απαλλαγμένο από αμμωνία. Είναι ιδανικό για παιδιά. Με ενυδατική και ήπια αντισηπτική δράση με προβιταμίνη Β5 που περιποιείται την επιδερμίδα.

 

 

Με μίγμα βοτάνων για όλα τα τσιμπήματα. Περιέχει βάμματα μελισσόχορτου, φασκόμηλου, θυμαριού, Μολόχας και Αγριοκαστανιάς. Κατευνάζει τους ερεθισμούς και το αίσθημα κνησμού.

 

Βρείτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο όλα τα αντικουνουπικά προϊόντα και προϊόντα για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από κουνούπια και σκνίπες.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα