×

Νηστεία & δίαιτα: Έχει οφέλη;

 25/04/2023 4m, 57s

Οι ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα πολλοί αναρωτιόμαστε αν η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και αν ακόμα μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα διατροφής που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Είναι άραγε μία ακόμα “γρήγορη δίαιτα”; Μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Στο άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσουμε μαζί τα οφέλη της νηστείας, αν η νηστεία είναι μία ακόμα δίαιτα και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσουμε βάρος ενώ νηστεύουμε.

 

Είναι η νηστεία δίαιτα;

Η νηστεία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής μας παράδοσης και αποτελεί έναν τρόπο πνευματικής και σωματικής κάθαρσης, γι’ αυτό και μας προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα πρόγραμμα διατροφής. Στην πραγματικότητα, η νηστεία του Πάσχα ή της Μεγάλης Εβδομάδας, την οποία επιλέγουν να τηρήσουν οι περισσότεροι λόγω της μικρότερης διάρκειας, έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Χάρις στην απουσία ζωικών τοξινών στο σώμα μας και με την ταυτόχρονη αύξηση των φυτικών ινών, ο οργανισμός μας μπορεί να καθαρίσει από τις διάφορες τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί. Το οφέλη της νηστείας δεν σταματούν εδώ. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

 

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας του Πάσχα στην υγεία μας;

  1. Βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος: Η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και η προτίμηση τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην ανακούφιση από προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η κοιλιακή δυσφορία.
  2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την αντοχή στις ασθένειες.
  3. Μείωση της χοληστερίνης: Λόγω της πρόσληψης φυτικών τροφών και καλών λιπαρών, έναντι των κορεσμένων λιπαρών, τα άτομα που νηστεύουν μπορεί να εμφανίσουν έως και 12,5% χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και έως 15,9% χαμηλότερες τιμές της «κακής» LDL χοληστερόλης.
  4. Μείωση του σωματικού βάρους: Κατά την περίοδο της νηστείας μπορούμε πράγματι να μειώσουμε το βάρος μας. Αν ακολουθήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή και δεν στραφούμε αποκλειστικά στην κατανάλωση υδατανθράκων, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες λόγω της μικρότερης κατανάλωσης θερμιδογόνων τροφίμων με συνέπεια τη μείωση του σωματικού βάρους. Επίσης, με την πάροδο των ημερών το σώμα μας καίει το αποθηκευμένο λίπος βοηθώντας επίσης στην απώλεια βάρους και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

Τι πρέπει τρώμε κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα;

Είδαμε ότι η νηστεία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό, ποια φαγητά όμως είναι εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας για τη νηστεία του Πάσχα; Τις ημέρες αυτές το διαιτολόγιο μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά και θαλασσινά, όπως:

Όσπρια

Πλούσια σε διαιτητικές ίνες, αλλά και σε σίδηρο, μαγνήσιο και πρωτεΐνες τα όσπρια γνωστά και ως το “κρέας των φτωχών” είναι μία κορυφαία επιλογή για το τραπέζι μας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα, κουκιά αλλά και η σόγια και τα προϊόντα της όπως γάλα και τόφου.

Φρούτα & Λαχανικά

Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου, ενώ βοηθούν βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Δημητριακά

Ρύζι, σιτάρι, βρώμη, και όλα τα άλευρά τους δεν βρίσκονται τυχαία στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και χαμηλά σε λιπαρά θα μας δώσουν βιταμίνες, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όταν συνδυαστούν με τα όσπρια μας δίνουν γεύματα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας.

Θαλασσινά

Πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, µμαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετικά υγιεινή και νόστιμη επιλογή την περίοδο της νηστείας. Γαρίδες, στρείδια, καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια μας δίνουν τις απαραίτητες ποσότητες σε πρωτεΐνες υψηλής αξίας.

Άλλες νηστίσιμες τροφές

Στη νηστεία του Πάσχα μπορούμε φυσικά να τρώμε ελαιόλαδο, αλλά με προσοχή, γιατί μια κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 120-130 θερμίδες. Επίσης, μπορούμε να εντάξουμε αβοκάντο, φυτικά έλαια και μαργαρίνη, φυτικά γάλατα και ξηρούς καρπούς.

 

Νηστεία & δίαιτα: συνδυάζονται τελικά;

Μπορεί η νηστεία να μην είναι μία γρήγορη δίαιτα, ωστόσο μπορεί να συνδυαστεί με χορτοφαγικές δίαιτες ή να μας δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσουμε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Η νηστεία του Πάσχα θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας, αλλά και να “μάθουμε” σε μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της νηστείας να μην ακολουθούμε ταυτόχρονα μία γρήγορη δίαιτα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς, να τρώμε με μέτρο και να αποφεύγουμε να τρώμε μόνο τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που μας φέρνουν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Μπορούμε επίσης να εντάξουμε στη διατροφή μας συμπληρώματα διατροφής για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας και να βοηθήσουμε τις διαδικασίες αποτοξίνωσης. Το Forte Pharma Xtra Slim Burner είναι μία υπερ-συμπυκνωμένη φόρμουλα 8 δραστικών συστατικών, από φυτά όπως φραγκοστάφυλο, κόλα και ιβίσκος η οποία ενισχύει την καύση και την αποβολή τοξινών.

Αν ακολουθούμε κυρίως τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας μπορούμε να πάρουμε στοχευμένα συμπληρώματα διατροφής για τις συγκεκριμένες ημέρες. Μία επιλογή είναι Water Shape της Power Health με εκχύλισμα φραγκόσυκου που μας βοηθάει να μειώσουμε την κατακράτηση υγρών, ενισχύει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Επίσης, το Lanes Kcaligram 7 Days Βελτίωση Σιλουέτας μας προσφέρει ένα σύστημα αδυνατίσματος για 7 ημέρες μειώνοντας την κατακράτησης υγρών και ενισχύοντας ταυτόχρονα τον μεταβολισμό μας.

 

Είναι η νηστεία για όλους;

Η απάντηση είναι ναι γιατί η νηστεία βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή και αποτελεί ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιλογή για την αλλαγή της διατροφής πρέπει να γίνεται με σύνεση και με τη συμβουλή ενός ειδικού διατροφής, ειδικά εάν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις όπως οστεοπενία, σακχαρώδης διαβήτης, αναιμία ή διατροφικοί περιορισμοί.

 

Πηγές

Effects of Greek Orthodox Christian Church fasting on serum lipids and obesity (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα