×

Κολπική Ξηρότητα: Αντιμετωπίστε τη με τα κατάλληλα προϊόντα

 27/03/2024 2m, 18s

Υπό κανονικές συνθήκες, μια ορμόνη, το οιστρογόνο, παράγει ένα υγρό που διατηρεί τους ιστούς του κόλπου υγιείς. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, μειώνεται η υγρασία του κόλπου.

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει συχνουρία ή ουρολοιμώξεις, αλλά και αίσθημα καύσου, πόνο ή τσούξιμο, ειδικά κατά τη σεξουαλική επαφή. Ευτυχώς με την κατάλληλη ενημέρωση και φροντίδα, όπως με κολπικές κρέμες για ξηρότητα, το πρόβλημα συνήθως αντιμετωπίζεται.

 

Αίτια της κολπικής ξηρότητας

Η κολπική ξηρότητα γίνεται συνήθως πιο αισθητή κατά τη σεξουαλική διείσδυση. Όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται αρκετά πριν τη διείσδυση, π.χ. με προκαταρκτικά, μπορεί να προκληθεί πόνος. Τα συνήθη αίτια της κολπικής ξηρότητας είναι παράγοντες και καταστάσεις που μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως:

  • Η εμμηνόπαυση
  • Ο τοκετός
  • Ο θηλασμός
  • Η ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για τον καρκίνο
  • Η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών
  • Τα φάρμακα για τη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας ή της ενδομητρίωσης
  • Το κάπνισμα
  • Το στρες
  • Αντιαλλεργικά φάρμακα
  • Κάποια αντικαταθλιπτικά
  • Κάποια αντισυλληπτικά
  • Ανεπαρκής σεξουαλική διέγερση
  • Ασθένειες όπως διαβήτης ή το σύνδρομο Sjogren

 

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας;

Υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής και τα οποία αντιμετωπίζουν την κολπική ξηρότητα. Χρειάζεται να μιλήσετε με τον/την γυναικολόγο σας πριν τη λήψη τους καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλή για όλους, ειδικά για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Μπορεί κανείς να βρει λιπαντικά ή κολπικές κρέμες για ξηρότητα που αναπλάθουν τον κολπικό ιστό και του παρέχουν υγρασία. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει με την κολπική ξηρότητα, αλλά γνωρίζουμε σίγουρα πως πίνοντας αρκετό νερό, ο οργανισμός παραμένει συνολικά πιο ενυδατωμένος.

 

Οι καλύτερες κολπικές κρέμες για ξηρότητα

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για κολπική χρήση. Επιπλέον, πρέπει να έχουν ως βάση το νερό, καθώς όταν έχουν ως βάση κάποιο έλαιο υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στο προφυλακτικό ή το διάφραγμα. Τα προϊόντα που επέλεξε η ομάδα μας για την καταλληλότητα τους είναι:

  1. Η κρέμα Eva Intima που αναπλάθει την κολπική, περιγεννητική & περινεϊκή περιοχή της περι-εμμηνοπαυσιακής γυναίκας.
  2. Το υγρό καθημερινού καθαρισμού της Eva Intima που καθαρίζει, ανακουφίζει και προστατεύει την ευαίσθητη περιοχή.
  3. Το υγρό καθαρισμού της Apivita με αλόη και πρόπολη, ιδανικό για γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
  4. Το gel της Epsilon Health που προστατεύει τη φυσική άμυνα του κόλπου και διευκολύνει την αποκατάσταση της κολπικής χλωρίδας.
  5. Το καθαριστικό Lactacyd Pharma Soothing που βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσφορίας, όπως ο ερεθισμός και ο κνησμός.
  6. Τα κολπικά υπόθετα Vidermina με μαλακτική, λιπαντική και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

 

Παρόλο που μπορεί να είναι άβολο, χρειάζεται να συζητάτε με το σύντροφό σας για τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο άνετα στη σεξουαλική επαφή. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστούμε να κάνετε μια επίσκεψη στο/στη γυναικολόγο σας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα