×

Ginseng: Τι είναι και ποιες οι θαυματουργές του ιδιότητες;

 26/03/2024 3m, 40s

Τζίνσενγκ: Τι είναι;

Το τζίνσενγκ ή αλλιώς Ginseng είναι ένα φυλλοβόλο φυτό, το οποίο περιέχει περισσότερες από 40 δραστικές, βιοδραστικές ουσίες, που ονομάζονται ginsenosides με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Αποτελεί ένα από τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα βότανα και χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως «η ρίζα της ζωής» από την Κινέζικη κουλτούρα.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται η ρίζα του φυτού, η οποία μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, όπως είναι οι τζινσενγκ κάψουλες, το τζινσενγκ σε σκονη, το τζίνσενγκ τσαι κ.α.

 

Τύποι Τζίνσενγκ

Υπάρχουν περισσότερα από 10 είδη, αλλά τα δημοφιλέστερα είναι το ασιατικό (Panax ginseng), το αμερικανικό (Panax quinquefolius) και το σιβηριανό (ελευθερόκοκκος).

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες του τζίνσενγκ – ginseng;

1. Τόνωση/Ενέργεια

Το ginseng έχει συσχετισθεί άμεσα με την αύξηση της ενέργειας και την αντιμετώπιση της κόπωσης. Μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει την αντοχή και συμβάλλει στην ανάκαμψη του οργανισμού μετά από έντονη άσκηση.

 

2. Ανοσοποιητικό Σύστημα

Δεν είναι λίγα τα ευρήματα, που υποδεικνύουν την επίδραση του τζίνσενγκ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και τη συνεργατική του δράση στην αντιμετώπιση της γρίπης.

 

3. Νευρικό Σύστημα

Το τζίνσενγκ συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει θετική επίδραση στη:

  • Νοητική τόνωση
  • Συγκέντρωση
  • Πνευματική απόδοση
  • Ενίσχυση της μνήμης
  • Μείωση του στρες
  • Βελτίωση της διάθεσης
  • Αντιμετώπιση της ψυχικής κόπωσης
  • Αίσθηση ευεξίας

 

4. Αντιοξειδωτική δράση

Μία ακόμη σημαντική ιδιότητα του ginseng είναι η ιδιότητά του να προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες. Μάλιστα, φαίνεται ότι εμποδίζει τη δημιουργία και τη βλαβερή δράση τους.

 

5. Προσαρμογόνος δράση

Το βότανο αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως ‘προσαρμογόνο’. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό ανεξάρτητα από τις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος.

 

6. Ανακούφιση πόνου/μείωση φλεγμονών

Το ginseng έχει την ιδιότητα να χαρίζει καταπραϋντική δράση σχετικά με τον πόνο, αλλά έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Για αυτό άλλωστε θεωρείται ότι είναι ιδανικό να λαμβάνεται μετά την προπόνηση για την ανάκαμψη των μυών.

 

7. Αναπνευστικό σύστημα

Το βότανο ginseng φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην πνευμονική λειτουργία. Μάλιστα, μπορεί να βελτιώσει συνεργατικά χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

 

8. Γονιμότητα και σεξουαλική απόδοση

Τέλος, το τζινσενγκ φαίνεται ότι συνδέεται με τη γονιμότητα και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Φαίνεται ότι βελτιώνει τη σεξουαλική διέγερση και απόδοση.

 

Παρενέργειες Ginseng

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, θεωρείται μία ασφαλής ουσία. Ωστόσο, ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε διάφορες ουσίες και το ginseng συνδέεται κάποιες παρενέργειες όταν λαμβάνεται με άλλες ουσίες ή σε διάφορες καταστάσεις, όπως είναι η εγκυμοσύνη. Ανάμεσα στις παρενέργειες που έχουν καταγραφή ανήκουν οι εξής:

  • Νευρικότητα
  • Υπερδιέγερση
  • Αϋπνία
  • Πονοκέφαλο
  • Γαστρεντερικά προβλήματα

 

Συμπληρώματα διατροφής με τζίνσενγκ

 

Solgar Sfp Korean Ginseng Root Extract
Solgar Sfp Korean Ginseng Root Extract

Το συμπλήρωμα αυτό περιέχει μία από τις πιο τονωτικές μορφές ginseng. Προσφέρεται σε φυτοκάψουλες.

 

 

Sky Premium Life Ginseng

Συμπλήρωμα διατροφής κόκκινου Ginseng (Panax ginseng), του πασίγνωστου βοτάνου που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή πρακτική ιατρική της Ασίας από την αρχαιότητα. Η Sky Premium Life, συνδυάζοντας τις προσεκτικά επιλεγμένες Α΄ ύλες, την παραγωγή με βάση τα αυστηρά φαρμακευτικά πρότυπα και πρωτόκολλα GMP (Good Manufacturing Practices), καθώς και την επιστημονικά βασισμένη επιλογή των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών.

 

 

Lamberts Korean Ginseng 1200mg
Lamberts Korean Ginseng 1200mg

Η Lamberts επιμένει στις αυστηρές δοκιμές ποιότητας που γίνονται στην Αγγλία για να διασφαλίσουμε τόσο την δραστικότητα όσο και την αγνότητα του ginseng που χρησιμοποιείται σε αυτό το προϊόν. Όπως όλα τα σκευάσματα της Lamberts παρασκευάζεται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα.

 

 

Now Foods Panax Ginseng 500mg
Now Foods Panax Ginseng 500mg

Το σκεύασμα Panax Ginseng της NOW περιέχει φαινολικές ενώσεις, σακχαρίτες και ginsenosides σε ποσοστό συγκέντρωσης 5%, τουλάχιστον.

 

 

Health Aid Siberian Ginseng
Health Aid Siberian Ginseng

Ένα φυσικό ελιξήριο με τονωτικές ιδιότητες από τη Healthaid. Το Health Aid Siberian Ginseng 250mg είναι είναι ερμητικά κλεισμένο σε κάψουλα, ώστε να διατηρεί την αγνότητα, τη φρεσκάδα και τη δύναμή του. Δεν περιέχει μαγιά, γλουτένη, σιτάρι, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, αλάτι, χρωστικές και συντηρητικά.

 

 

Intermed Herbo Fix Energy

Κάψουλες για ένα απολαυστικό ρόφημα με δεντρολίβανο, μάτε & τζίνσενγκ για ενέργεια & τόνωση & υπέροχη γεύση.

 

 

Ortis Ginseng 500mg

Το Ginseng Σιρόπι της Ortis αποτελεί 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο διαθέτει προσαρμοσιογόνες ιδιότητες, παρέχοντας διπλή δράση, διεγερτική και κατευναστική ταυτόχρονα, ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού. Είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και δεν περιέχει συντηρητικά.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα