×

Διακοπή Καπνίσματος: Οφέλη & Παρενέργειες

 20/07/2022 4m, 41s

Το κάπνισμα αποτελεί μια συνήθεια που πολλοί υιοθετούν από νεαρή ηλικία, μένοντας είτε φανατικοί οπαδοί του καπνίσματος σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους, είτε με το πέρασμα των χρόνων αντιλαμβάνονται και ζυγίζουν τα οφέλη και τις επιπτώσεις του καπνίσματος και αποφασίζουν να απορρίψουν αυτή τη συνήθεια και έτσι επιλέγουν να κόψουν το κάπνισμα.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν αντικαπνιστές, δεν επιλέγουν το κάπνισμα, μπορεί να μην έχουν δοκιμάσει ποτέ στη ζωή τους τσιγάρο και αποτελούν άτομα που επιλέγουν τη λογική, βρίσκουν επιχειρήματα που τους εξυπηρετούν και αποφεύγουν να ξεκινήσουν τη συνήθεια του παθητικού καπνίσματος.

Σε όποια ομάδα ατόμων και αν ανήκεις ή υπήρξες ανά διαστήματα, το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιπτώσεις από το κάπνισμα στον οργανισμό και στην υγεία, όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, παραμένουν πολύ περισσότερες και μπορεί να είναι και πολύ σοβαρές σε σχέση με τα οφέλη από την υιοθέτηση της συνήθειας του καπνίσματος στην καθημερινότητα κάποιου.

Έτσι για όλα τα παραπάνω και για να προκύψει μια πιο σφαιρική και στενευμένη ενημέρωση για τη διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος, τις αρνητικές επιπτώσεις από αυτό και κάθε πληροφορία που μπορεί να μεταφερθεί στα άτομα και να φανεί χρήσιμη, έχει οριστεί στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Στόχος είναι η ορθή ενημέρωση, η πρόληψη και η ενίσχυση της ενθάρρυνσης της διαδικασίας να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Μέσω αυτής της ημέρας ο στόχος είναι να λάβει κάποιος όλα τα οφέλη που προκύπτουν, ενώ παράλληλα να ενημερωθεί πλήρως για όλες τις παρενέργειες και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν σε μια τόσο σημαντική απόφαση που απαιτεί, χρόνο, προσήλωση και πειθαρχία.

Οι λόγοι που το κάθε άτομο ξεκινά το κάπνισμα και το εντάσσει σα μια καθημερινή συνήθεια στη ζωή του είναι διαφορετικοί. Είναι ορθό να αναφερθούμε σε κάποιες από τις επιπτώσεις του καπνίσματος:

  • Μπορεί να προκαλέσει πολλά και χρόνια νοσήματα.
  • Βλάβη στα αγγεία της καρδιάς
  • Βλάβη στον πνεύμονα.

Η απόφαση να σταματήσει κανείς να επιλέγει το κάπνισμα ως καθημερινή συνήθεια με στόχο να το κόψει, αποτελεί μια σημαντική και συνάμα δύσκολη απόφαση μέχρι να φτάσει στο σημείο να μην επηρεάζεται, να μη του λείπει και πλέον να κατατάσσεται στα άτομα που δε καπνίζουν.

Το κίνητρο για να μπει κάποιος στη διαδικασία αυτή μεγάλο και σημαντικό, η υγεία του και τα οφέλη πολλαπλά.

Αν ακόμα δε τα γνωρίζεις, παρακάτω σου αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά.

 

Οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος

  • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η οποία βοηθά στην καλύτερη αντοχή και μειώνει τις πιθανότητες για βλάβες στην καρδία.
  • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς βελτιώνεται τόσο η κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, όσο αυξάνεται και βελτιώνεται η οξυγόνωση του οργανισμού. Έτσι όλα αυτά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Υπάρχει μείωση της πιθανότητας και του ρίσκου για εμφάνιση καρκίνου που με το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητα να εμφανιστούν διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Βελτιώνεται και αυξάνεται η ενέργεια και μειώνεται η αίσθηση της κούρασης, λόγω του περισσότερου οξυγόνου που διασφαλίζεται στον οργανισμό για όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Έτσι βοηθά και στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι να μεταφέρονται όλα τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος και έτσι να εξασφαλίζεται περισσότερη ενέργεια.
  • Εκτός από τα οφέλη στον οργανισμό, στις λειτουργίες του και γενικά στην υγεία, το να κόψει κανείς το κάπνισμα μπορεί να έχει και οφέλη στην εικόνα του. Βελτιώνεται η όψη του δέρματος, καθώς η νικοτίνη που εμπεριέχει το τσιγάρο μειώνει τη λάμψη στο δέρμα αλλοιώνοντας την όψη του.
  • Επιπλέον η απόφαση της διακοπής του καπνίσματος βελτιώνει την όψη των δοντιών, καθώς το συχνό και καθημερινό κάπνισμα προκαλεί κιτρίνισμα στα δόντια, ενώ παράλληλα βελτιώνει την οσμή της στοματικής κοιλότητας, καθώς το τσιγάρο προκαλεί μια έντονη οσμή για πολλούς και μη υποφερτή.

Φυσικά, όπως οποιαδήποτε επιλογή σε αυτή τη ζωή έχει δύο όψεις οφέλη και ενδεχόμενες επιπτώσεις, έτσι και η επιλογή να κόψει κάποιος το τσιγάρο φέρει μαζί της πολλά και σημαντικά οφέλη, μπορεί όμως, ανάλογα τον οργανισμό και τη περίπτωση, να προκαλέσει και κάποιες παρενέργειες. Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες από αυτές.

 

Διακοπή τσιγάρου &  παρενέργειες

  • Καθώς η διακοπή του τσιγάρου είναι μια δυναμική διαδικασία που απαιτεί χρόνο είναι πιθανό να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως ναυτία και έντονος πονοκέφαλος, αυτό συμβαίνει διότι το σώμα προσπαθεί να αποβάλλει τη νικοτίνη, η οποία επηρεάζει τον οργανισμό τα οποία συμπτώματα υποχωρούν στις πρώτες ημέρες της προσπάθειας.
  • Αυξημένη όρεξη για φαγητό και μια τάση για υπερκατανάλωση φαγητών και σνακ, ακόμα και να δεν νιώθεις έντονο το αίσθημα της πείνας. Αυτό συνήθως συμβαίνει για να αντικαταστήσετε με ένα τρόπο τη συνήθεια του καπνίσματος, το οποίο πορεία κατά το διάστημα της διακοπής του τσιγάρου να διαφοροποιήσει και τα κιλά σας, με κίνδυνο την αύξησή τους.
  • Είναι λογικό και εφόσον κάποιος είναι καπνιστής με έντονη συχνότητα και πολλά χρόνια, μόλις μπει στη διαδικασία για τη διακοπή του καπνίσματος να νιώθει μια έντονη έλλειψη της νικοτίνης, καθώς ο οργανισμός του την αναζητά με έντονο τρόπο κάτι που διαρκεί σε έντονο βαθμό τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες.
  • Η διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος και η περίοδος στην αρχή και όσο αυτή συνεχίζεται μέχρι να εδραιωθεί η επιλογή της διακοπής μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο με παρουσιάση έντονης νευρικότητας, άγχους και μειωμένης ενέργειας. Το τσιγάρο έχει συνδυαστεί στο μυαλό των καπνιστών ως το μέσο για να νιώσουν καλύτερα και ανακούφιση, έτσι κάθε προσπάθεια αποφυγής αυτού μπορεί να δημιουργήσει τα παραπάνω συναισθήματα και ξεσπάσματα.

 

Η διαδικασία αυτή όπως αναφέραμε απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και πειθαρχία, καθώς πολλοί στην πορεία της προσπάθειας αυτής αναφέρουν πως δε μπορούν να συνεχίσουν και γυρίζουν στη συνήθεια του συστηματικού καπνίσματος. Όπως όλα όμως σε αυτή τη ζωή, έτσι και η διακοπή καπνίσματος, αποτελεί μια επιλογή και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να επιτευχθεί.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα