×

Δυσκοιλιότητα: Αίτια, Συμπτώματα & τα Kαλύτερα Συμπληρώματα

 04/04/2023 7m, 36s

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μία ενοχλητική και δυσάρεστη πάθηση, που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πολλές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την κατάσταση της δυσκοιλιότητας, γιατί αυτή έγκειται στο ρυθμό κενώσεων, η φυσιολογικότητα του οποίου ποικίλει. Παρόλα αυτά, η δυσκοιλιότητα πρέπει πάντα να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται γιατί ανεξάρτητα από τη δυσφορία, που προκαλεί, σχετίζεται με πολλά άλλα δευτερογενή προβλήματα.

Ο ορισμός που δίνει η Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας για την δυσκοιλιότητα απαρτίζεται από 4 παράγοντες. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Δυσκολία και δυσφορία κατά τη διάρκεια της κένωσης, όταν υπάρχει 1 στις 4 φορές κένωσης.
  • Συχνότητα κένωσης μικρότερη από 2 φορές ανά εβδομάδα.
  • Σκληρότητα κοπράνων, που συνοδεύονται από πόνο κατά την κένωση
  • Αίσθηση μη επαρκούς κένωσης

 

Ποια είναι τα αίτια της δυσκοιλιότητας;

Η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο παράγοντα, αλλά σε ποικίλους. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση ή την επιδείνωση της δυσκοιλιότητας είναι οι εξής :

  • Κακή διατροφή
  • Ελλιπής ενυδάτωση
  • Στρες
  • Διάφορες παθήσεις
  • Λήψη φαρμάκων
  • Λήψη σιδήρου
  • Καθιστική ζωή
  • Σύγχρονος τρόπος ζωής

 

Ποια τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας;

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας ποικίλουν και μπορεί να εκτείνονται από ήπια έως και πολύ έντονα και ενοχλητικά. Αυτά είναι τα εξής:

  • Σπάνια κένωση, μικρότερη από 2 φορές την εβδομάδα
  • Αργή και επίπονη κένωση
  • Σκληρά, αφυδατωμένα κόπρανα
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Αίσθηση φουσκώματος
  • Πίεση στο στομάχι και πόνοι στην κοιλιά
  • Αιμορροΐδες
  • Μετεωρισμός

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα;

Όπως είπαμε, τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι τις περισσότερες φορές πολύ ενοχλητικά και γενικότερα, η δυσκοιλιότητα είναι μία κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, με ποιο τρόπο θα βρεις την άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα, διάβασε παρακάτω:

  • Άσκηση

Η γυμναστική πάντα βοηθάει τον οργανισμό μας, ακόμη και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Για την ακρίβεια, η άσκηση ενεργοποιεί και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου κι έτσι βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

  • Κατανάλωση υγρών

Η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει καθοριστικά στην υγιή λειτουργία του εντέρου κι έτσι, είναι ένας από τους τρόπους που βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 

Διατροφή για δυσκοιλιότητα

Η διατροφή παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη διαδικασία της πέψης και κατ’ επέκταση της κένωσης. Όταν η τροφή φθάνει στο παχύ έντερο, τα υγρά της απορροφώνται από εκεί με αποτέλεσμα τη δημιουργία των κοπράνων. Στη συνέχεια, οι συσπάσεις των μυών της περιοχής ωθούν τα κόπρανα στην έξοδό τους. Αυτή η διαδικασία εξαρτάται φυσικά από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής.

 

Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε δυσκοιλιότητα;

Υπάρχουν πολλές τροφές κατά τις δυσκοιλιότητας, οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Τα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες χάρη στις ιδιότητές τους είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το νερό συμβάλλοντας έτσι στην πιο εύκολη έξοδο των κοπράνων. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες δεν πρέπει να αυξηθούν απότομα στη διατροφή κάποιου, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα όσπρια, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα φασολάκια και οι μπάμιες. Επίσης, πολλές φυτικές ίνες θα βρείτε σε φρούτα, όπως είναι το αβοκάντο, το αχλάδι και το μήλο και η μπανάνα και ιδιαίτερα η πράσινη μπανάνα που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην δυσκοιλιότητα. Καλό είναι, να καταναλώνονται με τη φλούδα. Τέλος, λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι και το καρότο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Άλλες τροφές που ενδείκνυνται για τη δυσκοιλιότητα είναι το μέλι και το γιαούρτι.

 

Πρωινό για δυσκοιλιότητα

Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το πρωινό, είναι αυτό που θα σε βοηθήσει περισσότερο και στη μάχη σου με τη δυσκοιλιότητα. Ιδανικό πρωινό για δυσκοιλιότητα είναι ένα γεύμα με γιαούρτι, πλούσιο σε φρούτα και λιναρόσπορο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευεργετικός για τη δυσκοιλιότητα.

Ποιες τροφές  απαγορεύονται στη δυσκοιλιότητα;

Γενικά, οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών και είναι φτωχές σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, καθώς επιβραδύνουν την κινητικότητα του εντέρου. Οι κυριότερες τροφές αυτές είναι οι εξής:

  • Γάλα
  • Κόκκινο κρέας
  • Τυρί
  • Μπανάνα
  • Καφές
  • Τηγανητά φαγητά
  • Ψωμί
  • Ζάχαρη
  • Αβγά
  • Σοκολάτα
  • Ρύζι
  • Έτοιμα τρόφιμα
  • Κατεψυγμένα προμαγειρευμένα φαγητά

 

Βότανα για τη δυσκοιλιότητα

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι άνθρωποι επωφελούνται από τη φύση και τα βότανα που αυτή προσφέρει για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η δυσκοιλιότητα. Ορισμένα ροφήματα για δυσκοιλιότητα έχουν την ικανότητα να βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα. Τα καλύτερα βότανα για δυσκοιλιότητα είναι τα εξής:

  • Τσάι με μέντα
  • Τζίντζερ
  • Πικραλίδα
  • Μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή καφές
  • Χαμομήλι για δυσκοιλιότητα

 

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί, «καλά» βακτήρια, που διαβιούν στο έντερο και εμποδίζουν την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κακών βακτηρίων. Έτσι, προάγουν την καλή υγεία και λειτουργία του εντέρου. Τα προσλαμβάνουμε είτε από τροφές είτε από τα συμπληρώματα. Μάλιστα, τα προβιοτικά κάνουν θαύματα σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

 

 

Lepicol Συνδυασμός Προβιοτικών Και Πρεβιοτικών

Το Lepicol αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό φλοιού ψύλλιου, προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ο φλοιός ψύλλιου είναι πλούσιος σε φυτικές διαλυτές ίνες και έχει την ιδιότητα, διαλυόμενος σε νερό, να μετατρέπεται σε gel με αποτέλεσμα να αυξάνει τον όγκο, τη συνοχή και την υγρασία του άχρηστου υλικού στο εσωτερικό του εντέρου. Με τον τρόπο αυτό η κίνηση στο εσωτερικό του εντέρου και η αποβολή των περιττωμάτων ομαλοποιείται, γίνεται πιο εύκολα και χωρίς προσπάθεια, πόνο ή ερεθισμό. Τα προβιοτικά που περιέχονται στο Lepicol είναι 5 διαφορετικά είδη λακτοβακίλλων, τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα των φιλικών βακτηρίων στο έντερο συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας και της σωστής λειτουργίας του εντέρου. Το Lepicol περιέχει επιπλέον ινουλίνη (πρεβιοτικό), ολιγοσακχαρίτης που λειτουργεί συνεργιστικά με τους λακτοβάκιλλους ενισχύοντας τον αριθμό και τη δράση τους στο έντερο. Τα συστατικά του προέρχονται από φυσικές πηγές και δεν απορροφούνται από τον οργανισμό αλλά φτάνουν και δρουν κατευθείαν στο έντερο και βοηθούν στη σωστή του λειτουργία χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς.

 

 

Health Aid Colonease Plus
Health Aid Colonease Plus

Συμπλήρωμα διατροφής προβιοτικών με αλόη και φυτικά έλαια για υγιές εντερικό και πεπτικό σύστημα. Περιέχει 4δις προβιοτικά για ένα υγιές εντερικό και πεπτικό σύστημα. Η λειτουργία του βασίζεται στην απορρόφηση υγρών, ηλεκτρολυτών και λιπαρών οξέων από τις τροφές και παράγει τα κόπρανα. Τα προβιοτικά είναι ικανά να επαναφέρουν την εντερική χλωρίδα στο φυσιολογικό και να ρυθμίσουν την εντερική λειτουργία. Η Αλόη εμφανίζει παραδοσιακές ιδιότητες ως ευστόμαχο , η Μέντα & το Φασκόμηλο χρησιμοποιούνται ακόμα και σε μορφή αψεφημάτων για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες στο στομάχι και ο Μαϊντανός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και Κάλιο που συμβάλλουν στην εύρυθμη εντερική λειτουργία.

 

 

Lactotune Fiber Συμπλήρωμα Διατροφής Ανακουφίζει από τη Δυσκοιλιότητα
Lactotune Fiber Συμπλήρωμα Διατροφής Ανακουφίζει από τη Δυσκοιλιότητα

Συμπλήρωμα διατροφής που ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και διατηρεί την καλή πεπτική κατάσταση. Αποτελεί ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά πρεβιοτικών ινών και προβιοτικών καλλιεργειών για την αγωγή και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και την υποστήριξη της γενικής καλής πεπτικής κατάστασης. Η δραστικότητα των 6 δισ. προβιοτικών βακτηρίων που περιέχει προστατεύεται από πατενταρισμένη κρυο-τεχνολογία.

 

 

Now Foods Probiotic-10 25 Billion
Now Foods Probiotic-10 25 Billion

To Probiotic-10TM 25 Billion της NOW διαθέτει πλήθος μικροοργανισμών, γνωστά για τη φυσική αποκατάσταση του πεπτικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό, τον λεγόμενο αποικισμό. Τα προβιοτικά βακτήρια παίζουν κομβικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης και συμβάλλουν στη διατήρηση της εσωτερικής στοιβάδας των εντέρων. Επιπλέον, προάγουν τη σωστή κινητικότητα του εντέρου και δρουν υπέρ των φυσικών μηχανισμών αποτοξίνωσης.

 

 

Quest Acidophilus Plus
Quest Acidophilus Plus

Το Acidophilus Plus της Quest σχεδιάστηκε για όσους έχουν ανάγκη ρύθμισης της λειτουργίας του εντέρου και του πεπτικού τους. Είναι απαραίτητο για άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, τυμπανισμό ή άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά. Περιέχει τριών ειδών βακτήρια για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διατηρούν τη σταθερότητά τους μέχρι την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και επιβιώνουν κατά τη διέλευση τους από τα υγρά του στομάχου δρώντας κατευθείαν στο έντερο. Το Acidophilus Plus της Quest εξασφαλίζει μια ιδανική αναλογία “φιλικών” προβιοτικών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα, η οποία διαταράσσεται από τον τρόπο ζωής και τα ταξίδια. Μειώνει τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια και υποστηρίζει ένα υγιές έντερο και πεπτικό σύστημα. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

Uni-Pharma Lacto Levure 4 Probiotics Συμπλήρωμα Διατροφής με 4 Προβιοτικά
Uni-Pharma Lacto Levure 4 Probiotics Συμπλήρωμα Διατροφής με 4 Προβιοτικά

Το LactoLevure είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με 4 προβιοτικά , του οποίου η ειδική σύνθεση με λυοφιλοποιημένους ζυμομύκητες, γαλακτοβάκιλλους και ενδοσυμβιοτικά βακτήρια (Bifidobacteria) συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Καταστάσεις έντονου stress, απότομες κλιματικές αλλαγές, κακές διατροφικές συνήθειες, θεραπείες με αντιβιοτικά και χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του εντέρου προκαλώντας δυσκολία πέψης, φούσκωμα, μετεωρισμό, πόνο και μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα).
Το LactoLevure, χάρη στην ικανότητά του να εξισορροπεί τη μικροβιακή χλωρίδα, αποτελεί πολύτιμο βοήθημα στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του εντέρου.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό;

Αν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας επιμένουν στο χρόνο και είναι έντονα, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να συμβουλευτείτε. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει ειδικά φάρμακα για δυσκοιλιότητα και να διερευνήσει την κατάσταση και της αιτίες που την προκαλούν.

 

Και να θυμάστε:

  • Δεν αγνοούμε ποτέ το αίσθημα κένωσης και φροντίζουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτό.
  • Προσπαθούμε να αποβάλουμε το αίσθημα άγχους από την καθημερινότητά μας, καθώς αυτό είναι αιτία για διάφορα προβλήματα, εκτός από τη δυσκοιλιότητα.
  • Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας σε σταθερές ώρες, ώστε να ρυθμιστεί και η κένωσή μας.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα