×

Oι τροφές που σας ομορφαίνουν!

 13/02/2023 2m, 59s

Η επιδερμίδα μας καθημερινά εκτίθεται σε εξωτερικές επιθέσεις, ηλιακή ακτινοβολία, ρύπους, καυσαέριο… Τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας βοηθούν στην ενυδάτωση των ανώτερων στιβάδων της επιδερμίδας. Ο σωστός καθαρισμός αφαιρεί τους ρύπους από τους πόρους και τα προϊόντα απολέπισης απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας. Μπορεί όμως η επιδερμίδα μας να παραμείνει λαμπερή, υγιής και ελαστική μόνο με τα καλλυντικά προϊόντα ;

Δυστυχώς όχι!
Τα καλλυντικά προϊόντα ενυδατώνουν και φροντίζουν τις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας ας δούμε όμως πως μπορούμε να διατηρήσουμε και να απογειώσουμε τα αποτελέσματα αυτά εκ των έσω!
Μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια αυτή καταλαμβάνει η διατροφή μας! Υπάρχουν τροφές που ίσως δεν έχουμε τολμήσει ποτέ να δοκιμάσουμε είτε γιατί δεν μας γεμίζουν το μάτι οπτικά είτε γιατί δεν γνωρίζουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Ας δούμε ποιες τροφές θα χαρίσουν στην επιδερμίδα μας πολύτιμα συστατικά και θα ενισχύσουν την ελαστικότητα και την λάμψη της!

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και στη συνέχεια έγινε γνωστό στις Η.Π.Α. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται. Μεγάλη παραγωγή αβοκάντο γίνεται στην Κρήτη.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα.
Όταν προστίθενται στις σαλάτες, δρα ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καρωτινοειδών. Τα καρωτινοειδή υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου αποτρέποντας τις βλάβες στα κύτταρα.
Εxtra Tip: Αντικαταστήστε την φέτα τυριού στο τοστ σας με μια φέτα αβοκάντο!

Γλυκοπατάτες

Γνωστές και ως Ipomoea batatas οι γλυκοπατάτες έχουν τις ρίζες τους στις τροπικές περιοχές του Νέου Κόσμου και η πρώτη επίσημη καταγραφή τους χρονολογείται από το 750 π.Χ. στα αρχεία του Περού. Στην Ευρώπη φαίνεται ότι έφτασε μετά από την εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο. Στην Ελλάδα Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε Βήτα καροτίνη, βιταμίνη Α,C, D, B6 ,σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο . Βοηθούν στην εμφάνιση της επιδερμίδας και ενισχύουν το χρώμα της!

Καστανό Ρύζι

Το καστανό ρύζι κατά την επεξεργασία του δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Αποτελεί πλούσια πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β6, φυλλικό οξύ), οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Σπανάκι

Είναι μία υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή. Αποτελεί πηγή Βιταμινών Α, Κ, Ε, C. Επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο και φυλλικό οξύ. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των παραπάνω συστατικών, καταπολεμά οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσει το δέρμα.

Καρότο

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βοηθού στην μείωση των ρυτίδων ειδικά στην περιοχή των ματιών. Επιπλέον κάνει το δέρμα λείο, λαμπερό και απαλό!

Νερό

Πιείτε άφθονο νερό! Το νερό χαρίζει ενυδάτωση! Αποβάλλει όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να κρατά την επιδερμίδα ενυδατωμένη και παράλληλα ελαστική.
Εxtra Tip: Όταν ξυπνήσετε το πρωί βάλτε σε ένα μεγάλο ποτήρι 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού ή lime και γεμίστε το με νερό (μπορείτε να ρίξετε και άλλα φρούτα της επιλογής σας) .Πιείτε το πριν φάτε το πρωινό σας! Ο οργανισμός σας αποτοξινώνεται και η ημέρα σας ξεκινά με καλύτερη διάθεση και ευεξία!

 

 

Πηγή άρθρου:
www.pathfinder.gr  
www.wikipedia.gr

Επιμέλεια άρθρου:

Αγγελάκου Δώρα
Επαγγελματίας Αισθητικός & Makeup Artist

Pharm24.gr

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα