×

Λεμόνι: Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;

 16/08/2023 2m, 21s

Τα λεμόνια τα συναντάμε σχεδόν παντού στην καθημερινότητά μας: στο πιάτο μας, στο ποτήρι μας, ακόμα και στην επιδερμίδα μας! Εξάλλου, η Ελλάδα αποτελεί μια μεσογειακή χώρα, οπότε είναι φυσιολογικό να ευδοκιμεί εδώ το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές. Το λεμόνι το βρίσκουμε σε φαγητά, γλυκά, ποτά, προϊόντα απολέπισης, προϊόντα καθαρισμού προσώπου, σώματος κ.λπ.

Ποια είναι όμως τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το λεμόνι για τον οργανισμό μας; Μάθετε γι’ αυτά τα οφέλη στο άρθρο που ακολουθεί.

 

Λεμόνι & ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό

Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Τα λεμόνια μπορούν επίσης να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία όπως τα παρακάτω στον πίνακα που ακολουθεί.

Οφέλη του λεμονιού στον οργανισμό

Βιταμίνη C

Ως ένα εσπεριδοειδές, το λεμόνι αποτελεί πλούσια πηγή σε βιταμίνη C. Ενδεικτικά, τα λεμόνια περιέχουν περίπου 50 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που είναι πάνω από τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που απαιτείται στην καθημερινή διατροφή σας. Η βιταμίνη C από την άλλη, αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην αποκατάσταση στις βλάβες του οργανισμού, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, στηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.

Καλή υγεία της καρδιάς

Η πλούσια σύσταση του λεμονιού σε βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνες. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες και ενώσεις στα λεμόνια δυνητικά μπορούν να μειώσουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως τη χοληστερόλη.

Έλεγχος του βάρους

Τα λεμόνια έχουν ίνες πηκτίνης, οι οποίες έχουν την ικανότητα διαστολής με την κατάποση και προκαλούν την αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει. Επίσης, αρκετοί υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός νερού και λεμονιού βοηθάει στο αδυνάτισμα, χωρίς όμως να υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για αυτό.

Πρόληψη της αναιμίας

Το λεμόνι βοηθάει αποτελεσματικά στη μεγάλη απορρόφηση σιδήρου, σε σχέση με άλλα φυτικά τρόφιμα στη διατροφή μας. Η διατήρηση των σωστών επιπέδων σιδήρου βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και η «συνδρομή» της βιταμίνης C και σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντική.

Πρόληψη πέτρας στα νεφρά

Το κιτρικό οξύ, που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στα λεμόνια, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη για πέτρες στα νεφρά. Αυτό γίνεται με την αύξηση του όγκου των ούρων και του ρΗ των ούρων, δημιουργώντας ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για σχηματισμό πέτρινης πέτρας.

Αντιβακτηριδιακή δράση

Ο χυμός από λεμόνι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μελέτες έχουν φανερώσει τη σύνδεση του λεμονιού με την αναστολή λοιμώξεων από σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο candida.

Πρόληψη κατά του καρκίνου

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Οι έρευνες είναι ακόμα σε στάδιο που δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το λεμόνι δεν αποτελεί μέσο καταπολέμησης του καρκίνου.

 

Τα πλεονεκτήματα και οι ιδιότητες που έχει το λεμόνι.

 

 

Πηγές

Health Benefits of Lemon (webmd.com)

6 Evidence-Based Health Benefits of Lemons (healthline.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα