×

Μεγαλώνω, αλλά ξέρω πως να ενισχύσω τον οργανισμό μου

 13/02/2023 5m, 33s

Τι καλά που θα ήταν να μέναμε για πάντα νέοι, δυνατοί και υγιείς! Έλα όμως που ο χρόνος δεν κάνει εξαιρέσεις και φτάνει η ώρα που έρχεσαι αντιμέτωπος με καταστάσεις που πάντα νόμιζες ότι θα αργήσουν πολύ. Καθώς μεγαλώνουμε οι ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν και το σώμα μας γίνεται ευάλωτο στις επιθέσεις του χρόνου. Οι αρθρώσεις πονάνε, η όρασή μας μειώνεται και το ουροποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Ότι και να φέρει μαζί του το πλήρωμα του χρόνου, υπάρχει η δυνατότητα να βελτιώσουμε αυτές τις καταστάσεις και να εμποδίσουμε την επιδείνωση τους τόσο μέσω της διατροφής μας όσο και με την αλλαγή της καθημερινότητάς μας και βελτίωσης του τρόπου ζωής μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίσουμε τους συμμάχους μας για κάθε περίπτωση χωριστά.

-Οι Αρθρώσεις

Oι αρθρώσεις του ανθρώπινου οργανισμού επιβαρύνονται καθημερινά, από την προπόνηση, από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις ή ακόμα και από την λάθος στάση στο γραφείο ή στον ύπνο.
Περνώντας ο χρόνος το πρώτο πρόβλημα που αρχίζει να εμφανίζεται είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις και τα οστά και δεν μας επιτρέπει να έχουμε την ελευθερία κινήσεων που επιθυμούμε.
Ορισμένα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, τόσο την καθυστέρηση της φθοράς τους όσο και τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου σε αυτές.

Γλυκοσαμίνη & Χονδροϊτίνη : είναι από τα βασικά συστατικά του χόνδρου των αρθρώσεων και είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση της παρασκευής ουσιών που είναι απαραίτητες στη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων. Η γλουκοζαμίνη παρέχει προστασία κατά των κραδασμών που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα προάγει την αποκατάστασή των χόνδρων και παρουσιάζει ήπια αναλγητική δράση. Ενώ, η χονδροϊτίνη βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και προάγει την ελαστικότητα και την ευκαμψία στους χόνδρους, τους συνδέσμους και τους τένοντες.

MSM : είναι μια μορφή οργανικού θείου, η οποία φυσικώς ανευρίσκεται σε πολλές τροφές αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες, που βοηθάει στην καλή υγεία των μαλλιών και των νυχιών και ενδυναμώνει τον συνδετικό ιστό.

Κολλαγόνο : είναι το πιο γνωστό είδος πρωτεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό και κατέχει περίπου το 30% της συνολικής πρωτεΐνης.
Τα κόκαλα, οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι σχηματίζονται και ενισχύονται από το κολλαγόνο όπως και τα αιμοφόρα αγγεία, τα δόντια, ο κερατοειδής των ματιών, το πεπτικό σύστημα και άλλα όργανα. Καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός χάνει την ικανότητα να παράγει κολλαγόνο και κατά συνέπεια οι αρθρώσεις χάνουν την ελαστικότητά τους καθώς καταστρέφονται οι χόνδροι των αρθρώσεων.

Υαλουρονικό Οξύ : είναι μία φυσική ουσία που συντίθεται από το σώμα μας, η οποία έχει ως βασική λειτουργία την ενυδάτωση των ιστών και την συγκράτηση του νερού σε αυτούς και παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα και την ανάπλαση του δέρματος καθώς και την υγεία των αρθρώσεων.

Τα παραπάνω συστατικά Γλυκοσαμίνη, Χονδροϊτίνη, MSM, Κολλαγόνο και Υαλουρονικό Οξύ τόσο το καθένα ξεχωριστά όσο και ο συνδυασμός τους παρέχει στον οργανισμό το κατάλληλο δομικό υλικό για την πλήρη και αποτελεσματική στήριξη και ενίσχυση της δομής των αρθρώσεων, των χόνδρων και των τενόντων. Επίσης θεωρείται χρήσιμο σε καταστάσεις οστεοαρθρίτιδας.

Υπάρχουν όμως και Φυσικά Aντιφλεγμονώδη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις και θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονών και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όπως επίσης και ορισμένα φυτικά εκχυλίσματα και συστατικά έχουν επίσης φυσική αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στη μείωση του πόνου. Τα πιο γνωστά είναι το τζίντζερ (Ginger), το άγριο τριαντάφυλλο (rose hip), ο κουρκουμάς (Turmeric) και το MSM.

 

-Τα μάτια

Η ωχρά κηλίδα αποτελεί τμήμα του αμφιβληστροειδούς και είναι υπεύθυνη για την οξύτητα της όρασης. Με την αύξηση της ηλικίας, η ωχρά κηλίδα μπορεί να εκφυλιστεί.

Λουτεϊνη ανήκει στα καροτενοειδή και λαμβάνεται μέσω της διατροφής, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από εκφυλιστικές καταστάσεις των οφθαλμών.
Υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς του ματιού, την οποία και προστατεύει από βλάβες που μπορεί να της προκληθούν. Η λήψη λουτεΐνης φαίνεται από μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Μύρτιλλο ένα μικρό μπλε φρούτο του δάσους, με σπάνιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση σε ανθοκυανιδίνη, μια χρωστική αντιοξειδωτική ουσία που δίνει το μπλε χρώμα στο Μύρτιλλο και ταυτόχρονα καθορίζει και την κύρια δράση του. Συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας των οφθαλμών ενώ βοηθά στη διατήρηση και τόνωση της όρασης και προστατεύει από την έναρξη ή την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών.

 

Έντερο & Ουροποιητικό

Προβιοτικά και Φυτικές Ίνες για τις Γαστρεντερικές Διαταραχές
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν τον άνθρωπο.
Δεν είναι κάτι ξένο για το σώμα. Αντιθέτως, πρόκειται για βακτήρια ίδια ή παρόμοια με αυτά που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας, όπως για παράδειγμα στο έντερο μας, στον γυναικείο κόλπο, ή στη στοματική κοιλότητα.
Ειδικά στο έντερο, υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ονομάζονται συνολικά χλωρίδα του εντέρου ή εντερική μικροχλωρίδα. Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών βακτηρίων στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του σώματος.
Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.
Η λήψη προβιοτικών μπορεί να συμβάλει στην επαναφορά της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου και στη ρύθμιση της λειτουργίας του.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχονται στο φλοιό ψύλλιου, μπορούν να βοηθήσουν να γίνεται ευκολότερα η κένωση, χωρίς προσπάθεια, πόνο ή ερεθισμό.

Cranberry για Προστασία από Ουρολοιμώξεις
To Cranberry χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για την θεραπεία και την πρόληψη κυστίτιδων και άλλων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το Cranberry πέραν των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, προσφέρει παράλληλα τα οφέλη και από δύο άλλες ουσίες την D-μανόζη και το ιππουρικό οξύ που εμποδίζουν την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων στα τοιχώματα της ουρογεννητικής οδού.
Ακόμη, βοηθάει στην αποβολή της αμμωνίας από τον οργανισμό, είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, της μυϊκής σύσπασης και της νευροδιαβίβασης.
Πιο συγκεκριμένα, εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων αυτών στα τοιχώματα της ουρογεννητικής οδού (ιδιαίτερα της ουροδόχου κύστης). Επίσης θεωρείται χρήσιμο σε περιπτώσεις κυστίτιδας.

Saw Palmetto για την Υγεία του Προστάτη
Ο προστάτης αδένας μπορεί να μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως συχνουρία (ειδικά τη νύχτα), αδύναμη ούρηση, αίσθηση ατελούς κένωσης.
Το Saw Palmetto Berry ένα βότανο που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και του φυσιολογικού μεγέθους του προστάτη, εμποδίζοντας την παραγωγή της δι-υδροτεστοστερόνης που προκαλεί τη διόγκωση του προστάτη, έτσι βοηθάει στη μείωση του διογκωμένου προστάτη καθώς και στη μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων.

 

Επιμέλεια άρθρου:

Βάσω Καπερώνη,

Φαρμακοποιός pharm24.gr

Πηγές:

www.y-o.gr

www.solgar.gr

Προτεινόμενα Άρθρα